Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyvarujte sa vreckárov na vianočných trhoch

Dátum: 23.11.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Vyvarujte sa vreckárov na vianočných trhoch

Aj tento rok sa počas tradičných vianočných trhov v historickom centre mesta môžete stretnúť s hliadkami mestskej polície. Dozeráme nielen na verejný poriadok, ale aj na bezpečnosť návštevníkov i samotných trhovníkov. Prinášame tiež niekoľko rád, ako sa nestať obeťou vreckových zlodejov.

Mestské policajtky a policajti zo staromestského veliteľstva a aj hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie sú na vianočných trhoch prítomné nielen cez deň, ale aj počas noci. Ich počty navyšujeme najmä vo večerných hodinách, kedy si vianočnú atmosféru, dobré jedlo a aj bohatý sprievodný program prichádza vychutnať spravidla väčší počet návštevníkov. Kontroly vykonávame počas dňa v nepravidelných, ale častých, intervaloch.

Trhy pod dohľadom kamier

Na situáciu na Hlavnom, Hviezdoslavovom a aj Františkánskom námestí intenzívne dohliadajú nielen hliadky v uliciach, ale aj naši kolegovia a kolegyne z kamerového pracoviska mestskej polície. Historické centrum strážia v denných aj nočných hodinách. Zábery z kamier slúžia nám a aj Policajnému zboru pre čo najrýchlejšie a najefektívnejšie zásahy a aj ako dôkazový materiál pri prípadných priestupkoch alebo trestných činoch.

Samozrejmosťou je, že sme prítomní aj na lokálnych vianočných trhoch v jednotlivých mestských častiach a ich obyvateľky a obyvatelia sa na nás môžu kedykoľvek obrátiť.

PB-9039_–_kópiaKontroly prebiehajú v nepravidelných, ale častých, intervaloch. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zásobovanie môže zostať v pešej zóne len nevyhnutný čas

Úlohou hliadok mestskej polície je okrem zaistenia bezpečnosti aj dozerať na dodržiavanie stanovených záverečných hodín na trhoch a mať pod kontrolou napríklad aj vozidlá zásobovania, ktoré vchádzajú do pešej zóny. Zotrvať v nej môžu totiž len na nevyhnutne potrebný čas, napríklad na vyloženie alebo naloženie nákladu a aj to len v určitých časoch dňa. Na samotný vjazd do zóny musia mať zároveň príslušné povolenie.

Stánkari, pozor na vlamačov

Priestory trhov budeme kontrolovať pravidelne fyzicky aj po ich uzatvorení. Tržby či zásoby jedla v stánkoch sú totiž veľkým lákadlom pre zlodejov, a to predovšetkým v nočných hodinách, kedy sú námestia vyľudnené. Svedčí o tom aj prípad z minulého roka, kedy sa hliadke zo Starého Mesta podarilo prichytiť pri krádeži muža, ktorý sa vlámal do jedného zo stánkov uprostred noci. Ten aj vďaka pohotovej reakcii mestských policajtov skončil v rukách kolegov z Policajného zboru.

PB-0695_–_kópiaTakto vyzeralo stavanie tohtoročného vianočného stromčeka. Foto: Mestská polícia Bratislava

Zvýšený pohyb ľudí na vianočných trhoch, dáva príležitosť vreckovým zlodejom obohatiť sa ľahko a nebadane na úkor niekoho iného. Ako sa pred nimi chrániť?

  • Snažte sa byť diskrétni a zbytočne nepredvádzajte váš osobný majetok.
  • Ak potrebujete telefonovať, vybavte si hovor, ale nenechávajte nevyužívaný telefón „oddychovať“ bez dohľadu napríklad na stoloch pri stánkoch alebo na lavičkách, či na iných miestach.
  • Ak nemusíte, nemajte pri sebe zbytočne veľkú hotovosť či iné cennosti.
  • Telefóny a peňaženky nenoste v zadných vreckách nohavíc alebo vo vreckách kabátov, či búnd, najmä, ak nie sú opatrené zipsom. Uložte ich radšej čo najhlbšie do ruksakov alebo kabeliek.
  • Zabezpečte svoje ruksaky, tašky a kabelky a majte ich neustále pod dozorom. Aj minimálne prekážky dokážu odradiť zlodeja od krádeže. Môžete napríklad zviazať dva zipsy šnúrkou alebo ich spojiť pomocou krúžka na kľúče.
  • Dávajte si pozor na ľudí, ktorí potrebujú rozmeniť peniaze. Zlodeji sa spravidla snažia znepriehľadniť celú situáciu, vyvolať zmätok a vrátiť vám menej peňazí.
  • Medzi bežné triky patrí aj to, keď sa snaží niekto odpútať pozornosť od vašich vecí, napríklad keď sa vás pýta na cestu alebo keď vás zašpiní jedlom alebo nápojom a následne vás ochotne čistí.
  • Obľúbenou technikou zlodejov je, že jeden zo skupiny pred svojou obeťou náhle zastane, tá do neho vrazí, čím docieli kontakt a odpúta pozornosť. Jeho pomocník zatiaľ oberie vyhliadnutú obeť.
  • V meste sme sa stretli aj s ľuďmi, ktorí napríklad tvrdia, že nemajú peniaze na benzín a nemajú sa ako dostať domov. Následne sa snažia predať zlatý prsteň, ktorý je v skutočnosti z mosadze alebo podobného kovu.

Ak sa stanete svedkom alebo obeťou páchania akejkoľvek protiprávnej činnosti alebo inej mimoriadnej udalosti, neváhajte sa obrátiť bezodkladne na mestskú políciu na čísle 159 alebo na Policajný zbor prostredníctvom linky 158. Osloviť v prípade potreby môžete, samozrejme, aj niektorú z hliadok priamo v teréne, ktorá vám poskytne pomoc v akejkoľvek situácii.