Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zadržali sme zlodeja a dozerali aj na najväčší hudobný festival (zásahy hliadok 14.-20. augusta)

Dátum: 22.08.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zadržali sme zlodeja a dozerali aj na najväčší hudobný festival (zásahy hliadok 14.-20. augusta)

Uplynulý týždeň priniesol hliadkam mestskej polície 2 501 udalostí, s ktorými sa museli v uliciach hlavného mesta vysporiadať. Chytili muža, ktorý kradol v obchode s oblečením, pomohli zúfalej šoférke s výmenou kolesa a viacerým zraneným osobám poskytovali prvú pomoc. Mestské policajtky a policajti sa tiež podieľali na zabezpečovaní jedného z najväčších festivalov na Slovensku, ktorý dosiahol rekordnú účasť.

Najviac vyťaženou sa aj v minulom týždni stala oblasť dopravy. Zistili a riešili sme celkom 812 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, z nich 63 bolo spáchaných závažným spôsobom. Nechýbali porušenia všeobecne záväzných nariadení jednotlivých mestských častí alebo hlavného mesta, priestupky proti verejnému poriadku, či prípady kedy bolo narušené občianske spolunažívanie.

Hliadky mestskej polície sa vo viacerých prípadoch museli zaoberať taxikármi, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave, ale aj motoristami, ktorí svoje vozidlá parkovali na lesných pozemkoch, čo je zakázané. Príslušné miestne úrady sme informovali o 16 vrakoch vozidiel5 pozorných ľudí nám odovzdalo nájdené osobné doklady.

Najpriestupkovejšou lokalitou sa tentokrát stala Einsteinova ulica s 39 porušeniami. V 13 prípadoch sme k zraneným ľuďom privolávali rýchlu zdravotnú pomoc, 5-krát sme spolupracovali s bratislavskými hasičmi a v 6 prípadoch aj s pracovníkmi Slobody zvierat.

Máme nos na zlodejov

Hliadka Útvaru zásahovej jednotky a kynológie si počas hliadkovania vo večerných uliciach Starého Mesta na Námestí Nežnej revolúcie všimla podozrivo správajúceho sa muža. Ten pôsobil už na prvý pohľad nevrlo a kráčal rýchlym tempom, pričom v rukách mal veľké množstvo odevov aj s visačkami s logom známeho obchodu s oblečením.

Keď muža členovia hliadky oslovili znervóznel ešte viac. Kým sa policajti s mužom rozprávali a snažili sa zistiť, kde došiel k toľkým kusom oblečenia, druhá hliadka sa spojila s pracovníkom predajne, ktorý potvrdil, že im z obchodu bol v ten deň odcudzený tovar zodpovedajúci popisu. Predbežnú škodu vyčíslil na viac ako 300 eur. Muž podozrivý z krádeže bol ihneď mestskými policajtmi obmedzený na osobnej slobode a predvedený na príslušné obvodné oddelenie Policajného zboru. Podľa ďalších zistení sa za posledných 12 mesiacov už krádeže dopustil bol za ňu riešený. Prípadom sa ďalej zaoberali kolegovia zo štátnej polície.

Sme tu pre vás v každej situácii

Novomestská hliadka preverovala oznam o vozidle blokujúcom prejazd na Junáckej ulici. Na mieste však zistila, že vodička auta dostala práve na tomto nešťastnom mieste defekt a nedokáže si s jeho opravou poradiť sama. Mestskí policajti nezaváhali a s výmenou kolesa jej ochotne pomohli.

lubo_pomoc_defektMestskí policajti si hravo poradili s defektom na kolese. Foto: Mestská polícia Bratislava

Spolupracovali sme so záchranármi

Vo štvrtok skoro ráno si hliadka z Okresného veliteľstva Bratislava II všimla na Hraničnej ulici ležať na zemi približne 68-ročného zraneného cyklistu. Mal viacero krvácajúcich rán na rukách a pravdepodobne vykĺbenú nohu. Mestskí policajti mu ihneď poskytli prvú pomoc a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla na vyšetrenie do nemocnice.

Popoludní si prítomnosť mestskej polície a aj záchranárov vyžadoval prípad zranenej seniorky. Na staršiu pani, ktorá spadla priamo na tvár nás upozornili všímavú okoloidúci. Odreniny na tvári sme jej prvotne ošetrili a následne ju odovzdali do starostlivosti zdravotníkov.

Podvečer v ten istý deň zas hliadka z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie pomáhala mužovi, ktorý ležal bezvládne na trávniku na Ceste na Senec. Sťažoval sa na nevoľnosť a sťažené dýchanie. Zasahujúcim policajtom tiež prezradil, že v minulosti prekonal náhlu cievnu mozgovú príhodu. Preto sa ho ujali privolaní pracovníci rýchlej zdravotnej pomoci a previezli ho na ďalšie potrebné vyšetrenia do ružinovskej nemocnice.

LOVESTREAM festival z pohľadu mestskej polície

Cez víkend žila Bratislava jedným z najväčších hudobných festivalov na Slovensku, ktorý dosiahol rekordnú účasť -  viac ako 60 000 ľudí. Všetky záchranné a bezpečnostné zložky vrátane Mestskej polície Bratislava mali posilnený výkon službydohliadali na bezpečie vo Vajnoroch.

Na verejný poriadok po všetky tri festivalové dni dozerali hliadky Útvaru zásahovej jednotky a kynológie, policajti a policajtky z Okresného veliteľstva v Novom Meste, ale aj cyklohliadky a kolegovia z magistrátu pomocou drona, ktorý okrem klasickej kamery využíval aj termovíziu.

Mestské policajtky a policajti v teréne boli vybavení telovými kamerami, ktorých obraz bol v reálnom čase premietaný napríklad aj v štábnom vozidle, ktoré poskytli hasiči a kde sme mali zároveň svoje zázemie. Okolie festivalu sme monitorovali aj prostredníctvom Mestského kamerového systému. Výrazne posilnený bol aj výkon služby v Operačnom a kamerovom stredisku.

PB-6703_(Veľké)Okolie festivalového areálu kontrolovali aj policajti na bicykloch. Foto: Mestská polícia Bratislava

Počas podujatia sme riešili dve osoby, ktoré sa po konzumácii alkoholických nápojov správali agresívne. Obom organizátori po vyvedení z areálu odobrali pásky potrebné na vstup a festival pre nich tým skončil. V blízkosti areálu sme tiež preverovali oznamy o utečencoch, ktorí sa nachádzali vo Vajnoroch.

Riešili sme napríklad aj chýbajúci poklop kanalizácie a pomáhali ľuďom, ktorí havarovali pri odchode z festivalu. Taktiež sme vyťahovali zapadnuté auto, s ktorým vodič vošiel do menšej priekopy. V nedeľu sme zas kolegom zo štátnej polície poskytovali pomoc pri usmerňovaní dopravy pri výjazdoch z parkoviska festivalu.

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.