Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dozerali sme na verejné podujatia a riešili aj zaplavený podjazd (zásahy hliadok 28.8.-3.9.2023)

Dátum: 05.09.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Dozerali sme na verejné podujatia a riešili aj zaplavený podjazd (zásahy hliadok 28.8.-3.9.2023)

Posledný augustový týždeň priniesol hliadkam mestskej polície 2 308 rôznych situácií, s ktorými sa museli vysporiadať. Chytili dvojicu zlodejov, ktorí kradli v centre mesta, zabezpečovali zaplavený podjazd, ale aj prepadnutú vozovku a pomohli tiež mužovi v ťažkostiach. Na viacerých verejných podujatiach dozerali na bezpečnosť a verejný poriadok.

Najčastejšie sa mestské policajtky a policajti museli zaoberať priestupkami na úseku dopravy, ktorých bolo celom 761.47 prípadoch boli spáchané závažným spôsobom. Okrem priestupkov proti verejnému poriadku, ktoré boli druhými najzastúpenejšími, riešili hliadky mestskej polície v značnej miere porušenia všeobecne záväzných nariadení – napríklad konzumáciou alkoholu na verejnosti alebo znečisťovaním verejného priestranstva odpadom.

Častými boli aj prípady fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravy či priestupky proti občianskemu spolunažívaniu. Policajtov a policajtky zamestnávali tiež nezodpovední majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 4 staré vozidlá3 nelegálne skládky odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z Cesty mládeže, kde sme ich zistili a riešili celkom 39. V 8 prípadoch mestskí policajti spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s hasičmi a v 6 prípadoch so Slobodou zvierat.

PB-5035_(Vlastné)Najčastejšie hliadky mestskej polície zamestnávajú priestupky v oblasti dopravy, napríklad nedovolené parkovanie vozidiel v peších zónach. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Zlodejov sa podarilo chytiť aj vďaka všímavým ľuďom

Hliadky mestskej polície na základe oznamu na linku 159 pátrali po 2 osobách, ktoré na Michalskej ulici v centre mesta odcudzili kovové odkvapové rúry. Bezprostredne po skutku mali žena a muž nastúpiť do trolejbusu smerujúceho do Ružinova.Vodič trolejbusu a cestujúci, ktorí podozrivé osoby podľa popisu spoznali, policajtov nasmerovali na Karadžičovu ulicu, kde mali vystúpiť.

Staromestskí policajti spoločne s hliadkou z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie prehľadávali okolie. Po chvíli dvojicu zodpovedajúcu popisu našli a obmedzili na osobnej slobode. Pozornosti policajtov neuniklo ani veľké čierne vrece s lupom, ktoré pri úteku zlodeji odhodili do trávy.

Pri overovaní totožnosti osôb bolo zistené, že muž bol za posledných 12 mesiacov za podobný skutok už riešený. Nakoľko vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu, prípad si prevzali kolegovia z Policajného zboru SR.

Silný dážď opäť úradoval

V pondelok krátko pred polnocou si ružinovskí mestskí policajti počas hliadkovania všimli zaplavený podjazd na rozhraní Záhradníckej a Ružinovskej ulice. Ten zatopilo v dôsledku silného dažďa. Okamžite prostredníctvom operačného strediska vyrozumeli príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a vstup do podjazdu uzatvorili služobným vozidlom so svetelným výstražným znamením, aby nedošlo ku kolíznym situáciám. Po odčerpaní vody hasičmi podjazd opäť uvoľnili.

zatopený_podjazd_(Veľké)_1 Hliadka zablokovala vjazd služobným vozidlom, aby predišla vzniku nebezpečných situácií. Foto: Mestská polícia Bratislava

Hrozilo prepadnutie cesty

Na základe telefonického oznamu riešila hliadka mestskej polície z Ružinova cez víkend situáciu na Prešovskej ulici, kde sa v blízkosti odtokového kanála prepadol kus vozovky. Mestskí policajti zistili, že podmyté je celé okolie kanálahrozí prepadnutie ešte väčšej časti cesty. Do príchodu privolaného správcu komunikácie, ktorý nebezpečnú časť vozovky dočasne označil, policajti zabezpečovali miesto udalosti a dozerali na bezpečnosť okoloidúcich ľudí.

Pomohli sme mužovi v ťažkostiach

V sobotu si hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie všimla na Ľubovnianskej ulici v strede cesty ležať muža. Okamžite ho z frekventovanej cesty policajti presunuli do bezpečia na chodník a skontrolovali jeho zdravotný stav. Vonkajšie zranenia nemal. Počas komunikácie s ním však nadobudli podozrenie, že ho trápia vážne duševné ťažkosti. Zdôveril sa im, že chce skoncovať so svojim životom. Na miesto bola preto privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla na potrebné vyšetrenia do nemocnice na Antolskej ulici.

Verejné podujatia sa zaobišli bez narušení verejného poriadku

Počas posledného prázdninového týždňa sa v hlavnom meste konalo viacero verejných zhromaždení a podujatí. Na ich pokojný priebeh dohliadala s v spolupráci s Policajným zborom SR aj Mestská polícia Bratislava. V utorok hliadky mestskej polície zabezpečovali pokojný priebeh mestského antifašistického festivalu, súčasťou ktorého bol aj pochod centrom mesta až na Tyršovo nábrežie na petržalskej strane Dunaja. 

V piatok sa zas na viacerých miestach v hlavnom meste konali verejné zhromaždenia pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Počas nich nebolo zaznamenané žiadne narušenie verejného poriadku. Mestské policajtky a policajti boli zároveň po celý deň prítomní aj pri Národnej rade SR a Bratislavskom hrade, kde sa konal deň otvorených dverí. Na bezpečnosť tu dozerali hliadky z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie a staromestského veliteľstva. Širšie okolie a hradby zas monitorovala cyklohliadka mestskej polície.

chalani_nr_sr_(Veľké)Dohľad nad verejným poriadok počas dňa otvorených dverí na Bratislavskom hrade a NR SR. Foto: Mestská polícia Bratislava

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.