Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V roku 2023 sme riešili najviac udalostí v histórii mestskej polície

Dátum: 29.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
V roku 2023 sme riešili najviac udalostí v histórii mestskej polície

Hliadky mestskej polície sa v končiacom roku v uliciach hlavného mesta zaoberali 132 880 rôznymi situáciami. Okrem toho sme ďalších 69 569 prípadov riešili formou objektívnej zodpovednosti.  Ide o rekordný počet udalostí, ktoré mestská polícia riešila.

K zefektívneniu práce nám výrazne dopomohli aj telové kamery či desiatka nových áut. Vo výrazne väčšej miere sme začali na riešenie dopravných porušení využívať inštitút objektívnej zodpovednosti, čo urýchľuje prácu policajtiek a policajtov v teréne.

Protesty, zhromaždenia, športové a kultúrne podujatia skoro na dennom poriadku

Mestská polícia sa počas posledných rokov stala neoddeliteľnou súčasťou bezpečnostných opatrení. Zväčša ide o rôzne verejné zhromaždenia, protesty, pochody alebo veľké kultúrne a športové podujatia. 

V roku 2023 sme sa podieľali alebo sami realizovali 260 bezpečnostných opatrení. Pod týmto pojmom si môžete predstaviť zvýšený výkon služby, teda posilnené hliadky, ktoré dozerajú na priebeh podujatia a v prípade potreby zasahujú proti ľuďom, ktorí podujatie narušujú alebo ktorí páchajú priestupky. Často išlo o opozičné skupiny, ktoré prišli narušiť demonštráciu ale aj o športových fanúšikov, ktorí svojim správaním ohrozovali verejný poriadok.

Medzi najväčšie podujatia, kde sme pomáhali zabezpečiť verejný poriadok patril bezpochyby Lovestream festival, v okolí ktorého naše hliadky pracovali nepretržite tri dni. Prítomnosť mestských policajtiek a policajtov si vyžadovali napríklad aj viaceré futbalové zápasy na Národnom futbalovom štadióne, Festival PRIDE, pochody a zhromaždenia za mier, či zraz obávaného motorkárskeho klubu Hells Angels.

PB-7871_(Veľké)Na bezpečnostných opatreniach nechýbajú nikdy ani naši štvornohí kolegovia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Kamery po novom aj na uniformách

Využívanie telových kamier v policajných zložkách prináša množstvo výhod - predstavujú ochranu pre obyvateľov a obyvateľky a pomáhajú naopak chrániť aj policajtov a policajtky počas výkonu služby. Mestská polícia Bratislava začala využívať túto technológiu, ako prvá veľká mestská polícia na Slovensku, v marci tohto roka na Útvare zásahovej jednotky a kynológie a postupne ju rozšírila aj medzi hliadky na všetkých okresných veliteľstvách.

Zábery z telových kamier neslúžia len na ochranu ľudí pracujúcich v uliciach mesta, ale pomáhajú nám odhaľovať aj ich prípadné nedostatky a následne ich s nimi riešiť. Kamery sú dôkazom, že mestská polícia sa neustále rozvíja aj po technickej stránke a využitím tejto technológie sa zaraďuje medzi moderné polície, s akými sa môžete stretnúť aj v iných svetových metropolách. 

V ďalšom roku plánujeme opustiť používanie pera a papiera v teréne a priestupky zaznamenávať elektronickými zariadeniami, ako sú napríklad mobil, tablet alebo čítačka dokladov.

image00009_(Veľké)Kamery nám výrazne pomáhajú pri riešení situácií, s ktorými sa stretávame v uliciach mesta. Všímame si, že keď sa napríklad rozhnevaný priestupca od hliadky dozvedá, že riešenie danej situácie je nahrávané, častokrát zmení svoje správanie k lepšiemu. Foto: Mestská polícia Bratislava

Nové prírastky do vozového parku mestskej polície

Na prelome rokov 2022 a 2023 sme získali do výkonu služby desať nových osobných vozidiel značky Škoda Kamiq. Práve nimi sme nahradili najstaršie a najmenej spoľahlivé autá v našom vozovom parku. Vozidlá, na ktorých tak od tohto roka hliadky jazdia sú výrazne spoľahlivejšie a bezpečnejšie. Policajti policajtky sa aj vďaka nim dokážu rýchlejšie presúvať na miesta, kde sú potrební a chrániť život a zdravie obyvateliek a obyvateľov nášho mesta.

