Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V predchádzajúcom týždni zamestnával políciu silný vietor, protesty a aj nutria v obchode (zásahy hliadok 22.– 28. januára)

VIDEO
Dátum: 30.01.2024
Autor: Mgr. Peter Borko
V predchádzajúcom týždni zamestnával políciu silný vietor, protesty a aj nutria v obchode (zásahy hliadok 22.– 28. januára)

Hliadky mestskej polície mali čo robiť aj v uplynulom týždni. Od pondelka do nedele riešili až 2 854 situácií. Medzi nimi boli aj niektoré úsmevné, napríklad keď sa snažili dohodnúť s nutriou riečnou, aby si išla v obchode ukradnutú kaiserku zjesť von. Samozrejme, vážnejších situácii bolo viac. Najmä počas 25. januára preveril hliadky mestskej polície silný vietor, ale aj večerný protest. Najviac udalostí sa v predošlom týždni týkalo dopravy, s ktorou bolo spojených až 2 200 z nich.

Situácie s diviakmi majú naši policajti a policajtky odžité. Bežne sa ich snažia vytlačiť od ľudských domov a zo sídlisk, zabezpečujú priestory, aby sa k nim nepribližovala verejnosť alebo spolupracujú s poľovníkmi a lesníkmi. V minulom týždni sa konal hromadný odlovu diviakov v Mestských lesoch v Bratislave. 

Uskutočnil sa v stredu od 7:00 do 13:00 v oblasti Horárne Krasňany. Naše hliadky boli prítomné pri všetkých vstupoch do oblasti a upozorňovali ľudí na prebiehajúcu akciu. Odlov plánujú mestské lesy vždy cez pracovné dni dopoludnia, mimo hlavnej rekreačnej sezóny, kedy sa obmedzenia dotknú čo najmenšieho počtu návštevníkov. 

 

vlcsnap-2024-01-30-11h36m22s735Nutrie riečne zjavne obľubujú žemle. Skoro ako Komisár Rex. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Situáciu so zvieraťom museli riešiť policajti aj vo štvrtok, kedy sa na linku 159 obrátila predavačka potravín v Rači. Do obchodu jej totiž podľa jej slov vbehol bobor, ktorý si uchmatol kaiserku. Išlo napokon o nutriu riečnu a ktorá svoju púť do sveta ľudí zakončila zavretá v komore, následne odlovená a pustená opäť do prírody.  Keďže sa jednalo o minimálnu školu, tak tentokrát dostala nutria iba napomenutie.

 

Vietor preveril schopnosti aj mestskej polície

Na silný vietor, pred ktorým vydal Slovenský hydrometeorologický ústav varovanie druhého stupňa, sme upozorňovali aj my na našich sociálnych sieťach. V meste sme museli riešiť viaceré situácie, ktoré vietor napáchal. Jednou z vážnejších bol pád stromu na Velehradskej ulici, kde konáre spôsobili aj škody na autách. Na Dunajskej ulici zas vietor strhol reklamnú plachtu. Padnuté stromy boli aj na Dolnozemskej ceste alebo Einsteinovej ulici.

 

Mestská polícia sa v takýchto situáciách snaží usmerniť premávku a zabezpečiť, aby sa nikomu nič nestalo. V niektorých situáciách odstraňujeme padnuté stromy aj z ciest, aby sme ich spriechodnili a následne aby hasiči mohli stromy popíliť mimo vozovky vo väčšom bezpečí. Využívame pritom naše špeciálne vozidlo Toyota Hilux, ktoré je okrem množstva zaujímavej výbavy doplnená aj o navijak.

 

PB--20_–_kópiaProtest na Námestí SNP. Po šiestykrát dohliadala Mestská polícia Bratislava na verejný poriadok na tomto zhromaždení. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Protesty v Bratislave pokračovali aj v štvrtom týždni roka

Silný vietor sa počas štvrtka k večeru upokojil a SHMÚ hlásila len výstrahu prvého stupňa. Ani tá nebola prekážkou pre približne 27 000 ľudí, ktorí zavítali na Námestie SNP vyjadriť svoj názor. Pre mestských policajtov a policajtky to znamenalo dať do výkonu služby zvýšený počet ľudí, ktorí zabezpečujú verejný poriadok v Starom Meste. 

Spoločne so zložkami štátnej polície sme takto boli na šiestom proteste, so zatiaľ najväčšou účasťou za ostatné roky. Z iných protestov sme boli zvyknutí riešiť množstvo porušení verejného poriadku. O to viac sme radi, že k takýmto situáciám na protestoch z posledných mesiacov nedochádza a zaobídu sa väčšinou bez narušení verejného poriadku. Zasahovať sme museli napríklad pri štvrtom proteste, kedy muž pri Pamätníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej narúšal pokojný priebeh demonštrácie. Štátni a mestskí policajti okolo neho vytvorili perimeter a kolegovia z Antikonfliktného tímu s ním situáciu mohli v pokoji vyriešiť.

Aj preto chceme vyzvať ľudí, ktorí sa s posolstvom protestov nestotožňujú, aby sa zdržali antikampaní počas samotného priebehu zhromaždenia. Tak ako na všetkých iných ohlásených akciách v minulosti, mestská polícia zabezpečuje pokojný priebeh nehľadiac na politickú, náboženskú, rasovú, národnostnú, sexuálnu a inú príslušnosť.

Video