Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

K mrznúcim ľuďom privolajte záchranárov alebo mestskú políciu. Ako spoznáte príznaky podchladenia?

Dátum: 05.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
K mrznúcim ľuďom privolajte záchranárov alebo mestskú políciu. Ako spoznáte príznaky podchladenia?

Mrazivými dňami, ale najmä nocami, sú skúšaní predovšetkým ľudia, ktorí zostali bez domova. Mnoho z nich trávi na ulici už niekoľkú zimu, iní sa ocitli bez strechy nad hlavou náhle a sú v krízovej situácii.

V Bratislave žije bez tepla domova niekoľko tisíc ľudí, ktorí počas zimy čelia tým najhorším podmienkam. Mestské policajtky a policajti riešia každým rokom v tomto období niekoľko desiatok prípadov, kedy v dôsledku nízkych teplôt dochádza k podchladeniu osôb. Nachádzame ich často vo veľmi zlom zdravotnom stave, no včasným poskytnutím prvej pomoci im dokážeme dať druhú šancu na život.

Zásluhu na záchrane majú častokrát aj všímaví ľudia

Hliadky mestskej polície sa počas denných a aj nočných služieb usilujú prejsť čo najviac verejných priestorov, na ktorých sa môžu nachádzať osoby v núdzi a poskytnúť im potrebnú pomoc. Nemáme však možnosť kontrolovať nepretržite všetky miesta, preto veľmi oceňujeme aktívny prístup ľudí v Bratislave.

Pred dvoma rokmi napríklad pozorná pani priviedla na Útvar zásahovej jednotky a kynológie ženu v seniorskom veku, ktorá v mínusových teplotách vyšla z bytu len v papučiach a takmer celú noc sa túlala po Starom Meste. Počas minuloročnej zimy nás zas všímaví ľudia upozornili na muža, ktorý v noci spadol do Štrkoveckého jazera. Z vody sa mu síce podarilo dostať samému, ale na brehu stuhol. Mestskí policajti sa oňho postarali a odovzdali do opatery záchranárov.
Zásah mestskej polície si vyžadovali aj mnohé ďalšie prípady, kedy najmä nedostatočne oblečené osoby vykazovali príznaky podchladenia. Veľká vďaka preto patrí zodpovedným obyvateľkám a obyvateľom Bratislavy za ich ľudskosť.

K dispozícii sú nocľahy a aj teplé oblečenie

Mestské policajtky a policajti v spolupráci s pracovníkmi mestského terénneho tímu monitorujú priebežne všetky verejné priestranstvá a ak nájdu osoby v núdzi, prepájajú ich na organizácie, ktoré im v ich neľahkej situácii dokážu pomôcť, a to predovšetkým poskytnutím nocľahu, stravy, ale tiež sociálnou prácou, v rámci ktorej majú možnosť riešiť svoju nepriaznivú životnú situáciu. Akonáhle sa ochladilo a teploty klesli pod nulu hlavné mesto prostredníctvom hliadok mestskej polície začalo distribuovať medzi ľudí bez domova aj materiálnu pomoc, napríklad v podobe spacích vakov, diek, rukavíc, šálov, či čiapok. 

 mu_v_dunnaji_4_(Vlastné)_1Vo vozidlách máme k dispozícii aj izotermickú fóliu, ktorou ľudí, vystavených mrazom, dokážeme aspoň trochu zahriať. Na fotografii sú mestskí policajti z Petržalky, ktorí minulú zimu pomáhali podchladenému mužovi v blízkosti Dunaja. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Každá forma pomoci sa ráta

Radi by sme poprosili obyvateľky a obyvateľov Bratislavy, aby boli v zimnom období k svojmu okoliu viac všímaví. Ak uvidíte človeka so zdravotnými problémami, v núdzi alebo napríklad zmäteného, nenechajte ho len tak bez povšimnutia. Ak sa obávate, že by ste mu sami pomôcť nedokázali, aj telefonátom na linku mestskej polície 159 alebo rýchlej zdravotnej pomoci 155, môžete prispieť k záchrane ľudského života alebo zdravia. Najbližšia hliadka po prijatí oznamu okamžite zasiahne. Obrátiť sa môžete, samozrejme, aj na mimovládne organizácie a občianske združenia ako je napríklad Depaul Slovensko, n.o. (https://depaul.sk/), OZ Stopa (https://www.stopaslovensko.sk/) či OZ Vagus (https://vagus.sk/).

Ako pomôcť človeku v núdzi? Prinášame vám niekoľko rád:

  • Prvoradé je byť pozorný k svojmu okoliu. Zbystrite, ak uvidíte osoby, ktoré ležia bez pohnutia na zemi, sú nedostatočne oblečené alebo pôsobia dezorientovane. 
  • Nebojte sa opýtať, či daný človek nepotrebuje pomôcť. Častokrát môže byť veľmi nápomocnou aj drobnosť ako prikrývka, rukavice alebo šál. 
  • Ak oslovíte človeka bez domova, spýtajte sa ho ako sa cíti, kde plánuje prespať a či má k dispozícii aj teplejšie oblečenie. Ak sa vám zdôverí, že plánuje chladnú noc stráviť vonku, prípadne pôsobí zoslabnuto, neváhajte sa obrátiť na mestskú políciu na čísle 159.
  • Ak máte podozrenie, že človek môže byť v zlom zdravotnom stave, je napríklad viditeľne podchladený (tras, chvenie, mumlanie, nezrozumiteľná reč) alebo, v horšom prípade, stráca vedomie, bezodkladne mu poskytnite prvú pomoc a privolajte záchranárov prostredníctvom linky 155.
  • Ak máte záujem pomôcť, napríklad poskytnutím materiálnej pomoci alebo akýmkoľvek iným spôsobom, môžete osloviť hlavné mesto alebo príslušné občianske združenia či mimovládne organizácie.

20220131_174506_(Vlastné)_2Ľudí so zdravotnými problémami často prevážajú záchranári do nemocníc. Ak si to situácia vyžaduje, pri prevoze im asistujú aj hliadky mestskej polície. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava 

Tipy na služby a miesta pomoci pre ľudí bez domova nájdete na:

https://www.bratislava.sk/socialne-sluzby-a-byvanie/aktivity-mesta-v-socialnej-oblasti/mapa-pomoci-ludom-bez-domova