Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Z ciest sme dostali opitého vodiča a zachraňovali sme život mužovi po kolapse (zásahy hliadok 4. - 10. decembra)

Dátum: 12.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Z ciest sme dostali opitého vodiča a zachraňovali sme život mužovi po kolapse (zásahy hliadok 4. - 10. decembra)

Mestské policajtky a policajti riešili v uplynulom týždni v bratislavských uliciach opäť viacero zaujímavých situácií. Zachraňovali život mužovi v centre mesta a zadržali aj opitého šoféra. V spolupráci s hlavným mesto pomáhame ľudom, ktorí sa ocitli na ulici a počas víkendov dozeráme vo zvýšenej na bezpečnosť v Mestských lesoch v Bratislave, ktoré aj v zimnom období lákajú nielen obyvateľov Bratislavy, ale aj množstvo turistov.

Celkovo sa hliadky mestskej polície v minulom týždni zaoberali 2 457 udalosťami. Z nich väčšina sa týkala oblasti dopravy. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadkuporušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pravidlá dodržiavania čistoty a poriadku upravujú všeobecne záväzné nariadenia hlavného mesta a jednotlivých mestských častí.

Pomerne často sme riešili majiteľov psov nerešpektujúcich príslušné pravidlá, ktoré musia pri venčení svojich miláčikov dodržiavať, v zmysle zákona a ďalej sú vyšpecifikované v príslušných všeobecne záväzných nariadeniach. Počas týždňa sme sa zaoberali aj viacerými priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, fajčiarmi na zastávkach mestskej hromadnej dopravy ako aj priestupkami proti majetku.

V teréne našli hliadky mestskej polície 1 nelegálnu skládku odpadu a 4 vraky vozidiel, ktoré hlásili miestnym úradom. Najpriestupkovejším miestom sa stalo Námestie SNP, z ktorého evidujeme 39 porušení. Až v 18 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 8-krát so Slobodou zvierat a k 3 udalostiam sme privolávali aj bratislavských hasičov.

Zastavili sme opitého šoféra

Po skončení návštevy pohostinského zariadenia a objavení imobilizéra na vozidle, vytočil muž známu linku 159. Mestskí policajti z Petržalky sa po príchode na miesto snažili pánovi slušne vysvetliť, že sa dopustil priestupku, keďže svoje vozidlo zaparkoval v zákaze státia. Snažili sa však márne. Muž blokovú pokutu odmietol zaplatiť možno aj vďaka vplyvu svojho kamaráta, ktorý tak ako on, tiež tvrdil, že má vodičské oprávnenie už štyridsať rokov a policajti sa musia mýliť.

Priestupky v takýchto situáciách odstupujeme na dopravný inšpektorát, kde bývajú pokuty výrazne vyššie, ako tie, ktoré dávajú mestskí policajti. Policajti následne začali na mieste riešiť ďalší prípad, vtedy opitý muž nasadol do auta a pokúsil sa odísť. Policajti neváhali a spolu s druhou hliadkou ho zastavili. Následne privolali kolegov z Policajného zboru, ktorí vodičovi dali fúkať. Výsledok 0,8 mg/l. Po prepočte je 1,67 promile.

Z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky bol odovzdaný štátnej polícii. Ak ste svedkom podobnej situácie, neváhajte a privolajte mestskú políciu prostredníctvom linky 159. Môžete tak zachrániť aj život.

8._august_-_opitý_vodič_zdemoloval_stĺpiky_(Vlastné)Hliadkam mestskej polície sa už vo viacerých prípadoch podarilo zmariť nebezpečnú jazdu opitým vodičom. V minulom roku sme napríklad zastavili vodiča, ktorý nabúral do stĺpikov na Františkánskej ulici a následne ušiel. Po silnom náraze mu z vozidla odpadla aj predná tabuľka evidenčným číslom, ktorá zostala na mieste udalosti. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Spoločným úsilím sme zachránili ľudský život

Hneď v úvode týždňa si hliadka zo staromestského veliteľstva počas prejazdu Námestím SNP všimla na zemi nehybne ležať muža v seniorskom veku a pri ňom ženu, ktorá ho resuscitovala. Okamžite jej išli na pomoc. Urýchlene skontrolovali jeho zdravotný stav, avšak muž stále nedýchal. Zároveň privolali na miesto záchrannú zdravotnú službu a aj ďalšiu hliadku, ktorá mala k dispozícii automatický externý defibrilátor.

