Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Odhalili sme trojicu zlodejov a prvú pomoc poskytovali zraneným ľuďom (zásahy hliadok 18. – 24. september)

Dátum: 26.09.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Odhalili sme trojicu zlodejov a prvú pomoc poskytovali zraneným ľuďom (zásahy hliadok 18. – 24. september)

Minulý týždeň priniesol hliadkam mestskej polície 2 638 udalostí, s ktorými sa museli v uliciach hlavného mesta vysporiadať. Odhalili a zadržali trojicu zlodejov, ktorí kradli v obchodne s oblečením, prvú pomoc poskytli viacerým zraneným ľuďom a riešili aj prípad muža, ktorý sa uzamkol na toalete vo vlaku.

Najčastejšie museli hliadky mestskej polície zasahovať pri dopravných priestupkoch. Tých bolo celkom 1 029, pričom 44 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, sme sa pomere často zaoberali prípadmi znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, ale napríklad aj porušeniami na úseku verejného poriadku, ktorých bolo celkom 29.

Nechýbali ani prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, priestupky proti občianskemu spolunažívaniu a porušenia, ktorých sa dopustili vodiči taxislužieb pri výkone svojej činnosti. Mestských policajtov a policajtky zamestnávali aj nezodpovední majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a príslušné všeobecne záväzné nariadenia.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 8 starých vozidiel1 nelegálnu skládku odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z Uršulínskej ulice v centre mesta, zistili sme ich tam celkom 69. V 11 prípadoch hliadky mestskej polície spolupracovali so záchranármi, 5-krát s pracovníkmi Slobody zvierat a k 1 udalosti privolávali bratislavských hasičov.

Postarali sme sa o zranených ľudí

Hliadky mestskej polície boli aj počas minulého týždňa privolávané k viacerým ľuďom, ktorých zdravotný stav si vyžadoval poskytnutie prvej pomoci. V utorok to bol oznam z Námestia Franza Liszta, kde na zastávke mestskej hromadnej dopravy ležala nehybne žena s tržnou ranou na hlave. Ihneď jej bola poskytnutá prvá pomoc a privolaní záchranári, ktorí ju previezli a vyšetrenie do nemocnice. Kontaktovaný bol zároveň aj jej rodinný príslušník, ktorý sa ihneď dostavil na miesto.

Podobná situácia sa zopakovala o pár dní neskôr, kedy si hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimla na Poštovej ulici ležať na zemi muža. Pomoc sa mu snažili poskytnúť aj náhodní okoloidúci, ktorým nebol ľahostajný. Muž sa mal podľa slov svedkov voziť v nákupnom košíku a následne sa prevrátiť. Pádom si spôsobil ranu v oblasti hlavy, ktorá silno krvácala. Obdobne ako aj v predchádzajúcom prípade zranenému poskytli policajti predlekársku pomoc a odovzdali ho do opatery posádky rýchlej zdravotnej pomoci.

Muža s úrazom hlavy ratovali mestskí policajti aj vo štvrtok v neskorých večerných hodinách na Miletičovej ulici. Ten mal však pri sebe aj psa. Do času kým sa muž zotaví v nemocnici si psíka do opatery vzali pracovníci privolanej Slobody zvierat.

PB-9724_(Veľké)Perfektná spolupráca polície so záchranármi je, najmä počas víkendových nocí alebo väčších podujatí v hlavnom meste, kľúčová. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Zachytila ich kamera mestskej polície

Operátorka Mestského kamerového systému si pri bežnej kontrole verejných priestorov v hlavnom meste všimla tri podozrivo správajúce sa osoby. Tie sedeli pod Mostom Apollo a z viacerých tašiek, ktoré mali pri sebe, vyberali kusy oblečenia. Z nich sa pomocou kombinačiek pokúšali odstrániť bezpečnostné čipy.

Operačný dôstojník preto okamžite vyslal do lokality hliadky mestskej polície. Mestská policajtka a policajt trojicu obmedzili na osobnej slobode, keďže vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu. Donucovacie prostriedky použité neboli. Neplnoletý zadržaný muž navyše zavádzal hliadku a podal jej nepravdivé osobné informácie. Prípad si na doriešenie prevzali kolegovia z Policajného zboru.  

Veríme, že rozširovanie kamerového systému prináša väčšiu bezpečnosť v uliciach hlavného mesta a preto neustále rozširujeme mestskú sieť. Aktuálne máme v rámci Mestského kamerového systému 827 kamier, vrátane tých, ktoré sú umiestnené na zastávkach mestskej hromadnej dopravy a na záchytných parkoviskách.

Zranený muž sa najprv zamkol na toalete vlaku, neskôr skončil v rukách polície

Hliadka mestskej polície z Okresného veliteľstva Bratislava V bola privolaná na Železničnú stanicu Petržalka. Vo vlaku už pripravenom na odjazd sa totiž na toalete zamkol vážne zranený muž. Policajti požiadali rušňovodiča, aby pokiaľ je to možné pozdržal odchod vlaku, nakoľko muža je potrebné dostať z neho von a poskytnúť mu pomoc. Medzičasom však sám dobrovoľne vyšiel.

Masívne krvácajúcu ranu na ruke mal provizórne obviazanú toaletným papierom. S policajtmi spolupracoval, správal sa slušne a vysvetlil im ako si zranenie privodil, pričom odmietal privolanie záchrannej služby. Hliadka sa preto oňho postarala a ranu mu riadne ošetrila.

Pri overovaní jeho totožnosti bolo zistené, že sa síce nenachádza v policajnom pátraní, ale má súdom zakázaný pobyt na území Bratislavy. Odrazu sa začal správať agresívnepolicajtom sa vyhrážať. To už na miesto dorazili aj privolané hliadky Policajného zboru, ktoré si ho prevzali na vykonanie ďalších potrebných úkonov.

vlak_(Veľké)Muž sa najprv správal k policajtom úctivo a ďakoval im, že mu pomohli. Neskôr však svoj postoj voči nim úplne zmenil. Správal sa agresívne a vyhráža sa im. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.