Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odhalili sme zlodeja a riešime aj autá v mestských lesoch (zásahy hliadok 20. - 26. novembra)

Dátum: 28.11.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Odhalili sme zlodeja a riešime aj autá v mestských lesoch (zásahy hliadok 20. - 26. novembra)

Mestské policajtky a policajti sa v uplynulom týždni museli v uliciach Bratislavy popasovať s 2 599 udalosťami. Zadržali muža podozrivého z viacerých trestných činov a prvú pomoc poskytovali viacerým zraneným osobám. Hliadky mestskej polície zároveň dozerajú na bezpečnosť a verejný poriadok na vianočných trhoch v centre mesta a pod kontrolou máme aj motoristov neoprávnene jazdiacich do mestských lesov.

1 043 priestupkami bola najvyťaženejšia oblasť dopravy. Z nich 65 bolo spáchaných závažným spôsobom, čomu zodpovedalo aj prísnejšie riešenie porušení. Za závažný dopravný priestupok je možné uložiť v blokovom konaní pokutu do výšky 150 eur. Častými boli tiež priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia niektorých všeobecne záväzných nariadení, napríklad tým, že ľudia konzumovali alkohol na verejnosti alebo znečisťovali verejné priestranstvá odpadom. Nechýbali ani porušenia, ktorých sa dopustili majitelia psov pri venčení svojich štvornohých miláčikov a aj priestupky proti občianskemu spolunažívaniu.

Hliadky mestskej polície zamestnávali aj taxikári, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave a riešiť museli tiež porušenia na úseku hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi.  Počas týždňa sme v uliciach Bratislavy našli 3 vraky vozidiel4 nelegálne skládky odpadu, ktoré sme hlásili príslušným miestnym úradom. V 3 prípadoch nám nálezcovia odovzdali nájdené osobné doklady. Najvyťaženejšou oblasťou sa stala Bajkalská ulica so 45 porušeniami. V 9 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a v 11 prípadoch sme k zatúlaným zvieratám privolávali Slobodu zvierat.

Zásah záchranárov si vyžadoval zdravotný stav viacerých ľudí

V minulom týždni hliadky mestskej polície v 9 prípadoch privolávali zdravotníkov k zraneným osobám alebo ľuďom, ktorých postihli náhle zdravotné ťažkosti. Hneď v úvode týždňa si kynológovia na Ceste mládeže všimli na zemi ležať bezvládne muža, ktorý mal na tele viacero povrchových zranení. Ihneď mu poskytli prvú pomoc a odovzdali ho do rúk privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci. O dva dni neskôr zas novomestská hliadka pomáhala mužovi, ktorý nešťastne spadol priamo na električkových koľajach na Vajnorskej ulici. Pádom si spôsobil zranenie ruky a silno si narazil aj oblasť rebier. Policajti ho presunuli do bezpečia, mimo koľajníc, a postarali sa oňho až do príjazdu sanitky.

Výjazd záchranárov si vyžadoval aj zdravotný stav ďalšieho muža, ktorého na základe podnetu od občanov, našli policajti z Ružinova. Muž ležal nehybne pri zastávke mestskej hromadnej dopravy na ulici Na Križovatkách. Na osobu v bezvedomí nás upozornili aj obyvatelia Starého Mesta v noci z piatka na sobotu. Okamžite k nej smerovala hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a poskytla jej prvú pomoc. Následne si ju prevzali zdravotníci, ktorí ju previezli na ďalšie vyšetrenia do nemocnice.

62D670C5_(Veľké)Ochrana života a zdravia ľudí je našou prioritou. V uliciach Bratislavy sa však s prípadmi zranených ľudí alebo osôb, ktoré trápia iné zdravotné ťažkosti stretávame každý týždeň. K ťažším prípadom privolávame vždy záchranárov, spoluprácu s ktorými si veľmi vážime. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Upozornil na seba nechtiac sám

Kynológovia mestskej polície boli v sobotu krátko pred polnocou počas hliadkovej činnosti v Starom Meste oslovení okoloidúcim občanom. Ten ich informoval o mužovi, ktorého videl na Špitálskej ulici niekoľko krát po sebe spadnúť na zem, v tesnej blízkosti cesty, pričom si udrel aj hlavu a obával sa o jeho zdravie.

Hliadka mladého muža zakrátko našla, ten už na prvý pohľad javil známky značného požitia alkoholu a mal viaceré odreniny na tvári.  Policajti mu poskytli prvú pomoc a privolali na miesto aj posádku rýchlej zdravotnej pomoci. Odborné ošetrenie zdravotníkmi však rázne odmietal a komunikácia s ním bola veľmi náročná.

