Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vyvarujte sa pokút a preparkujte svoje auto z chodníka už dnes

Dátum: 25.09.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Vyvarujte sa pokút a preparkujte svoje auto z chodníka už dnes

Možnosti parkovania na chodníkoch, ktorú vymedzil zákon o cestnej premávke z roku 2009, už onedlho odzvoní. Drvivá väčšina európskych štátov parkovanie vozidiel na chodníkoch nedovoľuje. Zrušením tejto možnosti sa k nim priradí aj Slovensko. Chodníky tak budú po takmer pätnástich rokoch opäť prinavrátené chodcom. Na dodržiavanie zákazu v Bratislave sa vo zvýšenej miere zamerajú aj hliadky mestskej polície.

Zákaz parkovania na chodníkoch bude platiť celoplošne. Výnimkou budú len úseky, na ktorých to umožní príslušné  dopravné značenie alebo dopravné zariadenie. Parkovať na chodníkoch budú však môcť aj naďalej bicykle, kolobežky (aj s pomocným motorčekom) a motocykle, pri ktorých ostane súvislá voľná šírka chodníka najmenej 1,5 metra.

Väčšina chodníkov a obrubníkov nebola konštruovaná na záťaž, ktorú spôsobujú vodiči a šoférky. Výsledkom toho sú zničené obrubníky a popraskaný asfalt, ktorý znepríjemňuje chôdzu a výrazne sťažuje pohyb všetkým peším, no najmä rodičom s kočíkmi alebo ľuďom na vozíčkoch. Chodníky, ktoré ničia ťažké vozidlá, sú zároveň finančnou záťažou pre obce a mestá, ktoré musia do ich rekonštrukcie investovať výrazne viac peňazí.

3__PB-6539_(Veľké)Výsledkom parkovania áut na chodníkoch sú zničené obrubníky a popraskaný asfalt. Vozidlá výrazne sťažujú aj pohyb peším. Mestské policajtky a policajti riešia takéto priestupky denne. Foto: Mestská polícia Bratislava

Prvé oznamy čakáme krátko po polnoci

Už zo skúsenosti z roku 2022, kedy platil zákaz parkovania na chodníkoch počas marca, vieme, že s prvými podnetmi sa na linku 159 začnú ľudia obracať hneď po polnoci. Všetky prijaté oznamy budeme preverovať priamo v teréne a zistené porušenia riešiť.

Očakávame však, že prípadov, ktorými sa budeme musieť zaoberať v prvé mesiace, bude tak veľa, že budeme musieť priorizovať tie, pri ktorých dochádza priamo k ohrozeniu života a zdravia ľudí, ako je napríklad nebezpečné parkovanie vozidiel na a pri priechodoch pre chodcov, jazda po chodníkoch alebo cyklochodníkoch, parkovanie v križovatkách a podobne.

Aj preto budeme veľmi často pristupovať k čo najrýchlejšiemu riešeniu v teréne a to sankcionovaniu ľudí, ktorí porušujú zákon, skrz inštitút objektívnej zodpovednosti. Pri takto riešených situáciách príde pokuta majiteľovi alebo majiteľke vozidla na adresu trvalého bydliska. Výška pokuty je pritom pevne stanovená na 78 eur. Ak držiteľ vozidla pokutu uhradí do 15 dní od jej doručenia, znižuje sa na 2/3 sumy, čo je 52 eur. V prípade riešenia priestupku priamo na mieste hliadkou, sa pokuta v blokovom konaní môže vyšplhať do výšky 50 eur.

Na zvýšený počet podnetov sa pripravujeme

V súčasnosti analyzujeme vyťaženie hliadok s tým, že plánujeme posilniť denné služby, aby sme vedeli čo najlepšie zvládať nápor volajúcich. Už dnes nám na linku 159 príde denne v priemere 280 telefonátov. Momentálne tiež vyhodnocujeme, v ktorých oblastiach je situácia s parkovaním vozidiel na chodníkoch najkritickejšia (kde najviac ohrozujú chodcov) a na tieto úseky sa budeme zameriavať intenzívnejšie.

V týchto dňoch prebieha zároveň informačná kampaň Mestskej polície Bratislava a hlavného mesta, ktorou verejnosť upozorňujeme na to, že sa ruší možnosť parkovania áut na chodníkoch. V rámci nej upozorňujeme prostredníctvom informačných nálepiek priamo v teréne šoférky a vodičov na zmeny. O úprave zákona informujú aj naše kolegyne a kolegovia v uliciach.

PB-2042_–_kópia_1Informačné nálepky umiestňujú hliadky mestskej polície na autá, ktoré parkujú na chodníkoch. Cieľom je upozorniť prostredníctvom nich motoristov na zmeny. Foto: Mestská polícia Bratislava

Verejný priestor, ktorý teraz zaberá vozidlo, môže slúžiť lepšie. Chodníky budú bezpečnejšie, v lepšom stave a budú slúžiť všetkým ľuďom.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.