Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomáhali sme ľuďom v núdzi a asistovali pri prevoze stromčeka (zásahy hliadok 30.10. - 5.11.)

Dátum: 07.11.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomáhali sme ľuďom v núdzi a asistovali pri prevoze stromčeka (zásahy hliadok 30.10. - 5.11.)

V minulom týždni riešili hliadky mestskej polície v uliciach hlavného mesta 2 698 udalostí. Pomáhali ľuďom v núdzi, pod kontrolu dostali aj agresívne osoby na urgentných príjmoch a asistovali pri prevoze vianočného stromčeka do centra mesta. Pozor dávali aj na ľudí na cintorínoch a pomáhali im pri rôznych situáciách, v ktorých sa nečakane ocitli.

V uplynulom týždni dominovala oblasť dopravy1 095 priestupkami. Z nich 52 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často riešili hliadky mestskej polície ľudí konzumujúcich alkoholu na verejnosti, psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov a aj majiteľov podnikov, ktorí nerešpektovali stanovené otváracie hodiny. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu či majetku. Nechýbali ani prípady nerešpektovania ustanovení zákona o lesoch.

Počas týždňa našli mestské policajtky a policajti v teréne 5 vrakov vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. V 1 prípade nám nálezca odovzdal nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejším sa za uplynulý týždeň stalo Námestie SNP s 31 porušeniami. V 7 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 2-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru7-krát so Slobodou zvierat

Dušičky z pohľadu mestskej polície

Aj počas tohtoročného dušičkového obdobia hliadky mestskej polície dozerali na bezpečnosť ľudí a verejný poriadok v okolí pietnych miest. Zároveň v spolupráci s príslušníkmi Policajného zboru usmerňovali dopravu na parkoviskách v ich blízkosti. V tomto roku sme sa našťastie nemuseli zaoberať žiadnym požiarom ani následkami vyčíňania vreckových zlodejov.

Hliadka z ružinovského veliteľstva však riešila kuriózny prípad, keď v areáli Vrakunského cintorína zostala v stredu večer uzamknutá trojica osôb. Policajtka a policajt okamžite na oznam, prijatý na linku 159, zareagovali a ľudí sa im podarilo krátko na to dostať von. Mestskí policajti z Petržalky zas boli privolaní na Nábrežnú ulici, kde veľká kaluž vody z výdatných dažďov značne sťažovala návštevníkom vstup do cintorína. Počas preverenia situácie priamo na mieste však policajti zistili, že do areálu cintorína sa dá dostať aj inou cestou, ktorú ľudia následne začali využívať. Na mieste zotrvali a usmerňovali návštevníkov, aby radšej použili bezpečnejšiu trasu, mimo mláky. Iné závažnejšie situácie sme nezaznamenali.

foto_2_(Veľké)Pravidelné kontroly pietnych miest vykonávame každý rok počas dušičkového obdobia. Viackrát sme aj vďaka prítomnosti hliadok v týchto oblastiach zistili napríklad požiare, ktoré sme aj za pomoci hasičov dostali včas pod kontrolu. Tento rok sme pomáhali napríklad osobám, ktoré zostali uzamknuté za bránami cintorína. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava 

Stromček sme sprevádzali na jeho nové miesto

Od štvrtkového predpoludnia sa na Hlavnom námestí hrdo pýši, zatiaľ ešte neozdobený, tohtoročný vianočný stromček. Je to 12-metrový približne 34-ročný smrek pichľavý s obvodom kmeňa 119 cm od darcu z Karlovej Vsi. Mohutný strom prerástol na svojom pôvodnom mieste výšku elektrického stožiaru a aj pouličného osvetlenia. Jeho korene začali vytláčať oporný múrik, čím sa strom stal rizikom pre svoje okolie a bolo nevyhnutné ho odstrániť. Počas vianočného obdobia však bude tešiť všetky obyvateľky a obyvateľov Bratislavy.

Dúbravskí mestskí policajti počas jeho spilovania zamestnancami Mestských lesov v Bratislave usmerňovali dopravu v okolí Šaštínskej ulice a pomáhali aj s jeho prevozom na Hlavné námestie.

Stromček je neoddeliteľnou súčasťou tradičných vianočných trhov v Bratislave. Tešia sa na ne aj mestskí policajti a policajtky. Okrem stretnutí s blízkymi a priateľmi sa pripravujeme aj na posilnenie hliadkovej činnosti v historickom centre mesta a to najmä na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. Okrem pravidelnej kontroly trhových priestorov a okolia, sa zameriame aj na vozidlá zásobovania, ktoré majú povolenie zotrvať v pešej zóne na čas nevyhnutne potrebný na splnenie účelu vjazdu (napríklad na urýchlené naloženie alebo zloženie nákladu a aj to len do deviatej hodiny ráno). Aj týmto by sme chceli požiadať trhovníkov o rešpektovanie povolení.

398126270_725139062967895_3366430612027047926_nDozerali sme nielen na prevoz stromčeka, ale aj na bezpečnosť počas jeho umiestňovania na Hlavnom námestí. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spolupracovali sme so zdravotníkmi

V minulom týždni museli hliadky mestskej polície k rôznym udalostiam privolávať pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci. Bolo tomu tak napríklad vo štvrtok ráno, kedy na základe oznamu smerovala dúbravská hliadka urýchlene na Saratovkú ulicu. Žena v telefonáte prosila o pomoc a uviedla len adresu, kde sa nachádza, viac však nepovedala a vzápätí hovor prerušila. V byte na 7 poschodí sa nachádzala seniorka, ktorá slabšie počulasťažovala sa na problémy so srdcom a klesajúci cukor. Mestskí policajti jej do príchodu privolaných záchranárov poskytli bezodkladnú predlekársku pomoc.

So zdravotníkmi sme spolupracovali aj v ďalších prípadoch a to priamo v nemocniciach. V stredu bola hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie privolaná na urgentný príjem nemocnice na Kramároch, kde sa rozzúrený muž vyhrážal zdravotníckemu personálu. Jeho zdravotný stav si podľa slov zdravotníkov nevyžadoval urgentnú pomoc, ale vyšetrenie u obvodného lekára, čo ho nahnevalo. Hliadke sa ho však napokon podarilo upokojiť. Podobný prípad riešili mestskí policajti aj v nemocnici na Mickiewiczovej ulici, kde agresívna osoba ohrozovala zamestnancov zariadenia. Policajtom sa ju spoločne so zdravotníkmi podarilo dostať pod kontrolu.

pomoc_mužovi_1Záchranárov spravidla každý týždeň privolávame k ľuďom, ktorí sa ocitnú v zdravotných ťažkostiach. Do ich príchodu im poskytujeme prvú pomoc. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava