Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Záchrany životov, kuriózne prípady a aj vážne udalosti. Vybrali sme najzaujímavejšie prípady roku 2023

Dátum: 27.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Záchrany životov, kuriózne prípady a aj vážne udalosti. Vybrali sme najzaujímavejšie prípady roku 2023

Zásahy voči zlodejom, ozbrojeným útočníkom, ale aj záchrany ľudských životov. Vybrali sme desať zaujímavých situácií roku 2023, s ktorými sa museli mestské policajtky a policajti v uliciach hlavného mesta vysporiadať.  

Vo viacerých prípadoch sa hliadkam mestskej polície podarilo prispieť k záchrane toho najcennejšieho – ľudského života, zadržať páchateľov trestných činov, popasovať sa s agresívnymi osobami, ale aj odhaliť vodičov pod vplyvom alkoholu, ktorí nebezpečnou jazdou ohrozovali svoje okolie.

1. Záchrany ľudských životov na bratislavských mostoch

V marci sme prostredníctvom linky 159 obdržali oznam o mužovi, ktorý sa snažil skočiť do Dunaja z lávky pre peších na Starom moste. Operátor vyslal na miesto najbližšiu hliadku, ktorá prišla ľuďom, už zachraňujúcich muža, pomôcť. Ten sa ešte párkrát snažil vytrhnúť policajtom, ale ľudským prístupom a vhodnou komunikáciou sa im ho podarilo upokojiť. Síce bez zranení, ale v zlom psychickom stave ho následne odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Veľká vďaka patrí v tomto prípade najmä odvážnemu a vnímavému bežcovi, ktorému muž nebol ľahostajný a ako prvý sa ho pokúšal zastaviť.

Hliadka zásahovej jednotky musela podobnú situáciu riešiť aj o mesiac neskôr, tentokrát aj v spolupráci s kolegami z petržalského veliteľstva. Mladá žena mala v úmysle v nočných hodinách, skočiť z Mosta SNP. Upozornili nás na ňu prostredníctvom linky 159 všímaví okoloidúci, ktorým nebolo jedno čo s ňou bude. Tí sa ju, až do príchodu hliadok, snažili dostať čo najďalej od zábradlia. Opatrným a citlivým prístupom policajtky sa napokon ženu podarilo upokojiť a následne dostať do opatery záchranárov, ktorí ju aj za našej asistencie previezli do nemocnice.

 2. Zásah proti trom vlamačom, ktorí sa pokúsili o únik z miesta činu autom

Hliadky Okresného veliteľstva Bratislava II reagovali na telefonický oznam o troch osobách, ktoré sa pohybujú v okolí jednej zo základných škôl v Ružinove a pôsobia podozrivo. Dvaja muži vystúpili z auta, dali si na hlavy kapucne a s náradím rôzneho druhu vstúpili do areálu školského dvora. Tretí muž čakal v aute. Po príchode si mestskí policajti všimli ako dve osoby bežia z areálu školy a nasadajú do naštartovaného vozidla.

Jedna z hliadok začala unikajúce auto okamžite prenasledovať. Zároveň komunikovala s druhou dvojicou mestských policajtov, ktorým sa podarilo zablokovať im cestu. Podozrivú trojicu bezprostredne po spáchaní skutku zadržali. Muži následne priznali, že sa vlámali do priestorov školy, o čom svedčili aj poškodené zámky na dverách. Prevzala si ich štátna polícia.

330462318_5862872393829328_5287172083698100703_n_(Vlastné)Pohotovou reakciou hliadok z Ružinova sa vlamačov podarilo zadržať a odovzdať štátnej polícii. Foto: Mestská polícia

3. Ležal v kaluži krvi a strácal vedomie. Včasným a správnym poskytnutím prvej pomoci sme mu zachránili život.

Mestského policajta z dúbravského veliteľstva zastavil počas hliadkovania na parkovisku na Slovanskom nábreží s prosbou o pomoc okoloidúci manželský pár. Neďaleko našli ležať v kaluži krvi približne 55-ročného muža. Na hlave mal veľkú otvorenú ranu, ktorá masívne krvácala. Policajt sa zranenému snažil zastaviť krvácanie pomocou tlakových obväzov a gázových tampónov z auto-lekárničky. Medzičasom sa na miesto dostavila aj ďalšia hliadka. Muž stratil veľa krvi a chvíľami upadal do bezvedomia. Policajti s ním preto neustále komunikovali a snažili sa ho udržať pri vedomí až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Tá ho následne previezla na odborné vyšetrenie do nemocnice na Kramároch.

4. Nikdy nebudeme mať zľutovanie s vodičmi, ktorí bez hanby sadajú za volant opití.

Hliadkam mestskej polície sa podarilo odhaliť viacerých motoristov, ktorí jazdili po bratislavských cestách pod vplyvom alkoholu a odovzdať ich pre podozrenie z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky štátnej polícii. Dvakrát dokonca nekoordinovanou jazdou v protismere ohrozili vodiči aj priamo mestských policajtov.

