Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Asistovali sme pri dopravnej nehode a postarali sa o ľudí so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 6. - 12. novembra)

Dátum: 14.11.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Asistovali sme pri dopravnej nehode a postarali sa o ľudí so zdravotnými ťažkosťami (zásahy hliadok 6. - 12. novembra)

V uplynulom týždni sa museli hliadky mestskej polície popasovať s 2 744 udalosťami. Zabezpečovali miesto nedeľňajšej dopravnej nehody v Ružinove a postarali sa aj o ľudí, ktorí  potrebovali pomoc. Zároveň sa usilujeme pôsobiť preventívne nielen v bratislavských uliciach, ale aj na školách a v centrách seniorov.

Najčastejšie museli hliadky mestskej polície zasahovať pri dopravných porušeniach. Tých bolo celkom 1 287, pričom 66 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, sme sa pomerne často zaoberali prípadmi znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, ale napríklad aj porušeniami na úseku verejného poriadku.27 prípadoch riešili mestské policajtky a policajti porušenie zákona o lesoch tým, že vozidlá parkovali na lesných pozemkoch, čo je zakázané.

Nechýbali prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu či taxikári, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im vyplývajú zo zákona o cestnej premávke. Policajtov a policajtky zamestnávali aj nezodpovední majitelia psov, ktorí venčili svojich štvornohých miláčikov na voľno tam, kde je to zakázané alebo si neplnili ďalšie povinnosti v zmysle príslušných všeobecne záväzných nariadení.

Na miestne úrady sme v minulom týždni nahlasovali 4 staré vozidlá1 nelegálnu skládku odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z Bajkalskej ulice, zistili sme ich tam celkom 50. K ľuďom, ktorých zdravotný stav si vyžadoval pomoc zdravotníkov sme v 8 prípadoch privolávali posádku rýchlej zdravotnej pomoci4-krát sme spolupracovali aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Opitý vodič nebezpečnou jazdou ohrozil nielen seba, ale aj okoloidúcich ľudí

V nedeľu o ôsmej hodine ráno spozorovali ružinovskí mestskí policajti približne šesť poškodených vozidiel na Košickej ulici. O niekoľko metrov ďalej, v križovatke Miletičova – Košická, boli ďalšie dve havarované autá. Šofér červeného Pick-Upu, ktorý nehodu zapríčinil a ani iní účastníci cestnej premávky, našťastie, neboli zranení. Vodič mal pritom začať cestu už v inej mestskej časti.

Hliadka mestskej polície zabezpečovala miesto dopravnej nehody a usmerňovala dopravu v okolí havárie až do obedňajších hodín. Prípad si prevzala dopravná polícia, ktorá podrobila 30-ročného šoféra dychovej skúške s výsledkom takmer 3 promile alkoholu vo vydychovanom vzduchu. Ak ste svedkom nebezpečnej jazdy, informujte o tom mestskú alebo štátnu políciu, ideálne bezodkladným telefonátom na linku 159 alebo 158.

400987352_730693652412436_3065426673459960873_nMestskí policajti boli na mieste dopravnej nehody medzi prvými. Pomáhali so zabezpečovaním miesta udalosti a usmerňovaním dopravy. Foto: Mestská polícia Bratislava

Sme pripravení pomôcť v akejkoľvek situácii

Hliadky mestskej polície boli v minulom týždni privolávané k viacerým prípadom, kedy si zdravotný stav ľudí vyžadoval prítomnosť záchranných zložiek. V noci zo štvrtka na piatok smerovala ružinovská hliadka na čerpaciu stanicu na Drieňovej ulici. Podľa oznamu sa tam nachádzala značne rozrušená osoba, u ktorej bolo miestami badať aj prejavy agresie. Mestskí policajti si už po krátkom rozhovore u nej všimli pomerne časté zmeny nálad a nadobudli podozrenie, že ju môžu trápiť duševné ťažkosti. Zatiaľ čo ju upokojovali, privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá po príchode na miesto rozhodla o jej prevoze do nemocnice. Mestskí policajti zároveň poskytli zdravotníkom asistenciu počas cesty do zdravotníckeho zariadenia.

O deň neskôr bola opäť hliadka z Ružinova privolaná na Bajkalskú ulicu, kde sa priamo po frekventovanej ceste pohybovala žena. Tá vôbec nereagovala na výzvy okoloidúcich, aby sa z cesty presunula na chodník. Mestskí policajti už na prvý pohľad usúdili, že žena môže byť dezorientovaná, preto k nej pristupovali mimoriadne citlivo a následne ju dostali do bezpečia. Starali sa o ňu až do príchodu záchranárov, ktorí si ju prevzali.

Urýchlenú pomoc poskytovala aj dúbravská hliadka mestskej polície približne 40-ročnej žene, ktorá ležala v bezvedomí na zemi na Bazovského ulici. Upozornili nás na ňu všímaví ľudia prostredníctvom linky 159. Kontrolou základných životných funkcií policajti zistili, že našťastie dýcha, avšak nereaguje na žiadne podnety. Neustále preto monitorovali jej stav a následne ju odovzdali do opatery zdravotníkov.

20220131_174506_(Vlastné)_1Záchranárom poskytujeme častokrát aj asistenciu pri prevoze ľudí do nemocníc, prípadne si prítomnosť hliadok mestskej polície vyžadujú rôzne situácie na urgentných príjmoch. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Prevenciou k bezpečnosti

Jednou z našich základných úloh je pôsobiť preventívne. Preventívnou činnosťou sa usilujeme v prvom rade predchádzať páchaniu priestupkov a trestných činov. Zároveň však prostredníctvom nej edukujeme verejnosť v rôznych oblastiach.

Študentom, študentkám a ľuďom v seniorskom veku počas celého roka ponúkame prednášky na témy ako je napríklad prevencia závislostí, šikana, bezpečnosť na sociálnych sieťach.

Rozoberáme podvodné praktiky, s ktorými sa stretávajú seniorky a seniori alebo preberáme prácu mestskej polície a aj to v akých situáciách by ste sa mali spojiť s mestskými policajtkami a policajtmi. Myslíme aj na najmenších, ktorých učíme základom správania sa v cestnej premávke pomocou nášho mobilného dopravného ihriska.

V prípade záujmu a kapacitných možností mestskej polície organizujeme aj ukážky práce kynológov so služobnými psami (napríklad výcvik, ukážky poslušnosti, obranárske práce a podobne).

Viac o preventívnych aktivitách Mestskej polície Bratislava sa dočítate na: https://www.msp.bratislava.sk/23037/preventivne-aktivity-v-skolach-a-v-centrach-seniorov