Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Postarali sme sa o zraneného cyklistu a aj ďalších ľudí so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 18. - 24.3.)

Dátum: 26.03.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Postarali sme sa o zraneného cyklistu a aj ďalších ľudí so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 18. - 24.3.)

Hliadky mestskej polície sa počas minulého týždňa v uliciach Bratislavy zaoberali celkom 2 934 udalosťami. Prvú pomoc poskytovali zranenému cyklistovi, pomohli dezorientovanej žene so zdravotnými problémami a zachrániť sa im podarilo aj mačku zakliesnenú medzi kolesom a tlmičom auta. Vo zvýšenej miere tiež dozerali na bezproblémový priebeh prezidentských volieb.

Väčšina priestupkov, ktorými sa mestské policajtky a policajti museli popasovať sa týkala oblasti dopravy. Medzi najčastejšie protiprávne konania patrili aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách či priestupky proti verejnému poriadku. Nechýbali prípady, kedy si majitelia psov neplnili povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov. Zaoberali sme sa tiež porušeniami v oblasti ochrany životného prostredia či protiprávnym konaním ľudí, ktorí fajčili na miestach, kde je to zakázané.

Hliadky zamestnávali aj taxikári, ktorí nerešpektovali príslušné ustanovenia zákona o cestnej doprave a vysporiadať sa museli aj s viacerými priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu či majetku. Počas týždňa našli mestské policajtky a policajti v teréne 11 vrakov vozidiel 2 nelegálne skládky odpadu, ktoré hlásili miestnym úradom. V 1 prípade nám boli odovzdané nájdené osobné doklady. Najvyťaženejšou lokalitou sa v minulom týždni stala Cesta mládeže s 32 porušeniami. V 12 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 8-krát so Slobodou zvierat. 

Aj v prírode buďme k sebe navzájom ohľaduplní

Príjemné jarné počasie láka do prírody čoraz viac ľudí. Ideálnym miestom na oddych či šport v prírode sú naše Mestské lesy v Bratislave.

Aj napriek tomu, že situáciu s autami jazdiacimi v lesoch sa oproti minulým rokom podarilo výrazne zlepšiť, aj naďalej sa počas hliadkovania stretávame s vodičmi alebo šoférkami, ktorí nerešpektujú zavedené pravidlá a ohrozujú alebo obmedzujú ostatných návštevníkov lesoparku.

Autá v mestských lesoch nemajú čo robiť a aj na to sa zameriavajú hliadky mestskej polície vo zvýšenej miere. Ak prídete autom, ponechajte ho pred vstupom do lesa na niektorom z vyhradených parkovísk a ďalej pokračujte po vlastných. Veľmi odporúčame uprednostniť na presun linky verejnej dopravy.

Cyklisti, nejazdite po cestičkách vyhradených len pre peších. Chodcov obchádzajte pomaly a bezpečne s dostatočným odstupom. Jazdite opatrne a najmä v zjazdoch nezabudnite spomaliť.

Chodci, ak kráčate vo väčšej skupine, ponechajte aspoň polovicu cesty voľnú pre cyklistov, aby vás mohli bezpečne obísť. Nevstupujte na trasy určené len pre cyklistov. Ak ste na prechádzke so svojim psom, držte si ho po celý čas na vôdzke.

Správajme sa k sebe aj pri pobyte v prírode ohľaduplne a so vzájomným rešpektom. Ak ste svedkom porušovania predpisov v mestských lesoch, neváhajte a kontaktujte nás prostredníctvom nepretržite fungujúcej linky 159.

PB-9791_(Veľké)Na dodržiavanie pravidiel v lesoparku dozerajú aj kynológovia mestskej polície. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Spadol priamo na koľajniciach

Staromestská hliadka si v nedeľu predpoludním všimla ako priamo na električkových koľajniciach na Námestí SNP leží cyklista. Okamžite mu išli na pomoc. Masívne krvácal z ľavého ucha a pôsobil dezorientovane. Policajti ho presunuli mimo koľajníc do bezpečia, na krvácajúce miesto mu priložili obväzovú gázu a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Muž bol v šoku, nedokázal spočiatku odpovedať na to ako sa cíti a či má bolesti.

Po chvíli však začal komunikovať. Uviedol, že sa kolesom bicykla dostal do koľají, stratil rovnováhu a nešťastne spadol. Sťažoval sa na bolesť v ľavom ramene a v časti chrbtice. Policajti sa oňho starali až kým prišli záchranári, ktorí si ho následne prevzali do svojej opatery a previezli do nemocnice. Zranenému cyklistovi policajti zároveň prisľúbili, že jeho bicykel vezmú a uschovajú až do jeho zotavenia na policajnej stanici.

Zachraňujeme nielen ľudské, ale aj zvieracie životy

Ružinovská hliadka sa musela v utorok popasovať s kurióznym prípadom. Linku 159 totiž kontaktoval vodič, ktorému sa medzi kolesom a tlmičom auta zakliesnila mačka. Tá pod stojace auto vbehla hneď po tom, čo sa tesne vyhla zrážke s idúcim vozidlom a bola pravdepodobne v šoku. Mačka bola zaseknutá tak nešťastne, že sa k nej policajti nevedeli dostať bez toho, aby museli dať dolu koleso. Následne sa im ju podarilo bezpečne a bez zranení vyslobodiť. Do opatery sme ju odovzdali privolaným pracovníkom Slobody zvierat.

macka_na_webVystrašenú mačku sa policajtom podarilo vyslobodiť až po tom, čo zosadili koleso. Následne sa o ňu postarali pracovníci Slobody zvierat. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomáhame ľuďom v núdzi

Hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava IV v sobotu podvečer reagovala na oznam na linku 159 o osobe, ktorú postihol epileptický záchvat na Starých gruntoch a potrebuje pomoc. Policajti ihneď po príchode na miesto začali s poskytovaním prvej pomoci. Následne si ju už prevzali privolaní záchranári.

V ten istý deň si so ženou, ktorú postihli náhle zdravotné ťažkosti museli poradiť aj policajti z Ružinova. Tá sa nachádzala v trolejbuse a podľa cestujúcich, ktorí nás na ňu upozornili, pôsobila už na prvý pohľad zmätene. Hliadka sa k nej dostala v čase, keď trolejbus stál na zastávke na Miletičovej ulici. Žena sa policajtom zdôverila, že pociťuje bolesť v oblasti hrudníka, preto boli aj v tomto prípade vyrozumení zdravotníci.

O dezorientovanú osobu sa v závere minulého týždňa postarala aj hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Mestskí policajti ju upokojili a postarali sa o ňu až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Následne bola prevezená na potrebné vyšetrenia do nemocnice.