Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme muža v ohrození života a pomáhali pri dopravných nehodách (zásahy hliadok 27.11. - 3.12.2023)

Dátum: 04.12.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali sme muža v ohrození života a pomáhali pri dopravných nehodách (zásahy hliadok 27.11. - 3.12.2023)

V týždni na prelome novembra a decembra sa museli mestské policajtky a policajti v uliciach Bratislavy vysporiadať s 2 562 udalosťami. Zasahovali pri víkendových dopravných nehodách a zachraňovali aj muža, ktorý vyskočil z okna bytovky. Neustále sa zároveň snažíme edukovať deti a mládež v oblasti bezpečnosti. Tentokrát sme sa s nimi stretli v Mestskej knižnici v Bratislave.

Najvyťaženejšou bola v minulom týždni oblasť dopravy. Zistili a riešili sme celkom 1 123 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, z nich 48 bolo spáchaných závažným spôsobom. Nechýbali porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku, či prípady kedy bolo narušené občianske spolunažívanie. V uliciach hlavného mesta sa mestské policajtky a policajti museli vysporiadať napríklad aj s porušeniami zo strany majiteľov psov ako aj vodičmi taxislužieb, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave.

Hliadky sa zaoberali aj priestupkami na úseku hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi, porušeniami zákona o zhromažďovacom práve či zákona o lesoch. Príslušné úrady sme informovali o 4 vrakoch vozidiel1 nelegálnej skládke odpadu.4 prípadoch nám všímaví občania odovzdali nájdené osobné doklady. Najviac udalostí - 50 sme riešili na Uršulínskej ulici. K rôznym prípadom sme 10-krát privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 1-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi a v 2 prípadoch aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Pozor na šmyk

Zima pomaly ale isto prichádza aj do hlavného mesta a jeho obyvatelia a obyvateľky ju mohli v plnej sile pocítiť už počas uplynulého víkendu. Okrem hustého sneženia spôsobovala problémy na cestách najmä poľadovica, ktorú nezvládlo viacero vodičov. Mestskí policajti zasahovali napríklad na Moste Apollo, kde v dôsledku šmyku havarovalo osobné auto a neskôr asistovali aj pri nehode na Ceste na Kamzík.

Vodičov a šoférky vyzývame, aby boli počas nepriaznivého počasia, najmä námraze či poľadovice na cestách, mimoriadni opatrní. Rýchlosť prispôsobte stavu vozovky, nepreceňujte zbytočne vlastné schopnosti, predvídajte a vždy dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť. Pri teplotách pod nulou môžu byť obzvlášť nebezpečné najmä oblasti mostov či tunelov.

Postarali sme sa o muža, ktorý vyskočil z okna

V sobotu večer ružinovská hliadka počas prechádzania Bodrockou ulicou v Podunajských Biskupiciach započula volanie o pomoc, ktoré sa ozývalo z vedľajšej ulice. Pri prehľadávaní okolia si zrazu policajti na Podzáhradnej ulici všimli muža, ktorý náhle vyskočil z okna druhého poschodia bytovky.

Okamžite sa oňho postarali, poskytli mu predlekársku pomoc a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Aj napriek pádu z približne 10 metrovej výšky bol plne pri vedomí a dokonca začal na policajtov v rozrušenom stave útočiť. Po chvíli sa im ho však podarilo upokojiť a odovzdať do rúk záchranárov, ktorí ho previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice.

Mestskí policajti tiež skontrolovali situáciu priamo v byte, z ktorého muž vyskočil, nakoľko vzniklo podozrenie, že mohlo dôjsť aj k ohrozeniu života a zdravia ďalších osôb. Nachádzala sa v ňom jeho partnerka aj s maloletým dieťaťom. Tá policajtom uviedla, že muž trpí duševnými ťažkosťami, avšak jej ani dieťaťu nebola spôsobená žiadna ujma na zdraví a sú našťastie v poriadku.

IMG-20231202-WA0016_(Veľké)Na pomoc hliadke z Ružinova prišli aj policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomoc seniorke a aj zranenému dievčaťu

V minulom týždni hliadky mestskej polície pomáhali aj ďalším osobám, ktorých zdravotný stav si vyžadoval ich prítomnosť. V utorok popoludní si policajti Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimli na Ulici Palisády muža s masívne krvácajúcim poranením hlavy. Bezodkladne mu ranu ošetrili a kontaktovali rýchlu zdravotnú pomoc, ktorej pracovníci ho previezli do nemocnice. Petržalskí mestskí policajti sa zas postarali o ženu v seniorskom veku, ktorá počas utorkového chladného večera ležala na zemi na Mamateyovej ulici. Upozornili nás na ňu všímaví obyvatelia. Jej zdravotný stav skontrolovali aj privolaní záchranári. Pani sme následne v poriadku odprevadili do seniorského centra, v ktorom žije. Na Osloboditeľskej ulici vo Vajnoroch spozorovali mestskí policajti v stredu ráno dievča, ktoré sa nešťastne pošmyklo a sťažovalo sa na bolesti nohy. Pomohli jej ihneď dostať sa z cesty do bezpečia a po prvotnom ošetrení si ju prevzali záchranári, ktorí rozhodli o jej prevoze do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

Spolupracujeme s Mestskou knižnicou v Bratislave

Jednou z našich základných úloh je pôsobiť preventívne. Sme preto nielen v bratislavských uliciach, ale napríklad aj v školách, v centrách seniorov a po novom aj v Mestskej knižnici. Žiakom prvého stupňa rozprávame o bezpečnosti pri ceste do školy a zo školy, pri voľnočasových aktivitách, tiež o zásadách správania sa v cestnej premávke, no predstavujeme im aj prácu mestskej polície, aby vedeli, že ak sa ocitnú v problémoch, nemusia sa báť na nás obrátiť. Pre deti a mládež s tamojšími zamestnancami organizujeme v ich priestoroch prednášky, ktorých témy, jazyk a aj spôsob odrážajú vždy vek, vzdelanie a schopnosti našich poslucháčov.

PB--3_(Veľké)Preventistka vysvetľuje žiakom aký význam má mestská polícia v podmienkach hlavného mesta. Foto: Mestská polícia Bratislava

Vážime si spoluprácu s Mestskou knižnicou a sme radi, že spoločne môžeme prispieť k tomu, aby deti porozumeli významu polície a vedeli sa aj vďaka našim radám správne zachovať v rôznych situáciách, v ktorých sa môžu v živote ocitnúť. Mestská polícia v rámci svojej činnosti spolupracuje na rôznych úrovniach s viacerými organizáciami hlavného mesta. Sme prepojení napríklad s Mestskými lesmi v Bratislave, s ktorými dozeráme na poriadok v lesoch, s Dopravným podnikom Bratislava, s ktorým zvykneme spolupracovať napríklad pri väčších bezpečnostným opatreniach, no a v tomto roku sa nám podarilo rozbehnúť spoluprácu aj s jednou z kultúrnych organizácií - Mestskou knižnicou v Bratislave.