Hliadka sa preto v tejto zložitej situácii snažila zistiť aspoň kontakt na niektorého z členov jeho rodiny, aby boli o situácii informovaní. Napokon sa im podarilo spojiť s jeho matkou, ktorej slová ich prekvapili. Mladík viackrát, podľa jej slov, nerešpektoval riadne uložený zákaz priblíženia sa. Vzniklo preto podozrenie zo spáchania trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia. To však nebolo ani zďaleka všetko, žena tiež policajtom uviedla, že syn jej mal z bytu odcudziť aj zlaté šperky. Po vykonaní bezpečnostnej prehliadky našli u muža dva prstene a retiazku zo žltého kovu, pravdepodobne zlata.

Po potrebných vyšetreniach v nemocnici, ktoré napokon absolvoval, bol z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia a aj trestného činu krádeže odovzdaný do rúk príslušníkov Policajného zboru na vykonanie ďalších úkonov.

Vianočné trhy s bezpečnosťou na prvom mieste

Aj tento rok dozeráme na bezpečnosť a verejný poriadok na tradičných vianočných trhoch v historickom centre mesta. Mestské policajtky a policajti zo staromestského veliteľstva a aj hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sú na vianočných trhoch prítomné nielen cez deň, ale aj počas noci. Kontroly vykonávame v nepravidelných, ale častých, intervaloch.

Súčasťou hliadkovej činnosti v lokalite trhov je aj dozor nad dodržiavaním stanovených záverečných hodín, ako aj kontroly zásobovacích vozidiel, ktoré vchádzajú do pešej zóny. Na situáciu na Hlavnom, Hviezdoslavovom a aj Františkánskom námestí intenzívne dohliadajú nielen hliadky v uliciach, ale aj naši kolegovia a kolegyne z kamerového pracoviska mestskej polície.

Priestory trhov kontrolujeme pravidelne fyzicky aj po ich uzatvorení. Tržby či zásoby jedla v stánkoch sú totiž veľkým lákadlom pre zlodejov, a to predovšetkým v nočných hodinách, kedy sú námestia vyľudnené.

S hliadkami mestskej polície sa ľudia môžu stretnúť aj na lokálnych vianočných trhoch v jednotlivých mestských častiach.

Ak sa stanete svedkom alebo obeťou páchania akejkoľvek protiprávnej činnosti alebo inej mimoriadnej udalosti, neváhajte sa obrátiť bezodkladne na mestskú políciu na čísle 159 alebo na Policajný zbor prostredníctvom linky 158. Osloviť v prípade potreby môžete, samozrejme, aj niektorú z hliadok priamo v teréne, ktorá vám poskytne pomoc v akejkoľvek situácii.

315960891_2295098433984096_139211548114764018_n_(Veľké)Hliadky mestskej polície sú na vianočných trhoch prítomné vo dne, ale aj v noci. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Bezpečné lesy bez áut

Neustále sa usilujeme o to, aby boli Mestské lesy v Bratislave bezpečným a príjemným miestom na cyklistiku, turistiku a oddych v prírode. Šoféri v minulosti napriek zákazubežne jazdili autami do lesa, ohrozovali ľudí a znepríjemňovali im pobyt v prírode. Dnes je situácia výrazne lepšia aj vďaka aktívnym zásahom mestskej polície, ale stále sa stretávame s ľuďmi, ktorí naďalej obmedzujú a ohrozujú Bratislavčanov a Bratislavčanky v našich lesoch

Aj preto je možné vidieť hliadky mestskej polície, ako riešia priestupky na Ceste mládeže, kde sa najčastejšie stretávame s parkovaním na miestach vyhradených pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím alebo s porušovaním zákazu vjazdu. Žiaľ, najmä cyklisti vnímajú negatívne, keď zastavíme na kraji cesty a riešime priestupky vodičov a šoférok, ktorí jazdia napriek zákazu po lesných cestách.

Radi by sme verejnosť aj touto cestou poprosili o porozumenie. Robíme to preto, aby boli mestské lesy čo najpokojnejším a najpríjemnejším miestom na šport a relax. Vzhľadom na to, že najmä počas víkendov prejde po Ceste mládeže autobus každých 7 a pol minúty, musíme zastaviť na krátku dobu, počas riešenia priestupkov, na kraji vozovky, aby sme nechali komunikáciu prejazdnú pre verejnú dopravu.

V oblasti Cesty mládeže nie je veľa miest, kde môžeme zastaviť mimo cesty a väčšinou musíme odstaviť vozidlo na kraji vozovky. Mrzí nás, že na pár minút vytvoríme prekážku pre cyklistov a cyklistky. Avšak robíme to pre vašu bezpečnosť a preto, aby mestské lesy opäť neobsadili autá.