Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nemárni čas v nudnej práci a pridaj sa k mestskej polícii

Dátum: 04.03.2024
Autor: Mgr. Peter Borko
Nemárni čas v nudnej práci a pridaj sa k mestskej polícii

Práca nemusí byť len zdroj peňazí, ale môže byť zaujímavá a aj napĺňajúca. Bratislavská mestská polícia prijme počas marca dvadsiatku nových kolegýň a kolegov do odbornej prípravy. Po trojmesačnom kurze nastúpia do jedného z najzaujímavejších zamestnaní.

Len v máloktorých povolaniach odchádzajú ľudia po práci domov s dobrým pocitom a hrdosťou na vykonanú prácu. Mestskí policajti a policajtky v Bratislave denne zvládajú vážne situácie, pri ktorých ide neraz o život, zdravie alebo majetok.

Aj v prípade riešenia bežných dopravných priestupkov neustále pomáhajú slušným obyvateľom a obyvateľkám Bratislavy, ktorých obmedzujú alebo ohrozujú vodiči nevhodne odparkovanými vozidlami.

Parkovanie_play

Rôzne možnosti v jednom zamestnaní

Verejnosť vníma prácu v mestskej polícii najmä cez hliadky, ktoré riešia najčastejšie dopravné priestupky. Avšak policajti pracujú aj na operačnom stredisku, kde preberajú hovory z linky 159 a riadia hliadky v teréne, pracujú v kamerovom stredisku, kde kontrolujú ulice hlavného mesta.

Ďalší pracujú ako priestupkári v kancelárii a objasňujú komplikované priestupky. Policajtov a policajtky môžete stretnúť aj pri rôznych protestoch, demonštráciách, kultúrnych a športových podujatiach, ako dozerajú na verejný poriadok, usmerňujú dopravu alebo sa zapájajú do riešenia konfliktných situácií a deeskalujú napätie.

Taxi_play

Výberové konania už prebiehajú, do kurzu sa nastupuje v apríli

Záujemcovia o prácu v mestskej polícii môžu v tieto dni vyplniť krátky formulár na stránke https://www.budpolicajt.sk/. Následne sa im ozvú personalistky, ktoré ich pozvú na osobný pohovor. Na rovnakej stránke nájdu záujemcovia a záujemkyne aj všetky potrebné informácie, ako aj rôzne pracovné benefity.

Na vybraných uchádzačov čaká jednoduchý test zo slovenčiny, psychodiagnostické vyšetrenie a aj fyzická previerka. Kandidátky a kandidáti, ktorí prejdú výberovým konaním nastúpia v apríli do kurzu odbornej spôsobilosti a po jeho úspešnom absolvovaní nájdu svoje miesto na jednom z okresných veliteľstiev alebo na Útvare zásahovej jednotky a kynológie.

Základné predpoklady a kurz odbornej spôsobilosti

Základnými predpokladmi pre prácu v mestskej polícii je dosiahnutie veku minimálne 21 rokov, bezúhonnosť, zdravotná, duševná a fyzická spôsobilosť, úplné stredoškolské vzdelanie zakončené maturitnou skúškou a znalosť úradného jazyka slovom aj písmom.

Noví mestskí policajti sa na teoretických hodinách naučia lepšie orientovať v kľúčových právnych otázkach a dokážu si správne vyložiť konkrétne situácie, s ktorými sa stretnú v uliciach hlavného mesta. Základom vzdelávania sú všeobecne záväzné právne predpisy, ako napríklad zákon o obecnej polícii, priestupkový a trestný zákon, správny poriadok a mnohé ďalšie.

SBS_play

Potrebné je pracovať aj na fyzickej kondícii. Frekventantov neminie výcvik, počas ktorého sa naučia používať donucovacie prostriedky a zasahovať proti páchateľom trestných činov a priestupkov. Súčasťou praktickej časti kurzu je aj strelecká a policajno-odborná príprava.

Študentov budú vzdelávať aj zdravotníci, ktorí ich naučia základy poskytovania prvej pomoci. Absolventi z predchádzajúcich kurzov mali možnosť vyskúšať si napríklad aj zákroky v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy či taktiku pri zásahoch v budovách.