Do príchodu záchranárov sa ho policajti spoločne s pani opakovane pokúšali oživiť. Následne v resuscitácii pokračovali aj záchranári, ktorým sa ho napokon podarilo aj za pomoci defibrilátora priviesť k životu. Hliadka medzičasom zabezpečovala miesto udalosti a tiež sa postarala o mužovu manželku, ktorá bola z celej udalosti v šoku a vo veľmi zlom duševnom rozpoložení. Záchranári následne previezli pacienta do nemocnice na Kramároch. Sme radi, že včasnýmsprávnym poskytnutím prvej pomoci sme dopomohli k záchrane toho najcennejšieho - ľudského života.

Ako zachrániť mrznúceho človeka? Kedy privolať záchranárov alebo mestskú políciu?

Mestské policajtky a policajti riešia každým rokom v zimnom období niekoľko desiatok prípadov, kedy v dôsledku nízkych teplôt dochádza k podchladeniu osôb. Nachádzame ich často vo veľmi zlom zdravotnom stave, no včasným poskytnutím prvej pomoci im dokážeme zachrániť život. V spolupráci s pracovníkmi mestského terénneho tímu monitorujeme priebežne všetky verejné priestranstvá a ak nájdeme osoby v núdzi, prepájame ich na organizácie, ktoré im v ich neľahkej situácii dokážu pomôcť. Akonáhle sa ochladilo, hlavné mesto prostredníctvom hliadok mestskej polície pravidelne medzi ľudí bez domova distribuuje aj materiálnu pomoc, napríklad v podobe spacích vakov, diek, rukavíc, šálov, či čiapok.

Buďme všetci počas mrazivých dní a nocí pozornejší k svojmu okoliu. Zbystrite, ak uvidíte osoby, ktoré ležia bez pohnutia na zemi,nedostatočne oblečené alebo pôsobia dezorientovane a privolajte k nim mestskú políciu prostredníctvom linky 159. Ak máte podozrenie, že človek má zdravotné problémy, je napríklad viditeľne podchladený alebo stráca vedomie, bezodkladne kontaktujte rýchlu zdravotnú pomoc na čísle 155. Môžete tak zachrániť zdravie, ale aj život.

IMG_2337_(Veľké)Mestskí policajti rozdávajú ľuďom bez domova, ktorí to potrebujú, napríklad spacie vaky, deky, rukavice či čiapky. Foto: Mestská polícia Bratislava

Mestské lesy lákajú aj v zime množstvo ľudí

Parkovacie plochy v obľúbených lokalitách napríklad na Kamzíku alebo na Ceste mládeže bývajú pravidelne počas víkendov obsadené už v skorých ranných hodinách. Vodiči a šoférky následne dlho hľadajú miesta a často parkujú v rozpore s pravidlami. Mestské policajtky a policajti preto každý víkend usmerňujú dopravu a riešia prípadné priestupky aj v týchto oblastiach. Vozidlá, ktoré bránia príjazdu verejnej dopravy, a tvoria tak prekážku cestnej premávky, sú odťahované. Hliadky mestskej polície zároveň zaisťujú bezpečnosť návštevníkov a dozerajú aj na dodržiavanie verejného poriadku.

Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému stresu z parkovania či dopravných zápch, neváhajte využiť mestskú hromadnú dopravu, ktorou sa pohodlne dopravíte až do vášho cieľa. Ak je pre vás osobná preprava predsa len nevyhnutná, rešpektujte pokyny hliadok mestskej polície. Dopravný podnik Bratislava aj tento rok vypravuje sezónnu linku 144, ktorá premáva pri priaznivých poveternostných podmienkach každý víkend. Nastúpiť na ňu môžete na zastávke Koliba, odkiaľ bude každú polhodinu vyrážať k neďalekému záchytnému parkovisku a následne na Kamzík. Odchody zo zastávky Koliba budú vždy nadväzovať na príchod linky 44. Nemusíte sa preto obávať, že by ste nemali dostatok času na prestup.

Ak by ste potrebovali pomôcť alebo poradiť v akejkoľvek situácii, neváhajte sa obrátiť na mestskú políciu, napríklad prostredníctvom linky 159. Aj v našich lesoch sme vám nablízku.