Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomáhali sme ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi (zásahy hliadok 4. – 10. marca)

Dátum: 14.03.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomáhali sme ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi (zásahy hliadok 4. – 10. marca)

Hliadky mestskej polície sa počas jarných prázdnin v uliciach Bratislavy zaoberali 2 340 udalosťami. Okrem riešenia bežných situácií, napríklad v doprave alebo na úseku verejného poriadku, zachraňovali muža s epilepsiou v centre mesta, spoločne s hasičmi pomohli aj ďalšiemu mužovi v núdzi, ktorý sa v dôsledku zlého zdravotného stavu nedokázal sám dostať z bytu a postarali sa aj o ďalšie zranené osoby.

Väčšina preverovaných a riešených udalostí sa týkala oblasti dopravy, bolo ich celkom 859. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pravidlá dodržiavania čistoty a poriadku upravujú všeobecne záväzné nariadenia hlavného mesta a jednotlivých mestských častí. Pomerne často sme riešili majiteľov psov nerešpektujúcich príslušné pravidlá, ktoré musia dodržiavať pri venčení psov a aj taxikárov, ktorí sa dopustili porušení zákona o cestnej doprave.

Počas týždňa sme sa zaoberali aj viacerými priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, prípadmi nepovoleného fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy ako aj priestupkami proti majetku. V teréne našli hliadky mestskej polície 2 nelegálne skládky odpadu a 6 vrakov vozidiel, ktoré následne hlásili príslušným miestnym úradom.

Najpriestupkovejšou oblasťou sa v minulom týždni stala Páričkova ulica, z ktorej evidujeme 37 porušení. V 11 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 7-krát so Slobodou zvierat a k 2 udalostiam sme privolávali aj bratislavských hasičov.

Svojou všímavosťou výrazne prispela k záchrane muža

Mužovi v stredných rokoch prišlo počas nedeľného rána v centre mesta nevoľno. Našťastie si ho všimla žena, ktorá sedela v električke a upovedomila operátora mestskej polície, ktorý na Vysokú ulicu vyslal preveriť oznam hliadku z okresného veliteľstva v Starom Meste. Policajtka a policajt tu našli muža vo veľmi zlom zdravotnom stave, ktorý okrem cukrovky trpí aj epilepsiou.

Mestským policajtom bolo jasné, že muž si vyžaduje starostlivosť profesionálov, preto potvrdili operačnému, že výjazd sanitky je potrebný. Do príchodu Záchrannej zdravotnej služby sa o muža starali a snažili sa ho upokojiť. Pomohli mu napríklad napiť sa sladeného nápoja, keďže kvôli aktuálnemu zlému zdravotnému stavu nedokázal sám ani to. Po príjazde sanitky ho pomohli premiestniť do vozidla, kde si ho prevzali do opatery už záchranári.

Sused mu nebol ľahostajný

Vo štvrtok predpoludním kontaktoval linku 159 vystrašený obyvateľ jedného z bytových domov na Klincovej ulici. Jeho sused totiž nereagoval na klopanie, neotváral mu dvere obával sa o jeho zdravie a život.

Situáciu sa vydala preveriť najbližšia ružinovská hliadka. Policajtom sa podarilo s mužom vo vnútri bytu po chvíli skontaktovať. Uviedol, že nakoľko je zranený nedokáže sa dostať k vchodovým dverám a otvoriť. Tie boli uzamknuté, preto sme o spoluprácu požiadali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Do času ich príchodu policajti s mužom komunikovali ubezpečili ho, že zakrátko mu bude poskytnutá potrebná pomoc. Hasičom sa dvere napokon podarilo otvoriť a muža so zlomenou kľúčnou kosťou previezli sanitkou do nemocnice v Ružinove.

spolupráca_s_hasičmi_-_ilustračná_(Veľké)_1S hasičmi spolupracujeme najčastejšie pri požiaroch. Niekedy si však ich prítomnosť vyžadujú aj iné mimoriadne situácie, ku ktorým ich privolávame. Ide napríklad o popadané stromy, zaplavené ulice či vyslobodzovanie ľudí v ohrození života a zdravia z uzamknutých bytov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

K úrazom hlavy privolávame vždy záchranárov

V minulom týždni sme pomáhali viac ako desiatke ľudí, ktorí sa ocitli v náhlych zdravotných ťažkostiach. Stav viacerých z nich si vyžadoval aj odborné vyšetrenia zdravotníkmi. Počas prejazdu Hodonínskou ulicou, vo štvrtok večer, zaujal pozornosť dúbravskej hliadky muž so značnými ranami na tvári. Policajti sa ihneď pri ňom pristavili a poskytli mu prvú pomoc. Zároveň vyhodnotili, že bude najistejšie, ak sa na poranenia pozrú aj odborníci, preto privolali rýchlu zdravotnú pomoc, ktorej pracovníci si ho prevzali do svojej opatery.

O zranenú osobu po nešťastnom páde sa postarala aj hliadka z okresného veliteľstva v Ružinove. Upozornili nás na ňu všímaví okoloidúci prostredníctvom linky 159. Sťažovala sa najmä na silné bolesti hlavy, preto boli aj v tomto prípade vyrozumení záchranári, ktorí ju previezli na vyšetrenie do nemocnice.