Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Postarali sme sa o ľudí v núdzi a dozerali aj na protesty (zásahy hliadok 8. – 14. januára)

Dátum: 16.01.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Postarali sme sa o ľudí v núdzi a dozerali aj na protesty (zásahy hliadok 8. – 14. januára)

Druhý januárový týždeň priniesol bratislavským mestským policajtkám a policajtom 2 734 udalostí. Pomáhali ľuďom v núdzi, vysporiadať sa museli aj s diviakmi, ktoré opäť vo vyššej miere vyhľadávajú osídlené časti Bratislavy a dozerali aj na pokojný priebeh protestov.

Najčastejšie museli hliadky mestskej polície zasahovať pri dopravných priestupkoch. Tých bolo celkom 1 109, pričom 68 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, sme sa často zaoberali porušeniami všeobecne záväzných nariadení, ale napríklad aj priestupkami na úseku verejného poriadku.

Nechýbali priestupky proti občianskemu spolunažívaniu, majitelia psov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov, ale aj ľudia fajčiaci na miestach, kde je to zakázané. Mestské policajtky a policajtov často zamestnávali aj taxikári nerešpektujúci ustanovenia zákona o cestnej doprave.

Na miestne úrady sme v minulom týždni nahlasovali 6 starých vozidiel4 nelegálne skládky odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z oblasti Mlynských nív, zistili sme ich tam celkom 38. K ľuďom, ktorých zdravotný stav si vyžadoval pomoc zdravotníkov sme v 12 prípadoch privolávali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade sme spolupracovali s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru4-krát aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Pomáhame ľuďom v núdzi

Tuhé mrazy v zimnom období skúšajú každým rokom najmä ľudí, ktorí sa ocitli na ulici bez strechy nad hlavou. Odkedy teploty klesli pod nulu, hliadky mestskej polície prechádzajú v nepravidelných, ale častých intervaloch, verejné priestranstvá, o ktorých máme vedomosť, že sa na nich zdržiavajú ľudia bez domova a poskytujú im potrebnú pomoc. Reagujú tiež na každý oznam prijatý na linku 159. Tak tomu bolo napríklad aj v minulom týždni.

Hneď v jeho úvode nám bola nahlásená osoba, ktorá ležala nehybne v spacom vaku na Bratskej ulici. Mestskí policajti ju išli okamžite skontrolovať. Išlo o muža, ktorý bol pri vedomí, komunikoval a nemal žiadne vonkajšie zranenia. Hliadka ho upovedomila o možnosti presunu do niektorého zo zariadení, kde je ľuďom v núdzi poskytnutá pomoc. Zároveň bola o osobe informovaná aj priamo služba, ktorá zabezpečuje ich prevoz do nocľahárne.

O dva dni neskôr bola hliadka z Dúbravky privolaná k mužovi, ktorý sa nachádzal pod Mostom Lafranconi. Po zdravotnej stránke bol v poriadku. Avšak vzhľadom na to, že mrzlo a nebol dostatočne oblečený, mu policajti poskytli teplé oblečenie a pomohli mu zabaliť sa do deky. Tiež bol informovaný o možnosti presunu do ubytovacieho zariadenia, ktorú však odmietol.

Oznam o človeku v núdzi sme prijali aj z haly bratislavského letiska. Osoba, ktorá sa tam zdržiavala mala značne poranené nohy, v dôsledku čoho sa pohybovala s veľkými ťažkosťami. Ružinovská hliadka sa  o ňu postarala až do príchody privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju previezla na vyšetrenia do nemocnice.

IMG_20230116_102301_(Veľké)Ľuďom, ktorí to potrebujú poskytujú hliadky mestskej polície nielen teplé oblečenie, ale napríklad aj deky, spacie vaky či karimatky. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Diviaky neplašte, v prípade ohrozenia zavolajte políciu

Diviaky po krátkej odmlke v posledných týždňoch opäť čoraz častejšie vyrážajú do osídlených častí Bratislavy. Ich zvýšený pohyb v intraviláne mesta evidujeme aj my, a to predovšetkým v neskorých večerných a nočných hodinách. V minulom týždni sme prostredníctvom linky 159 prijali 3 hlásenia o stádach diviakov pohybujúcich sa medzi domami v oblasti Švantnerovej a Agátovej ulice ako aj ulice M. Schneidera - Trnavského. Hliadkam z dúbravského okresného veliteľstva sa ich podarilo opatrne zahnať späť do lesa.

V prípade, ak natrafíte na diviaky v meste, zbytočne na seba neupozorňujte, nesnažte sa ich odplašiť sami, nefoťte ich ani nenatáčajte. Nehádžte do nich kamene ani iné predmety a nepokúšajte sa prejsť priamo pomedzi stádo. Prejdite radšej na druhú stranu cesty alebo ich obíďte. Psy majte na vôdzke. Ak sa cítite ohrození privolajte bezodkladne hliadku mestskej alebo štátnej polície, ktorá vás dostane do bezpečia.

diviakyDiviaky sa nám už viackrát, aj vďaka opatrnému prístupu, podarilo dostať z mesta späť do lesa. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Protest sa zaobišiel bez vážnejších narušení

Mestskí policajti a policajtky aj počas minulotýždňového protestného zhromaždenia dozerali na verejný poriadok na Námestí SNP. Protestu sa zúčastnilo viac ako 20 000 ľudí a počas a ani po sme, našťastie, nezaznamenali narušenia verejného poriadku.

Zasahovať sme museli len v prípade, kedy muž pri Pamätníku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, narúšal pokojný priebeh demonštrácie. Štátni a mestskí policajti okolo neho vytvorili perimeter a kolegovia z Antikonfliktného tímu s ním situáciu mohli v pokoji vyriešiť.