Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Prehľadávali sme opustenú budovu a kontrolovali cyklistov (zásahy hliadok 2. - 8. októbra)

Dátum: 12.10.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Prehľadávali sme opustenú budovu a kontrolovali cyklistov (zásahy hliadok 2. - 8. októbra)

Bratislavskí mestskí policajti sa počas prvého októbrového týždňa v uliciach hlavného mesta zaoberali viac ako 2 800 udalosťami. Prehľadávali opustenú chátrajúcu budovu, kde okrem dospelých našli prespávať aj deti a kontrolovali tiež cyklistov na nábreží Dunaja. Cez víkend hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti s nelegálnou migráciou. Mestská polícia sa spolupodieľa na pomoci migrujúcim ľuďom a dozerá vo zvýšenej miere na verejný poriadok v uliciach mesta.

Väčšina prípadov, ktoré hliadky riešili sa týkala oblasti dopravy. Tých sme zaznamenali a riešili celkom 1 325, z nich 36 bolo spáchaných závažným spôsobom. Často sa mestské policajtky a policajti zaoberali priestupkami proti verejnému poriadku, tiež prípadmi znečisťovania priestranstiev odpadom a aj ľuďmi, ktorí konzumovali na verejnosti alkohol.  

Nechýbali priestupky spojené s nerešpektovaním zákazu fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, neplnením si povinností zo strany majiteľov psov či vodičov taxislužieb. Hliadky počas týždňa museli riešiť napríklad aj viaceré situácie nevhodného správania sa ľudí, z ktorých napokon vzišlo 8 priestupkov proti občianskemu spolunažívaniu.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 4 vraky vozidiel a 4 všímaví ľudia nám odovzdali nájdené osobné doklady. Najviac priestupkov evidujeme v tomto týždni z Limbovej ulice, riešili sme ich tam celkom 58. V 13 prípadoch mestskí policajti a policajtky spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 4-krát s bratislavskými hasičmi a k 4 zatúlaným zvieratám sme privolávali Slobodu zvierat.

V opustenej budove sme našli dve deti

V úvode týždňa mestské policajtky a policajti kontrolovali aj v spolupráci s pracovníčkami Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny opustenú budovu na Žabotovej ulici. Tá je už dlhší čas v havarijnom stave a podľa našich vedomostí sa v nej často zvyknú zdržiavať ľudia bez domova.

V chátrajúcom dome, ktorý v minulosti už niekoľkokrát horel, sme našli v priestore pod strechou prespávať dvoch dospelých spolu s dvoma deťmi. Jedno z detí je v predškolskom veku, druhé navštevuje prvý stupeň základnej školy. Detí sa ujala pracovníčka Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny v spolupráci s centrom pre deti a rodiny. Deti sú už v bezpečí v opatere ich babičky, ktorá je ich opatrovníčkou.

Ak máte podozrenie zo zanedbávania, zneužívania či týrania maloletej osoby, obrátiť sa môžete na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny anonymne i pod vlastným menom. Taktiež môžete kontaktovať mestskú políciu prostredníctvom linky 159.

PB-9378_blured_(Veľké)K chátrajúcej budove na Žabotovej ulici sme už viackrát v minulosti privolávali hasičov, pretože v nej vznikali požiare. Foto: Mestská polícia Bratislava

Kontrujeme nielen motoristov, ale aj cyklistov

Chrániť a neohrozovať slabších účastníkov premávky sa snažíme učiť nielen vodičov a šoférky pri parkovaní, ale aj cyklistov a cyklistky pri jazdení mestom. Zameriavame sa preto aj na kontrolu chodníkov, kde dochádza ku kolíznym situáciám chodcov s cyklistami. Jedným z takýchto úsekov je napríklad aj promenáda na Rázusovom nábreží. Ide o obzvlášť frekventovanú oblasť, kde navyše vznikla minulý mesiac aj cyklotrasa.

Dopravnú značku, ktorá cyklistov informuje o skončení chodníka, kde je povolený spoločný pohyb chodcov a cyklistov, doplnil magistrát hlavného mesta o informačnú tabuľu. Aj napriek tomu sa v tejto oblasti mestské policajtky a policajti denne stretávajú s cyklistami, ktorí jazdia pomedzi chodcov. Jazda na chodníku je povolená len deťom do 10 rokov, prípadne starším, ak dieťa doprevádzajú, alebo ho vezú v detskej sedačke alebo vozíku. Samozrejme, jazdiť musia vpravo a chodcov nesmú obmedziť alebo ohroziť.

Cyklisti a cyklistky, využívajte pri jazdení mestom v prvom rade infraštruktúru, ktorá je pre vás určená. Častokrát je jazda, ktorú považujete za bezpečnú a ohľaduplnú, nepríjemná pre chodcov, obmedzuje ich a cítia sa ohrození. Vyvarujte sa zbytočných pokút a dodržujte predpisy.

PB-8870_(Veľké)Cyklistov a cyklistky upozorňujeme, aby na jazdu po nábreží využívali v prvom rade novovybudovanú cyklotrasu. Jazdou po chodníku totiž dochádza k častým kolíziám s chodcami. Foto: Mestská polícia Bratislava

Situácia v súvislosti so zvýšeným počtom migrantov v Bratislave je pod kontrolou

Mestská polícia Bratislava monitoruje cudzincov prichádzajúcich do hlavného mesta a pomáha so zabezpečením materiálnej pomoci, najmä pre matky s deťmi. V rámci monitoringu a pomoci spolupracujeme s útvarom krízového riadenia z bratislavského magistrátu. Spolu s našimi hliadkami sú v teréne napríklad aj pracovníci z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, zástupcovia neziskových organizácií a ďalších neformálnych skupín, ktoré pomáhajú migrujúcim ľuďom.

Situáciu neustále monitorujeme a najzraniteľnejším osobám vieme poskytnúť v spolupráci s partnermi (napr. Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety alebo v mestskej ubytovni) nocľah v teple. Pomáhajú aj členovia dobrovoľných hasičských zborov, ktorí v prípade potreby prevážajú na noc matky s deťmi do ubytovacích kapacít. 

Na dianie v uliciach mesta dohliadame neustále aj prostredníctvom Mestského kamerového systému.

V prípade, ak počas hliadkovania v uliciach hlavného mesta zaznamenáme nové skupiny migrujúcich ľudí, kontrolujeme v prvom rade ich doklady. Ak sa cudzinci nevedia preukázať príslušnými dokladmi (napr. potvrdením o zotrvaní) privolávame príslušníkov Policajného zboru SR, ktorí sú oprávnení zabezpečiť ich riadnu evidenciu. Zaujímame sa, samozrejme, aj o to v akom zdravotnom stave sa nachádzajú a zabezpečujeme im potrebnú pomoc. Kolegovia z magistrátu zabezpečujú tlmočenie (v teréne aj na telefónnej linke) napríklad prostredníctvom členov občianskeho združenia Mareena, taktiež je k dispozícii aj psychologická podpora.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.