Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zabezpečovali sme verejný poriadok na zhromaždeniach a aj futbale (zásahy hliadok 13. – 19. novembra)

Dátum: 21.11.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zabezpečovali sme verejný poriadok na zhromaždeniach a aj futbale (zásahy hliadok 13. – 19. novembra)

V minulom týždni riešili hliadky mestskej polície v uliciach Bratislavy 2 675 rôznych situácií. Zrealizovali preventívno-bezpečnostnú akciu v oblasti, ktorú neoprávnene obývali cudzie osoby a prehľadávali aj opustenú budovu pri Hlavnej železničnej stanici. Na verejný poriadok a bezpečnosť dozerali počas viacerých verejných zhromaždení v centre mesta a pod dohľadom mali aj štvrtkový futbalový zápas medzi reprezentáciou Slovenska a Islandu.

1 184 priestupkami dominovala v uplynulom týždni opäť oblasť dopravy, z nich 52 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ale aj ľuďmi, ktorí fajčili na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, ako aj iných miestach, kde je to zakázané.

Mestské policajtky a policajtov zamestnávali aj taxikári, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave a riešiť museli napríklad aj niekoľko priestupkov na úseku hospodárenia s bytmi a nebytovými priestormi, či porušenia v oblasti ochrany životného prostredia. Počas týždňa sme v teréne našli 10 vrakov vozidiel, ktoré sme hlásili príslušným miestnym úradom. V 1 prípade nám nálezca odovzdal nájdené osobné doklady. V 7 prípadoch hliadky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci2-krát so Slobodou zvierat. 

Prehľadávali sme záhradkársku oblasť a vo vrakoch sme našli päť osôb

Hliadky mestskej polície sa v minulom týždni pozreli bližšie na oblasť Ulice Svornosti, v ktorej sa neoprávnene, už dlhší čas, zdržiavala viac ako desiatka ľudí. O asistenciu pri čistení priestorov nás požiadala mestská časť Podunajské Biskupice. V oblasti sa nachádzalo viacero provizórnych obydlí a navyše bola značne znečistená odpadom. Lokalitu sme prehľadali, avšak v čase kontroly sa v nej nenachádzali žiadne osoby. Pracovníci miestneho úradu následne priestory vyčistili a vrátili do pôvodného stavu.

Ulicu Svornosti aj naďalej priebežne monitorujeme a v prípade zistenia akéhokoľvek protiprávneho konania, budeme situáciu riešiť. Ľudí bez domova, ktorí sa do oblasti vracajú zároveň prepájame na organizácie, ktoré im v ich životnej situácii dokážu pomôcť.

Hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie tiež preverili informáciu o ľuďoch prebývajúcich vo vrakoch vozidiel odstavených na parkovisku na Slovnaftskej ulici. V dvoch starých vozidlách našli 5 osôb, ktoré sa v nich zdržiavali neoprávnene. Majitelia áut dlhodobo nereagovali na výzvy mestskej časti na ich odstránenie z parkoviska, kde zbytočne zaberajú miesto. Napokon sa stali útočiskom pre osoby v núdzi. Policajti s nimi prebrali možnosti pomoci. Po kontrole museli vozidlá opustiť. Mestská časť oba vraky odtiahne.

web_KauflandVraky nielen zbytočne zaberali parkovacie miesta, ale zároveň ničili estetický vzhľad obce a stali sa útočiskom ľudí bez domova. Foto: Mestská polícia Bratislava

Opustenú budovu po prehľadaní uzamkli

Mestskí policajti prehľadávali jednu z opustených budov pod obratiskom električiek pri Hlavnej železničnej stanici. Pôvodné zabezpečenie objektu bolo poškodené a jeho priestory tak začali neoprávnene využívať cudzie osoby.

Na základe požiadavky pracovníkov technického zabezpečenia budov bratislavského magistrátu sme pred jej uzatvorením vykonali bezpečnostnú prehliadku. V čase kontroly sa v nej nachádzali 3 osoby, ktoré boli vyzvané, aby bezodkladne tieto priestory opustili. Pracovníci hlavného mesta následne vchod do objektu riadne zabezpečili proti vniknutiu cudzích osôb. Budova je v zlom technickom stave a ľudia, ktorí sa v nej zdržiavali, okrem toho že protiprávne obsadili a užívali cudzí majetok, ohrozovali v prvom rade samých seba.

abotova_1_copyMestskí policajti pred uzamknutím dôkladne prehľadali priestory budovy. Našli v nej prebývať tri osoby. Foto: Mestská polícia Bratislava

Futbal a aj verejné podujatia sa zaobišli bez vážnejších narušení

Štvrtok sa v Bratislave niesol vo futbalovom duchu. Na Národnom futbalovom štadióne sa totiž odoral dôležitý duel medzi reprezentáciou Slovenska a futbalovým tímom z Islandu. Na verejný poriadok a bezpečnosť v meste, predovšetkým v okolí Tehelného poľa, dohliadali hliadky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie.Tie zároveň zabezpečovali bezproblémový presun islandského mužstva priamo na štadión. Na bezpečnostnom opatrení sme úzko spolupracovali s kolegami z Policajného zboru. Aj napriek enormne vysokej účasti fanúšikov, športové podujatie prebehlo hladko, bez akýchkoľvek narušení.

V piatok, na výročie Nežnej revolúcie, sa v hlavnom meste zas konalo viacero verejných zhromaždení a podujatí. Na ich pokojný priebeh dohliadala aj v spolupráci s Policajným zborom SR aj Mestská polícia Bratislava. Zhromaždenia sa sústreďovali, tak ako obvykle, v oblasti Starého Mesta, napríklad na Námestí SNP. Tohtoročný 17. november bol pokojný a mestská polícia nemusela riešiť žiadne vypäté situácie.

 

Titulná foto, zdroj: Vojtěch Dombai