Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Trénovali sme so záchrannými zložkami a dozeráme aj na bezpečnosť na cintorínoch (zásahy hliadok 23. - 29. októbra)

Dátum: 31.10.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Trénovali sme so záchrannými zložkami a dozeráme aj na bezpečnosť na cintorínoch (zásahy hliadok 23. - 29. októbra)

Posledný októbrový týždeň priniesol mestským policajtkám a policajtom v Bratislave 2 891 rôznych udalostí, s ktorými sa museli vysporiadať. Hasičov privolávali k nebezpečným situáciám, ktoré zapríčinilo nepriaznivé počasie a zúčastnili sa aj spoločného cvičenia so záchrannými zložkami a Dopravným podnikom Bratislava. Od minulého týždňa tiež dozeráme na verejný poriadok a bezpečnosť v okolí pietnych miest.

Najčastejšie riešili hliadky mestskej polície v minulom týždni priestupky v oblasti dopravy s celkovým počtom 2 202. Nechýbali porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách, priestupky proti verejnému poriadku či občianskemu spolunažívaniu. Pomerne často sme sa zaoberali aj psíčkarmi, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov a aj vodičmi taxislužieb, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave – chýbali im napríklad príslušné doklady na vykonávanie taxislužby alebo nemali riadne označené vozidlá.

Počas týždňa mestské policajtky a policajti našli v uliciach hlavného mesta 4 vraky vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. Až 4 všímaví ľudia odovzdali hliadkam nájdené osobné doklady. Najvyťaženejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Bajkalská ulica s 50 priestupkami. V 9 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 3-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru10-krát so Slobodou zvierat

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku

Zo štvrtka na piatok sa uskutočnilo spoločné cvičenie záchranných zložiek, Dopravného podniku Bratislava a mestskej polície v bratislavskom tuneli električiek. Simulovaná zrážka troch električiek si vyžiadala zásah desiatok záchranárov, hasičov a aj policajtov. Podľa scenára cvičenia sa počas zrážky v električkách nachádzali približne dve desiatky cestujúcich. Viacerí z nich utrpeli vážne zranenia, došlo aj k usmrteniu jednej osoby.

Veliteľ zásahu privolal na pomoc aj mestskú políciu, ktorá spolupracovala pri záchrane figurantov z vozidiel verejnej dopravy, hľadala zranených, ktorí sa v šoku mohli vzdialiť od miesta havárie a aj usmerňovala dopravu v okolí električkového tunela.

Aj takéto cvičenia pomáhajú mestským policajtom a policajtkám, aby sa pripravili na skutočné a vážne udalosti, ktoré sa žiaľ niekedy stávajú. Umožňuje nám to poznať postupy záchranných zložiek a efektívne s nimi spolupracovať. Na druhej strane, kolegovia zas vedia, s akou pomocou môžu od nás rátať a akými úlohami nás poveriť.

PB--14_(Veľké)_1Úlohou hliadok mestskej polície bolo zachraňovať figurantov priamo z električky, ale aj pátrať po zranených, ktorí sa mohli vzdialiť z miesta nehody. Foto: Mestská polícia Bratislava

Dozeráme na bezpečnosť na cintorínoch a v ich okolí

Mestská polícia Bratislava už v minulom týždni, v súvislosti s blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých a Pamiatky zosnulých, posilnila výkon služieb v okolí všetkých bratislavských cintorínov. Vo zvýšenej miere dohliadame na verejný poriadok a bezpečnosť ako v denných tak aj nočných hodinách.

Počas dušičkového obdobia sa hliadky mestskej polície zameriavajú vo veľkej miere na situácie, ktoré vznikajú práve v okolí pietnych miest. Z našich doterajších skúseností z terénu vieme, že parkoviská v blízkostí cintorínov sú v čase zvýšeného záujmu kapacitne nedostačujúce. Preto na nich vodičov usmerňujeme, aby nedochádzalo ku kolíznym situáciám. 

Každoročnú nepriaznivú dopravnú situáciu tento rok môže zhoršiť aj zákaz parkovania na chodníkoch. Aby ste sa vyvarovali pokút a ľahšie sa dostali k pietnym miestam a späť, odporúčame využiť na presun po hlavnom meste linky mestskej hromadnej dopravy. Ak sa presa len rozhodnete ísť autom, vyzývame k rešpektovaniu pokynov mestskej a štátnej polície.

Počas návštev cintorínov je potrebné byť obozretný a nedať príležitosť zlodejom či podvodníkom k páchaniu protiprávnej činnosti. Osobné veci, tašky či kabelky majte neustále pod dohľadom. Vyšší obnos peňazí alebo cennosti nechajte radšej doma. Osobné veci zároveň neponechávajte ani na viditeľných miestach vo vozidlách odparkovaných na parkoviskách. Dôležité je taktiež po zaparkovaní dôkladne prekontrolovať, či ste auto riadne uzamkli.

Počas dušičkového obdobia hrozí aj zvýšené riziko vzniku požiarov. Preto odporúčame neumiestňovať vence, kvety či iné pietne predmety do blízkosti horiacich sviečok. Tie vkladajte ideálne do kahancov. Pri zapaľovaní sviečok je potrebné byť obozretný, neopatrnou manipuláciou s ohňom totiž môžete spôsobiť požiar.

Nepriaznivé počasie opäť úradovalo

V minulom týždni Bratislavu potrápili prudšie výkyvy počasia. V druhej polovici týždňa dovtedajšie príjemné počasie vystriedali dažďové prehánky, ktoré sprevádzal aj nepríjemný vietor. Po predchádzajúcom víkende, kedy vyvrátené stromy poškodili viaceré vozidlá či verejné osvetlenie, bola situácia síce miernejšia, no aj napriek tomu sme k niekoľkým prípadom museli privolávať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

Na linku 159 sme prijali oznam, že na Páričkovej ulici ohrozuje chodcov a motoristov nebezpečne naklonená breza a na Budyšínskej ulici zas nalomený konár. Ružinovské a novomestské hliadky situáciu vo svojich okresoch okamžite preverili. V oboch prípadoch boli vyrozumení hasiči, ktorí si so stromami v krátkom čase poradili.

Cesta_Mládeže_spadnutý_strom_(Vlastné)Vyvrátené stromy, či zlomené konáre nie sú počas veterného počasia ničím výnimočným. Vždy keď o takejto situácii vieme, preverujeme ju na priamo na mieste a privoláme hasičov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.