Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Riešili sme opité deti a aj popadané stromy (zásahy hliadok 18. – 24. decembra)

Dátum: 28.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Riešili sme opité deti a aj popadané stromy (zásahy hliadok 18. – 24. decembra)

Počas vianočného týždňa riešili hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy celkom 2 119 udalostí. Našli neplnoletú mládež pod vplyvom alkoholu, odhalili muža v pátraní a riešiť museli aj nepriaznivú situáciu na Kamzíku. Na Štedrý deň navštívili policajtov a policajtky v Operačnom a kamerovom stredisku minister vnútra a policajný prezident.

V uplynulom týždni dominovala oblasť dopravy so 760 priestupkami. Z nich 25 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často riešili hliadky mestskej polície prípady nerešpektovania zákazu konzumácie alkoholu na verejnosti, psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov a aj ľudí, ktorí hrubým správaním alebo schválnosťami obťažovali svoje okolie. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti majetku a našli sme aj 5 neplnoletých osôb, ktoré boli pod vplyvom alkoholu.

Na príslušný miestny úrad sme nahlasovali 1 vrak vozidla a v 1 prípade nám nálezca odovzdal nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Cesta na Kamzík s 30 porušeniami. V 15 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 7-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a k 6 zatúlaným zvieratám sme privolávali Slobodu zvierat.

Sneh komplikoval situáciu v obľúbených oddychovo-rekreačných lokalitách

V noci z piatka na sobotu zasiahlo hlavné mesto husté sneženie. Hliadky mestskej polície z Nového Mesta boli preto už od skorých ranných hodín prítomné vo viacerých lokalitách v blízkosti mestských lesov, ktoré sú práve v zime jednými z najvyhľadávanejších. V dôsledku ťažkého, mokrého snehu došlo počas dňa k vyvráteniu viacerých stromov a pádu konárov, najmä v oblasti Kamzíka.

Mestské policajtky a policajti preto na mieste usmerňovali dopravuvyzývali ľudí, aby sa v lese, z dôvodu bezpečnosti, radšej nedržiavali.popoludňajších hodinách si už situácia na Kamzíku vyžadovala úplné uzatvorenie vjazdu vozidielobmedzenie pohybu peších. K vyvráteným stromov sme privolávali hasičov a niektoré sa nám podarilo odstrániť z ciest svojpomocne. Výrazne nám pritom pomohlo aj naše špeciálne vozidlo Toyota Hilux, ktoré má zabudované ťažné aj navíjacie zariadenie.

V jednom prípade padnutý strom zhodil elektrické vedenie a zároveň poškodil plot v areáli Centra ekovýchovy. Dôsledkom tohto bolo prerušené vedenie elektrickej energie. Situáciu sa však polícii spoločne s hasičmi podarilo dostať pod kontrolu a zvýšené hliadkovanie v mestských lesoch bolo zabezpečené aj počas nasledujúceho dňa, kedy sa sneh začal pomaly topiť.

1000016583_(Veľké)Na odstraňovanie spadnutých stromov sme použili aj naše špeciálne vozidlo, ktoré je prioritne určené na mimoriadne a krízové situácie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Odhalili sme mládež popíjajúcu alkohol

Ešte nemám občiansky preukaz. Aj túto vetu počuli mestské policajtky a policajti zo Starého Mesta a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, keď sa pred nimi pokúsila ujsť skupina detí, ktorá popíjala alkohol v prítmí Medickej záhrady. Dychovou skúškou bol alkohol nameraný štyrom dievčatám a jednému chlapcovi.

Pokus o útek vystriedali prosby a napokon aj plač. Žiaľ, v prípade, keď policajti nájdu mladistvých konzumovať alkohol, tak im nezostáva nič iné, len privolať rodičov, ktorí si musia prísť vyzdvihnúť svoje deti. V prípade opitých maloletých je situácia ešte komplikovanejšia, do prípadu musí byť zapojená aj sociálna kuratela.

Ideálne je, keď rodičia komunikujú so svojimi deťmi o následkoch konzumácie alkoholu. Nielen preto, aby ste sa vyvarovali nepríjemnostiam, ale najmä pre ich fyzické a psychické zdravie.

Na Vianoce sme neboli sami

Policajtky a policajtov Operačného a kamerového strediska mestskej polície na Štedrý deň navštívil minister vnútra SR a prezident Policajného zboru SR.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a policajný prezident Ľubomír Solák poďakovali mestským policajtkám a policajtom za ich celoročnú prácu, zdôraznili tiež ich neoceniteľný prínos pri zaisťovaní bezpečnosti v hlavnom meste a popriali im do budúcnosti veľa síl pri plnení častokrát aj náročných úloh.

náčelník_s_ministrom_(Veľké)Ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka previedol Operačným a kamerovým strediskom náčelník Mestskej polície Bratislava Miroslav Antal. Foto: FB/MV SR

Udal sa nechtiac sám

Na Útvar zásahovej jednotky a kynológie na Obchodnej 29 sa na Štedrý večer dostavil muž, zjavne pod vplyvom alkoholu, s prosbou o pomoc. Podľa jeho slov sa ho mala pred chvíľou pokúsiť prepadnúť skupina mládežníkov. Tí sa mu mali aj vyhrážať.

Osoby sme zakrátko spoločne s kolegami z Policajného zboru našli. Mladíci však jeho slová popierali. V tej chvíli muž znervóznel, začal pôsobiť zmätene a nedokázal označiť údajných útočníkov. Policajtom navyše tvrdil, že sa vymkol a nevie sa dostať do bytu, preto je počas chladnej noci vonku len v papučiach a ľahko oblečený.

Hliadkam sa jeho zmätočné správanie nepozdávalo, preto preverili, či sa muž nenachádza v pátraní. Výsledok? Bolo po ňom vyhlásené pátranie v schengenskom priestore. Následne bol predvedený na príslušné obvodné oddelenie Policajného zboru, za účelom vykonania ďalších potrebných úkonov.