Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomohli sme seniorke v núdzi a dozerali na bezpečnosť počas silvestrovských osláv (zásahy hliadok 25. - 31. decembra)

Dátum: 02.01.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomohli sme seniorke v núdzi a dozerali na bezpečnosť počas silvestrovských osláv (zásahy hliadok 25. - 31. decembra)

Posledný týždeň minulého roka priniesol bratislavským mestským policajtkám a policajtom viacero zaujímavých situácií, s ktorými sa museli vysporiadať. Pomohli seniorke v núdzi, usmerňovali dopravu v dôsledku spadnutého trolejového vedenia a počas silvestrovskej noci riešili nielen prípady súvisiace s pyrotechnikou, ale aj neplnoleté osoby pod vplyvom alkoholu.

Najvýraznejšou udalosťou minulého týždňa bol nepochybne Silvester a vítanie nového roka. Už niekoľko týždňov vopred sme posilnili hliadkovú činnosť v uliciach Bratislavy so zameraním na ľudí, ktorí hlasnou pyrotechnikou obťažovali svoje okolie.

Počas posledného týždňa starého roka sa mestské policajtky a policajti zaoberali celkom 105 prípadmi nerešpektovania zákazu používania zábavnej pyrotechniky, z nich 93 museli riešiť len počas silvestrovskej noci a prvého dňa nového roka.

Novým rokom nadobudla účinnosť novela zákona, ktorou sa obmedzuje predaj a používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 na území celého Slovenka. V Bratislave platí celoročný zákaz používania tejto pyrotechniky už od roku 2016, no veríme, že obmedzenie jej predaja prispeje v nasledujúcich rokoch k zníženiu počtu prípadov jej používania, a to nielen na Silvestra, ale aj počas celého roka.

Okrem zvýšeného počtu oznamov na nelegálne používanie pyrotechnických výrobkov sa hliadky na Silvestra museli často popasovať aj ľuďmi konzumujúcimi alkohol na verejných priestranstvách. Žiaľ, v 2 prípadoch medzi nimi boli aj osoby, ktoré ešte nedosiahli vek 18 rokov. Po tom, čo deti nafúkali, sme k nim privolávali ich rodičov. V prípade opitých maloletých je situácia ešte komplikovanejšia, do prípadu musí byť zapojená aj sociálna kuratela. Ideálne je, keď rodičia komunikujú so svojimi deťmi o následkoch konzumácie alkoholu. Nielen preto, aby ste sa vyvarovali nepríjemnostiam, ale najmä pre ich fyzické a psychické zdravie.

Iné závažnejšie prípady hliadky mestskej polície počas tohtoročných silvestrovských osláv riešiť, našťastie, nemuseli.

Silvestrovská_služba_(Vlastné)

Počas silvestrovských osláv boli aj hliadky mestskej polície, tak ako každým rokom, v pohotovosti. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Dominovali dopravné porušenia, ale aj pyrotechnika či a alkohol

V uplynulom týždni sa hliadky mestskej polície zaoberali celkom 1 662 udalosťami. Najčastejšie museli zasahovať pri dopravných priestupkoch. Tých bolo celkom 362, pričom 29 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, sme sa často zaoberali prípadmi znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, porušeniami na úseku verejného poriadku ako aj odpaľovaním zábavnej pyrotechniky, ktorá je v hlavnom meste celoročne zakázaná.

Nechýbali prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu či ľudia, ktorí fajčili na miestach, kde je to zakázané. Policajtov a policajtky zamestnávali aj nezodpovední majiteľov psov, ktorí venčili svojich štvornohých miláčikov na voľno tam, kde je to zakázané alebo si neplnili ďalšie povinnosti v zmysle príslušných všeobecne záväzných nariadení.

Na príslušné miestne úrady sme v minulom týždni nahlasovali 2 staré vozidlá. K ľuďom v zlom zdravotnom stave sme v 8 prípadoch privolávali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, v 1 prípade sme spolupracovali s hasičmi a 11-krát s pracovníkmi Slobody zvierat.

Pomohli sme žene v seniorskom veku, ktorá sa ocitla v núdzi

Policajtky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si pri hliadkovaní v Starom Meste, v neskorých večerných hodinách, všimli viackrát staršiu ženu, ktorá sa presúvala medzi zastávkami električiek a pôsobila na prvý pohľad zmätene.

Pristavili sa preto pri nej, opýtali sa či je v poriadku a či potrebuje pomoc. Uistila ich, že sa cíti dobre. Prezradila tiež, že do centra prišla navštíviť známu a že žije v domove pre seniorov v Dúbravke. Zdržala sa však u nej dlhšie a teraz čaká na električku, ktorou sa dostane späť.

Policajtky jej trpezlivo vysvetlili, že denné spoje už nejazdia, najbližšia električka ide až o štvrtej ráno a nočné autobusové linky, ktorými by sa mohla dostať domov, Špitálskou ulicou neprechádzajú. Hneď na to sa im zdôverila, že si chcela privolať aj taxík, ale nevie ako.

Mestské policajtky neváhali, ihneď sa skontaktovali so správcom domu seniorov, v ktorom pani žije. Informovali ho, že sú pri nej a zabezpečia jej aj odvoz taxíkom, aby v noci nebola vonku sama a bezpečne sa dostala až priamo k seniorskému centru.

babička_na_FB

Seniorky sa mestské policajtky opýtali či je v poriadku, ubezpečila ich, že áno. Zdôverila sa im, že sa len nevie dostať domov. Ihneď konali a zabezpečili jej odvoz. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spadnuté troleje komplikovali dopravu

Vo štvrtok sme prostredníctvom linky 159 prijali oznam, že na Gagarinovej ulici v smere do centra je na vozovke spadnuté trolejové vedenie. Okamžite bol cez operačné stredisko vyrozumený dispečing  Dopravného podniku Bratislava a na miesto boli vyslaní aj policajti Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Tí spoločne s hliadkou dopravnej polície usmerňovali v dopravu, nakoľko spadnuté troleje ohrozovali bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Pracovníkom dopravného podniku sa v krátkom čase podarilo vedenie, aj za pomoci plošiny, stiahnuť z vozovky.

spadnuté_troleje

Hliadka počas opravy trolejového vedenia dozerala na bezpečnosť na ceste. Foto: Mestská polícia Bratislava