Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ocenili sme policajtov a policajtky a pod dozorom mali aj rizikový zápas (zásahy hliadok 26.2. – 3.3.2024)

Dátum: 06.03.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Ocenili sme policajtov a policajtky a pod dozorom mali aj rizikový zápas (zásahy hliadok 26.2. – 3.3.2024)

V uplynulom týždni riešili hliadky mestskej polície v hlavnom meste viac ako 2 900 udalostí. Postarali sa o neplnoleté dievča pod vplyvom alkoholu, prvú pomoc poskytli viacerým ľuďom v zdravotných ťažkostiach a mali pod dohľadom aj rizikový futbalový zápas. Viacerí mestskí policajti a policajtky si z rúk náčelníka a viceprimátora prevzali ďakovné a pamätné listy za ich príkladnú prácu a nasadenie.

Najviac vyťaženou sa aj v minulom týždni stala oblasť dopravy. Zistili a riešili sme celkom 1 117 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, z nich 62 bolo spáchaných závažným spôsobom. Nechýbali porušenia všeobecne záväzných nariadení jednotlivých mestských častí alebo hlavného mesta, priestupky proti verejnému poriadku, či prípady kedy bolo narušené občianske spolunažívanie. Hliadky mestskej polície sa vo viacerých prípadoch museli zaoberať taxikármi, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave, ale aj motoristami, ktorí svoje vozidlá parkovali na lesných pozemkoch, čo je zakázané.

Zaoberať sme sa museli aj situáciami, kedy si majitelia psov neplnili svoje povinnosti pri venčení, či prípadmi nerešpektovania zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Príslušné miestne úrady sme informovali o 5 vrakoch vozidiel a 4 nelegálnych skládkach odpadu. Najpriestupkovejším sa tentokrát stalo Námestie SNP so 43 porušeniami. 9 prípadoch sme k ľuďom v zlom zdravotnom stave privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi a v 6 prípadoch s pracovníkmi Slobody zvierat.

Postarali sme sa o opité mladistvé dievča

V sobotu približne hodinu po polnoci sa na linku 159 obrátil oznamovateľ, ktorý sa obával o zdravie dvoch dievčat, ktoré sa zjavne pod vplyvom alkoholu nachádzali na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Rajskej ulici. Jedno z dievčat malo byť, podľa jeho slov, intoxikované alkoholom natoľko, že sa nevládalo postaviť, iba ležalo na zemi. Okamžite k nim smerovala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.

Po príchode policajtov sa na zastávke nachádzalo už len ležiace dievča. Ihneď mu poskytli predlekársku pomoc a privolali záchranárov, ktorí ho následne previezli do nemocnice. Hliadka posádke rýchlej zdravotnej pomoci zároveň poskytla asistenciu pri prevoze. Vzhľadom na to, že dievčina mala iba 16 rokov, boli kontaktovaní aj jej rodičia, ktorí sa za ňou dostavili priamo do nemocnice.

Ochrana života a zdravia je našou prioritou

Prítomnosť záchranárov si vyžadovali aj ďalšie prípady, kedy sa ľudia ocitli v zdravotných ťažkostiach. Mestskí policajti sa napríklad museli postarať o zjavne dezorientovaného muža, ktorý sa v noci, z utorka na stredu, prechádzal po Bajkalskej ulici. Upozornili nás naňho všímaví ľudia, ktorí mali strach je o jeho zdravotný stav. Hliadka ho zakrátko našla a počas kontroly jeho stavu zistila, že vykazuje známky podchladenia. Preto si ho prevzali privolaní zdravotníci.

Spoločný zásah polície a záchranárov si vyžadovala aj ruvačka dvoch osôb na Námestí SNP. Jedna z osôb pri bitke utrpela poranenia, preto bola na mieste prvotne ošetrená a následne posádkou rýchlej zdravotnej pomoci prevezená na potrebné vyšetrenia do nemocnice. Podozrivého z útoku si na doriešenie prevzali príslušníci Policajného zboru SR.

Hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava III zas v nedeľu popoludní pomáhala mužovi s rozbitou hlavou na Víťaznej ulici v Rači. Aj o neho sa následne postarali zdravotníci.

kolaps_3_(Vlastné)Záchranárov privoláme zväčša k ťažším prípadom, ktoré si už vyžadujú odborné ošetrenie. S ľahšími poraneniami si dokážu mestskí policajti poradiť aj sami za pomoci autolekárničky. Na zábere sú zachytení zdravotníci spoločne s mestskými policajtmi pri záchrane života skolabovaného mladíka v jednom z podnikov v Starom Meste. Naša spolupráca je na výbornej úrovni. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Futbalová Bratislava aj pod dohľadom mestskej polície

Aj Mestská polícia Bratislava v sobotu dozerala na bezproblémový priebeh futbalového zápasu medzi mužstvami ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava. Pri zaisťovaní verejného poriadku a bezpečnosti sme úzko spolupracovali s Policajným zborom SR.

Zápas bol klasifikovaný ako rizikový, preto sme výrazne posilnili hliadkovú činnosť nielen v okolí Národného futbalového štadióna, ale aj v rámci celého hlavného mesta.

Posilnené hliadky mestskej polície tiež participovali na sprevádzaní trnavských fanúšikov cestou zo železničnej stanice Vinohrady na Tehelné pole a podobne aj po skončení zápasu, zo štadióna späť na vlakovú stanicu.

Pred, počas, ani po skončení zápasu hliadky mestskej polície nemuseli riešiť žiadne závažnejšie prípady narušenia verejného poriadku či ohrozenia bezpečnosti.

Príslušníci Policajného zboru SR sa však museli vysporiadať s troma osobami, ktoré nedodržali zákaz prekrývania si tvárí a aj ďalšou osobou, ktorá neuposlúchla výzvu verejného činiteľa. Pokutou v blokovom konaní bola štátnou políciou riešená aj osoba, ktorá nerešpektovala zákaz používania pyrotechniky a v súvislosti s bezpečnostným opatrením bola z jej strany uložená aj jedna pokuta v cestnej premávke.

futbal_na_webFanúšikovia Trnavy neboli prví, ktorých sme sprevádzali na štadión. Skúsenosti už máme napríklad s priaznivcami futbalových klubov z Cypru, Švajčiarska či Portugalska. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Ocenili sme mestských policajtov a aj ďalšie významné osobnosti

V úvode týždňa sme v Primaciálnom paláci ocenili osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj bezpečnosti v hlavnom meste, mestské policajtky a policajtov za tridsať rokov príkladnej služby obyvateľom a obyvateľkám Bratislavy a aj kolegov, ktorí v predošlom roku zachránili to najcennejšie – ľudský život.

Ocenenie od náčelníka mestskej polície a aj primátora hlavného mesta získalo tridsaťdeväť osobností.

Časť z nich sa zaslúžila o vznik nášho moderného Operačného a kamerového strediska. Práve Mestská polícia Bratislava sa ako prvá z obecných a mestských polícií pridala k Policajnému zboru, Hasičskému a záchrannému zboru a k Záchrannej zdravotnej službe. Vďaka jednotnému informačnému systému dokážeme efektívne spolupracovať pri najrôznejších situáciách, s ktorými sa denne stretávame v uliciach hlavného mesta.

Medzi ocenenými boli aj deviati mestskí policajti, ktorí pracovali v našich radoch viac ako tridsať rokov a rozhodli sa po takto dlhej dobe odložiť rovnošatu. O to viac si uvedomujeme úlohu ďalších deviatich ocenených, ktorí v posledných mesiacoch oslávili taktiež tridsiate výročie a naďalej pôsobia v polícii, pomáhajú svojim mladším kolegom a zdieľajú s nimi svoje skúsenosti.

Z rúk náčelníka a viceprimátora si ďakovné listy prevzali aj šiesti naši kolegovia, ktorí v posledných dvanástich mesiacoch preukázali dôležitosť práce mestských policajtiek a policajtov, a to tým najväčším a najdôležitejším spôsobom - záchranou ľudského života.

Veľkú vďaku ocenením vyjadrila mestská polícia aj osobnostiam, ktoré sa podieľajú na zabezpečení veľkých a kritických športových podujatí a aj vďaka ich práci dokážu policajti kvalitne a odborne chrániť verejný poriadok.

Ďakovné listy sme odovzdali aj ďalším osobnostiam za prácu pri zvládaní migračnej vlny, ktorú sme mali v Bratislave na prelome jesene a zimy.