Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachránili sme život žene po kolapse (zásahy hliadok 1. – 7. januára 2024)

Dátum: 08.01.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachránili sme život žene po kolapse (zásahy hliadok 1. – 7. januára 2024)

Bratislavské mestské policajtky a policajti sa počas prvého týždňa nového roka zaoberali v uliciach hlavného mesta celkom 2 085 udalosťami. Podarilo sa im zachrániť život žene, ktorá odpadla v supermarkete a postarali sa aj o ďalších ľudí, ktorých postihli náhle zdravotné ťažkosti alebo sa nešťastne zranili.

Väčšinu priestupkov sme zaznamenali a riešili v oblasti dopravy. Okrem nich dominovali aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách a priestupky proti verejnému poriadku. Pomerne často sme riešili majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov, napríklad tým, že vodili psy bez vôdzky na miestach, kde je voľný pohyb psa zakázaný, ale aj ľudí, ktorí fajčili na zastávkach mestskej hromadnej dopravy a iných miestach, kde je to zakázané. Mestské policajtky a policajti sa zaoberali tiež taxikármi, ktorí porušovali zákon o cestnej doprave a vysporiadať sa museli aj s viacerými priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu či majetku.

Počas týždňa sme v uliciach Bratislavy našli 10 vrakov vozidiel, o ktorých sme informovali príslušné miestne úrady. V 3 prípadoch nám všímaví ľudia odovzdali nájdené osobné doklady. Najvyťaženejšou sa v minulom týždni stala oblasť Mlynských nív s 31 porušeniami.10 osobám so zhoršeným zdravotným stavom sme privolávali záchranárovv 4 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi Slobody zvierat.

hliadka_s_vrakom_(dúbravka)_(Vlastné)Staré vozidlá nachádzame v uliciach hlavného mesta takmer každý týždeň. V minulom týždni ich bolo až 10. Po zadokumentovaní ich odovzdávame na doriešenie príslušnej mestskej časti. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Prvá tohtoročná záchrana života

Na telefonát na núdzovú linku 159kolapse približne 45-ročnej ženy v jednom zo supermarketov v druhom bratislavskom okrese reagovala okamžite aj ružinovská hliadka mestskej polície, ktorá mala v aute automatický externý defibrilátor (AED) a v čase oznamu sa nachádzala blízko miesta udalosti.

Po príchode policajtov k žene navigoval bezpečnostný pracovník potravín. Po kontrole životných funkcií okamžite začali s vonkajšou masážou srdca a zároveň pripravovali automatický externý defibrilátor na elektrický výboj. Na druhý pokus sa im podarilo ženu oživiť. Policajtka a dvojica policajtov sa o ňu starali až do príchodu posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Následne bola prevezená na ďalšie vyšetrenia do ružinovskej nemocnice.

Pri stavoch kedy človek nie je pri vedomí a nedýcha, je najpodstatnejšie začať bezodkladne s vonkajšou masážou srdca. Ak je k dispozícii defibrilátor, tak šance na prežitie sa zvyšujú až na 93% v prípade, ak je použitý včas. Prístup k defibrilátorom máte aj na viacerých miestach v Bratislave. Ich presnú polohu si môžete pozrieť na mape https://155.sk/mapa-aed/ alebo vám informácie poskytnú operátori na linke  112 a 155.

20191204_103648_(Veľké)_1Automatické externé defibrilátory (AED) majú hliadky mestskej polície v služobných vozidlách k dispozícii od roku 2019. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Pomoc epileptikovi, ale aj zranenému mladíkovi

V minulom týždni si poskytnutie prvej pomoci vyžadoval zdravotný stav viacerých osôb, pričom k mnohým z nich bolo potrebné privolať aj záchranárov. Bolo tomu tak napríklad hneď prvý deň nového roka, keď si hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimla na Námestí Nežnej revolúcie bezvládne ležať osobu.krvácala z oblasti hlavy. Policajti jej ihneď poskytli potrebnú pomoc a privolali záchranárov, ktorí ju previezli na vyšetrenia do nemocnice. V ten istý deň zas policajti zo staromestského okresného veliteľstva pomáhali mužovi, ktorého postihol epileptický záchvat. Hliadka si ho všimla počas prechádzania Rybnou bránou. Následne si ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

V sobotu sa na stanicu na Obchodnej ulici dostavil občan s tým, že zo schodov spadol len 17-ročný mladík, ktorý sa v dôsledku pádu zranil a masívne krváca. Mestskí policajti mu šli ihneď na pomoc. Po podaní prvej pomoci, sme ho odovzdali zdravotníkom. Tí nás požiadali o asistenciu počas jeho ošetrovania, keďže mladík mal agresívne prejavy. Vzhľadom na to, že išlo o mladistvú osobu, boli k nemu privolaní zároveň aj rodičia.