Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dušičky prinesú spomienky za zosnulými, ale aj stres z dopravných zápch a parkovania

Dátum: 24.10.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Dušičky prinesú spomienky za zosnulými, ale aj stres z dopravných zápch a parkovania

Obdobie Dušičiek prináša každým rokom zvýšenú koncentráciu ľudí na pietnych miestach a s tým súvisiace dopravné zápchy. K starostiam, ktoré sa pridajú ľuďom spomínajúcim na zosnulých, pribudne aj hľadanie parkovacieho miesta, keďže je od októbra zakázané stáť vozidlami na chodníkoch.

Mestská polícia Bratislava už v týchto dňoch posilňuje výkon služieb v okolí cintorínov a počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých bude vo zvýšenej miere dohliadať na verejný poriadok v ich blízkosti. Najčastejšie sa stretne verejnosť s našimi hliadkami na Martinskom, Vrakunskom či Ondrejskom cintoríne, Cintoríne Slávičie údolie a aj v oblasti Krematória. Priebežné kontroly však vykonávame na všetkých pietnych miestach v Bratislave a to nielen v denných, ale aj nočných hodinách.

K pietnym miestam pohodlne aj verejnou dopravou

Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých so sebou každoročne prinášajú aj veľký nápor na dopravu. Už počas víkendu preto počítajte s výrazným nárastom vodičov a šoférok a sťaženým parkovaním v bezprostrednej blízkosti cintorínov. Každoročnú nepriaznivú dopravnú situáciu tento rok zhorší aj zákaz parkovania na chodníkoch. Aby ste sa vyvarovali pokút a ľahšie sa dostali k pietnym miestam a späť, veľmi odporúčame využiť verejnú dopravu.

Dopravný podnik Bratislava v tomto čase posilňuje spoje, ktoré mieria na cintoríny. O úprave premávky mestskej hromadnej dopravy počas jesenných prázdnin a dušičiek informuje Dopravný podnik Bratislava na stránke https://dpb.sk/sk/sprava/premavka-mhd-pocas-dusiciek.

Ak sa rozhodnete ísť autom, vyzývame k rešpektovaniu pokynov mestskej a štátnej polície. Z našich skúseností z terénu vieme, že parkoviská sú v čase zvýšeného záujmu kapacitne nedostačujúce. Usmerňovať motoristov na nich budeme aj my. Nezabúdajte tiež, že už viac ako tri týždne platí zákaz parkovania áut na chodníkoch, prosíme, rešpektujte ho a neparkujte na nich.

Zároveň pripomíname šoférkam a vodičom, ktorí sa chystajú do Bratislavy z iných miest, že k dispozícii je viacero záchytných parkovísk, ktoré sú aj pod dohľadom Mestského kamerového systému. Z nich sa po hlavnom meste môžete pohodlne presúvať aj verejnou dopravou. Zoznam záchytných parkovísk nájdete na: https://paas.sk/zachytne-parkoviska/

PB-8623_(Veľké)Hliadky mestskej polície sú návštevníkom pietnych miest pripravené pomôcť s akýmkoľvek problémom. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Stačí chvíľka nepozornosti

Čím viac ľudí, tým väčšie lákadlo pre zlodejov. Preto je čas Dušičiek často spájaný aj s drobnou kriminalitou. Každoročne sa vreckári snažia využiť masy ľudí smerujúce na pietne miesta, ich neopatrnosťvyťažiť tak z toho čo najviac. Dokážu využiť aj chvíľku nepozornosti a veľmi rýchlo sa obohatiť na úkor niekoho iného.

Apelujeme preto na ľudí, aby boli počas návštev cintorínov obozretní a nedávali príležitosť zlodejom k páchaniu protiprávnej činnosti. Vaše osobné veci, tašky či kabelky majte neustále pod dohľadom. Ak sa potrebujete vzdialiť od hrobového miesta, napríklad za účelom doplnenia vody do vázy alebo vyhodenia starých kvety do zbernej nádoby, osobné veci nenechávajte bez dohľadu, len tak voľne položené, ale majte ich pri sebe. Vyšší obnos peňazí alebo cennosti nechajte radšej doma.

Vyzývame tiež k opatrnosti na parkoviskách. Vaše osobné veci neponechávajte na viditeľných miestach vo vozidle. Takéto konanie vie totiž prilákať vykrádačov automobilov. Dôležité je taktiež po zaparkovaní dôkladne prekontrolovať, či ste auto riadne uzamkli.

Požiare nie sú výnimkou

Vreckári nie sú počas dušičkového obdobia jedinou hrozbou. Zvýšené je aj riziko vzniku požiarov. Pri skrášľovaní hrobových miest pamätajte na to, že mnohé ozdoby, vence, kytice či iné pietne predmety môžu byť vyrobené z vysoko horľavého materiálu. Neumiestňujte ich preto do blízkosti horiacich sviečok. Tie, pokiaľ je to možné, vkladajte do kahancov. Zároveň myslite na jesenné výkyvy počasia, uistite sa preto, že vence a iný ozdobný materiál sú pevne prichytené na svojich miestach, aby ich napríklad neodfúklo. Pri zapaľovaní sviečok buďte obozretní, neopatrnou manipuláciou s ohňom totiž môžete spôsobiť požiar.

Sme tu pre vás v každej situácii

V prípade, ak sa stanete svedkami páchania akéhokoľvek protiprávneho konania, neváhajte osloviť priamo na mieste niektorú z hliadok mestskej polície alebo sa bezodkladne spojiť s operátorom bezplatnej a nepretržite fungujúcej linky mestskej polície 159 alebo Policajného zboru 158. Policajti a policajtky na cintorínoch vedia návštevníkom poradiť a pomôcť v akejkoľvek situácii. Neváhajte sa na nich v prípade potreby obrátiť.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.