Bolo tomu tak napríklad v apríli na Hradskej ulici a v auguste na Ulici svornosti. V oboch prípadoch ružinovské hliadky na nebezpečne jazdiacich šoférov zareagovali a zastavili ich. Jeden z nezodpovedných mužov sa navyše zasahujúcim policajtom priznal, že pred jazdou požil alkohol. Výsledky dychovej skúšky? Dve a tri promile. Obaja muži teda, síce v inom čase, museli svoje konanie vysvetľovať príslušníkom Policajnému zboru, ktorí si tieto prípady prevzali.

opitý_vodič_2_(Veľké)Každý rok sa nám podarí odhaliť viacero šoférok a vodičov, ktorí pred jazdou konzumovali alkohol. Tí na seba zväčša v premávke upozorňujú nekoordinovanou jazdou. Aj vďaka zvýšenej pozornosti hliadok mestskej polície sa nám ich často darí dostať z ciest skôr ako dôjde k nešťastiu. Foto: Mestská polícia Bratislava

5. Do pátrania po vinníkovi sme zapojili aj ľudí na sociálnych sieťach. Vyplatilo sa nám to.

Nezvykneme to síce robiť často, ale vyskúšali sme. Prostredníctvom sociálnych sietí sme na prelome mája a júna hľadali svedkov útoku psa, ku ktorému došlo na Tematínskej ulici v lokalite Veľkého Draždiaku. Útočiaci pes, pustený na voľno, spôsobil yorkshírskemu teriérovi značné poranenia, ktoré si vyžadovali urýchlené veterinárne ošetrenie. Majiteľ útočiaceho psa bezprostredne po incidente z miesta útoku ušiel.  

Vďaka mnohým zdieľaniam nášho príspevku a následnej spätnej odozve viacerých ľudí, ktorí útok videli alebo spoznali psa s majiteľom na zverejnenej fotografii, sa nám v krátkom čase podarilo vypátrať vinníka. Priestupkár Okresného veliteľstva Bratislava V následne predvolal majiteľa psa podozrivého z priestupku za účelom podania vysvetlenia. Zistiť sa nám podarilo aj to, že nešlo o prvý takýto incident. V apríli jeho pes totiž na Gessayovej ulici napadol aj iného psa, trpasličieho špica, ktorému spôsobil viaceré zranenia. Jeho stav si taktiež vyžadoval ošetrenie veterinárom. K obom útokom sa v rámci procesu objasňovania priestupku priznal a bol za svoje konanie následne riešený v správnom konaní. Ďakujeme aj touto cestou všetkým ľuďom, ktorí nám pomohli, za ich proaktívny prístupzmysel pre spravodlivosť.

6. Detská párty v opustenej nemocnici

V areáli bývalej pôrodnice na Zochovej ulici našli policajtky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie 18 maloletých a mladistvých osôb. Na ich tajnej párty nechýbali ani fľaše s alkoholom. Deti spolu s kolegami zo staromestského veliteľstva sústredili do jednej miestnosti a následne ich bezpečne vyviedli z rokmi opustenej a chátrajúcej nemocnice.

Privolaná hliadka Policajného zboru ich podrobila dychovej skúške. Výsledkom bolo 12 detí pod vplyvom alkoholu. Najviac, 1,31 promile, nafúkalo iba 15-ročné dievča. Najmladšej, len 13-ročnej osobe, bolo v dychu nameraných 0,23 promile. Záleží nám na zdraví detí a aj bezpečnosti v hlavom meste, preto nemienime tolerovať konzumáciu a ani podávanie alkoholu mladistvým a maloletým. 

7. Po tom, čo ho bodli nožom, z miesta ušli a zrejme si mysleli, že im to prejde. Aj na základe informácií od všímavých ľudí, sme ich však zakrátko zadržali.

Staromestská hliadka počas jednej z letných víkendových nocí spozorovala na Námestí SNP skupinu ľudí, ktorí na nich naliehavo kričali a mávali. Ihneď sa pri nich pristavili a všimli si, že je medzi nimi aj muž, ktorý krváca z oblasti hrudníka pod pravým podpazuším. Podľa slov svedkov ho fyzicky napadla trojica mladíkov, z ktorých jeden ho napokon aj bodol nožom. Mestskí policajti sa o zraneného spoločne s ľuďmi, ktorí boli pri ňom, postarali a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla  do nemocnice.