Mestskej polícii však okrem nich pribudlo aj jedno unikátne vozidlo - Toyota Hilux. Vozidlo je prioritne určené na mimoriadne a krízové situácie. Medzi nich patria napríklad kritické situácie, ktoré môžu nastať v súvislosti so zimným obdobímpovodne alebo iné prírodné katastrofy, hromadné narušenia verejného poriadkudemonštrácie, veľké a rizikové športové alebo kultúrne podujatia. V tomto roku sme japonský pickup so špeciálnou výbavou využili na takmer všetkých bezpečnostných opatreniach. Viackrát sme tiež pomáhali vodičom, ktorí sa ocitli v núdzi, keď so svojim vozidlom zapadli. Pomocou ťažného a navíjacieho zariadenia sa nám ich podarilo bezpečne vytiahnuť.

hilux_3_(Vlastné)Toyota Hilux pomáha policajtom a policajtkám pri riešení mimoriadnych situácií. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dianie v Bratislave sleduje viac ako 800 kamier

V Mestskom kamerovom systéme máme aktuálne 827 kamier, prostredníctvom ktorých dozeráme na dianie v uliciach hlavného mesta. Okrem bezpečnostnýchdopravných kamier sú v celkovom počte zarátané aj kamery snímajúce záchytné parkoviská ako aj zastávky mestskej hromadnej dopravy.

Štatistiky mestskej polície za rok 2023

Obyvateľky a obyvatelia Bratislavy vnímajú prácu mestskej polície najmä cez zásahy policajtiek a policajtov v teréne. Tí riešia denne v priemere viac 360 prípadov, ktoré sú nám nahlasované cez linku 159 alebo ich zisťujú hliadky vlastnou činnosťou priamo v uliciach hlavného mesta.

  • V tomto roku sa v Bratislave museli mestské policajtky a policajti vysporiadať celkom s 202 449 situáciami. Najčastejšie sa hliadky zaoberali porušeniami v oblasti dopravy. Tie tvorili, vrátane porušení riešených cez objektívnu zodpovednosť, v počte 124 782 takmer dve tretiny zo všetkých zistených a riešených prípadov.
  • V rámci objektívnej zodpovednosti bolo správnym orgánom mestskej polície zaevidovaných a vydaných 69 569 rozkazov o uložení pokuty za správny delikt.
  • Najvyťaženejším bol v tomto roku okres Bratislava I, v ktorom museli policajtky a policajti z okresného veliteľstva v Starom Meste ako aj hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie riešiť 38 245 rôznych prípadov, od dopravných priestupkov, cez porušovania všeobecne záväzných nariadení až po zásahy voči páchateľom trestných činov či záchrany životov.
  • Tyršovo nábrežie, ktoré bolo v roku 2022 tým najpriestupkovejším miestom, v tomto roku nahrádza s celkový počtom 1 758 porušení Námestie SNP. V predchádzajúcom roku sa Námestie SNP pritom stalo štvrtou najvyťaženejšou lokalitou.
  • V uliciach hlavného mesta našli hliadky celkom 361 vrakov vozidiel 102 nelegálnych skládok odpadu. Tieto prípady sme na doriešenie odovzdávali príslušným miestnym úradom, ktoré sú oprávnené ďalej konať.
  • S pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci spolupracovali hliadky mestskej polície 504-krát a bratislavských hasičov privolávali k 118 rôznym udalostiam, ktoré si vyžadovali ich prítomnosť.

Ulice s najväčším počtom priestupkov

  1. Námestie SNP – 1 758
  2. Bajkalská – 1 291
  3. Einsteinova – 1 040
  4. Mlynské nivy – 1 005
  5. Uršulínska - 981

* Všetky údaje sú aktualizované k 28.12.2023

Na našej webovej stránke zároveň nájdete aj výber tých najpútavejších prípadov, ktoré mestské policajtky a policajti riešili v roku 2023 v uliciach hlavného mesta a aj výber najzaujímavejších fotografií:

https://www.msp.bratislava.sk/novinka/75908/zachrany-zivotov-kuriozne-pripady-a-aj-vazne-udalosti-vybrali-sme-najzaujimavejsie-pripady-roku-2023 

https://www.msp.bratislava.sk/novinka/75764/pozrite-si-nase-najzaujimavejsie-fotografie-z-roku-2023