Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachránili sme život mladíkovi a riešili aj autá v pešej zóne (zásahy hliadok 9. - 15. októbra)

Dátum: 18.10.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachránili sme život mladíkovi a riešili aj autá v pešej zóne (zásahy hliadok 9. - 15. októbra)

V minulom týždni riešili hliadky mestskej polície v Bratislave viac ako 2 900 rôznych situácií. Zachránili život len devätnásťročnému mladíkovi a posvietili si na motoristov v novomestskej pešej zóne. Do služby sme tiež uvideli našu zrekonštruovanú stanicu v Ružinove a aj naďalej sa zameriavame na autá parkujúce na chodníkoch.

Mestské policajtky a policajti sa zaoberali 1 364 prípadmi, pri ktorých došlo k narušeniu bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Z celkového počtu dopravných porušení bolo 69 spáchaných závažným spôsobom. V prípade závažného dopravného priestupku je priestupcovi možné uložiť v blokovom konaní pokutu až do výšky 150 eur.

Druhými najzastúpenejšími boli porušenia na úseku verejného poriadku, ale aj nerešpektovanie príslušných všeobecne záväzných nariadení. Išlo napríklad o prípady nedovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, znečisťovanie priestranstiev odpadom alebo nepovolené pouličné aktivity. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich miláčikov. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ale aj ľuďmi, ktorí fajčili na zastávkach mestskej hromadnej dopravy a iných miestach, kde je to zakázané.  

Počas týždňa našli kolegovia a kolegyne v teréne 1 nelegálnu skládku odpadu a 14 vrakov vozidiel, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. V 1 prípade nám nálezca odovzdal nájdené osobné doklady. Najvyťaženejším miestom z pohľadu priestupkovosti sa stala Sosnová ulica v Petržalke s celkovým počtom 43 porušení. K 12 ľuďom so zdravotnými problémami sme privolávali záchranárov,spadnutému stromu hasičov5-krát sme spolupracovali aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Zachránili sme život len 19-ročnému mladíkovi

Operátor linky 155 požiadal staromestskú hliadku o urýchlenú pomoc pri záchrane muža v bezvedomí, ktorý pri ceste na toaletu odpadol a udrel si hlavu. Hliadka mestskej polície, ktorá mala v aute k dispozícii aj automatický externý defibrilátor (AED), bola našťastie v čase oznamu neďaleko.

Staromestskí policajti po príchode do podniku na Palisádach zistili, že mužovi zlyhávajú základné životné funkcie. Okamžite preto pristúpili k resuscitácii aj za pomoci automatického externého defibrilátora. Muža oživovali až do príchodu posádky rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá následne hliadku vystriedala. Mladíka sa záchranárom napokon podarilo oživiť.

AED zvyšujú šancu na prežitie až na 93% v prípade, ak sú použité včas. Ich samotné použitie pritom nie je zložité, práve naopak, obslúžiť ho dokáže aj úplný laik. Prístup k nim máte aj na viacerých miestach v Bratislave. Ich presnú polohu si môžete pozrieť na mape https://155.sk/mapa-aed/ alebo vám ju povedia operátori na linke 112 a 155.

387838098_710944281054040_1558925726325980432_nMladý muž náhle odpadol a prestal dýchať. Nablízku našťastie bola hliadka mestskej polície, ktorá včas začala s resuscitáciou. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Pešie zóny patria chodcom

Odstavenie vozidla napríklad tesne pred priechodom pre chodcov alebo zabratie celého chodníka je ukážkou hrubého nerešpektovania pravidiel. Rovnako tak aj parkovanie v pešej zóne.

Pešie zóny patria v prvom rade chodcom. Mnohí motoristi si však neuvedomujú, že neoprávneným vjazdom ako aj parkovaním v peších zónach nielen obmedzujú pohyb peších, ale aj ohrozujú ich bezpečnosť.

Pešiu zónu pri Národnom futbalovom štadióne obsadzujú denne viacerí šoféri, ktorí majú pritom dostatok voľných parkovacích miest v susediacej zóne PAAS a v okolí sa nachádza aj viacero parkovísk. Mestská polícia aj preto netoleruje takéto správanie a na lokalitu sa v týchto dňoch zameriava intenzívnejšie.

blokovom konaní je možné riešiť priestupcu do výšky 50 eur. Za závažný dopravný priestupok hrozí bloková pokuta až do 150 eur.

PB-2081_(Veľké)Pešia zóna pri štadióne bola plná nelegálne parkujúcich áut. Hliadky mestskej polície sa na túto oblasť preto zameriavajú intenzívnejšie. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prvé dva týždne zákazu priniesli viac ako tisíc priestupkov

Parkovanie na chodníkoch je od začiatku októbra zakázané. Aj keď policajti pristupujú k riešeniu priestupcov zatiaľ mierne, tak pri závažných porušeniach sú prísni.

Počas prvých dvoch týždňov od účinnosti novely zákona o cestnej premávke, ktorá zakazuje parkovanie áut na chodníkoch, boli hliadky mestskej polície privolávané k celkom 1 163 situáciám, kedy motoristi tento zákaz nerešpektovali. Pokutou v blokovom konaní bolo z celkového počtu riešených 186 motoristov.

Vodiči nezabúdajte, parkovanie na chodníkoch je zakázané na celom Slovensku, ak nie je uvedené dopravným značením inak. Z dôvodu časovej efektívnosti bude Mestská polícia Bratislava pristupovať k riešeniu priestupcov aj prostredníctvom objektívnej zodpovednosti. To znamená, že držiteľom vozidiel, ktoré budú odstavené na chodníku, príde pokuta na adresu trvalého bydliska v pevne stanovenej výške 78 eur. V prípade jej úhrady do 15 dní od doručenia sa celková suma pokuty znižuje na 2/3, čo je 52 eur.

Po dvoch rokoch späť v Ružinove

Sídlo Okresného veliteľstva Bratislava II na Listovej ulici prešlo rozsiahlou rekonštrukciou. V období prerábky mali ružinovské kolegyne a kolegovia dočasné zázemie v priestoroch prenajatých od Nového Mesta. Teraz sú už však opäť bližšie k obyvateľom Ružinova, Vrakune a aj Podunajských Biskupíc.

Stanica bola v nevyhovujúcom technickom stave a postupným naberaním čoraz väčšieho počtu príslušníkov a príslušníčok, prestala byť vyhovujúcou aj po kapacitnej stránke.

Hliadky mestskej polície majú po novom vytvorené dôstojné podmienky na výkon ich práce a ľudia budú konečne prichádzať do reprezentatívnejších priestorov. Z pohľadu zásahov nielen v Ružinove, ale aj v Podunajských Biskupiciach a Vrakuni, je táto stanica veľmi výhodne umiestnená a aj z tohto dôvodu bolo nevyhnutné jej priestory obnoviť.

Zvyšovanie bezpečnosti v Bratislave ide ruka v ruke aj so zlepšovaním pracovných podmienok pre mestské policajtky a policajtov. Veríme, že postupnou modernizáciou mestskej polície sa nám podarí motivovať čoraz viac ľudí, ktorým záleží na bezpečnosti v Bratislave, aby sa pridali do našich radov.

image00015_(Veľké)Steny novej stanice zdobia fotografie ružinovských mestských policajtiek a policajtov. Foto: Marek Velček

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.