Hliadky mestskej polície začali okamžite intenzívne prehľadávať okolie. Na základe popisu útočníkov, ktorý nám poskytli očití svedkovia a aj uvedenia smeru, ktorým sa vydali sa policajtom Útvaru zásahovej jednotky a kynológie zakrátko podarilo podozrivých chytiť v podchode na Hodžovom námestí a obmedziť ich na osobnej slobode.

zadržanie_mladíkov_v_podchode_-_4._augustTroch mužov podozrivých zo spáchania trestného činu vypátrali mestskí policajti v podchode v centre mesta, kde ich obmedzili na osobnej slobode. Foto: Mestská polícia Bratislava

8. K čašníkovi, ktorý naháňal zlodeja s tržbou sa pridali aj mestskí policajti.

Hliadka z okresného veliteľstva v Starom Meste pomáhala vstať človeku na Kamennom námestí, keď si zrazu všimla utekajúceho muža a za ním čašníka, ktorý kričal, aby okamžite zastavil. Dvojica policajtov neváhala a za zlodejom s ukradnutou tržbou sa rozbehla. Vyzývali ho, aby okamžite zastal, ale zlodej sa naďalej snažil uniknúť. Podozrivého aj tak čoskoro dobehli a keďže kládol aktívny odpor, tak prvý policajt použil hmaty a druhý mu nasadil putá.

Muž spočiatku nespolupracoval, po chvíli sa však ku krádeži priznal a dobrovoľne vydal ukradnutú sumu hliadke Policajného zboru. Tá sa zhodovala so sumou ukradnutou z prevádzky, ktorú vyčíslili po uzávierke. Vzhľadom na to, že odcudzená hotovosť nepresiahla sumu 266 eur, nešlo o spáchanie trestného činu, ale priestupku proti majetku. Zlodej nebol v pátraní a ani sa v posledných 12 mesiacoch nedopustil inej krádeže. Hliadka ho preto na mieste doriešila uložením blokovej pokuty.

9. Automatické externé defibrilátory (AED) pomáhajú zachraňovať ľudské životy

Mestská polícia má od roku 2019 k dispozícii 6 AED, ktoré sú umiestnené v služobných vozidlách jednotlivých okresných veliteľstiev a aj Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Pokryté tak máme všetky bratislavské okresy a v prípade potreby ich vieme jednoducho použiť. Zachrániť život a zdravie sa nám podarilo vo viacerých prípadoch. Bolo tomu tak napríklad v októbri, kedy nás o okamžitý výjazd požiadal operátor linky 155, keďže hliadka zo Starého Mesta sa nachádzala v tom čase najbližšie k miestu udalosti. Išlo o len 19-ročného mladíka, ktorý náhle odpadol v podniku. Defibrilátor použili aj policajti z Okresného veliteľstva v Novom Meste. Tí zas pomáhali 61- ročnému mužovi, ktorému v dôsledku kolapsu začali zlyhávať základné životné funkcie. Automatický defibrilátor zvyšuje šancu na prežitie až o 93% v prípade, ak je použitý včas.

10. Udali sa nechtiac sami – najkurióznejšie prípady roka

Aj v roku 2023 sa mestské policajti a policajtky stretli v uliciach hlavného mesta s niekoľkými pomerne kurióznymi situáciami. Hneď dve sa naskytli petržalským policajtom. Tí v júni obmedzili na osobnej slobode muža, po ktorom bolo vyhlásené pátranie v Schengenskom priestore. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby na seba neupozornil v podstate sám tým, že predtým zaparkoval svoje vozidlo šikmo cez dva ZŤP parkovacie boxy. Práve na základe, síce závažného, ale stále len priestupku, si ho mestskí policajti všimli a následne o ňom zistili nielen to, že je v pátraní, ale aj že má v aute neznámu kryštalickú látkuinjekčné striekačky.

V decembri sa zas museli popasovať s opitým mužom, ktorý si ich sám privolal k zloženiu imobilizéra z jeho auta, ktorým parkoval v zákaze státia. Kurióznym v tomto prípade bolo zmýšľanie vodiča, ktorý sa snažil poučiť hliadku o tom, že priestupok nespáchal a vie to veľmi dobre, lebo má 40-ročné šoférske skúsenosti. Čo je však horšie, nemal problém sadnúť si za volant pod vplyvom alkoholu a pokúsiť sa z miesta ujsť aj napriek prítomnosti policajtov. Tí však okamžite zareagovali a jeho nekoordinovanú jazdu stopli skôr ako došlo k nešťastiu. Nafúkal 1.67 promile.

kuriozita_-_parkovanie_cez_dva_boxy_30._júnVodič zaparkoval cez dva ZŤP boxy a myslel si, že mu to prejde. Z omylu ho vyviedli mestskí policajti. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bonus:

Najradšej máme príbehy so zvieratami a z tohto roku máme jeden naozaj nezvyčajný, v ktorom hlavnú úlohu zohráva urzon kanadský. Tvor, nápadne podobný dikobrazovi, sa rozhodol, že opustí svoj výbeh v bratislavskej ZOOpreskúma ulice Dúbravky. Upozornili nás naňho prekvapení obyvatelia Ulice Ľuda Zúbka. Aj keď má urzon dlhé pazúry a po tele ostne, tak nepatrí medzi nebezpečné zvieratá. Skôr ide o plachého hlodavca, ktorý sa skrýva v korunách stromov. Tam ho našli aj privolaní pracovníci ZOO, ktorým sa ho podarilo bezpečne odchytiť a umiestniť späť do výbehu. Urzon bol na úteku 2 týždne.