Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pomáhali sme mužovi v bezvedomí a odhalili vozidlo v pátraní (zásahy hliadok 24.7.-30.7.)

Dátum: 01.08.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Pomáhali sme mužovi v bezvedomí a odhalili vozidlo v pátraní (zásahy hliadok 24.7.-30.7.)

Posledný júlový týždeň priniesol hliadkam mestskej polície takmer 2 100 udalostí, s ktorými sa museli vysporiadať. Pomáhali vážne zranenému mužovi v Petržalke, odhalili vozidlo v pátraní a pokračovali v intenzívnych kontrolách cyklotrás aj v spolupráci s Policajným zborom SR.

Hliadky mestskej polície riešili v minulom týždni najčastejšie priestupky z oblasti dopravy, bolo ich celkom 816. Z nich 46 bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem porušení na úseku verejného poriadku sa mestské policajtky a policajti museli vysporiadať s prípadmi nerešpektovania všeobecne záväzných nariadení, priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, ľuďmi fajčiacimi na miestach, kde je to zakázané a aj s psíčkarmi, ktorí počas venčenia nerešpektovali príslušné pravidlá. Nechýbali ani priestupky proti majetku či kontroly vodičov taxislužieb.

Na príslušné úrady sme nahlasovali 7 starých vozidiel7 všímavých ľudí nám odovzdalo nájdené osobné doklady. Najviac priestupkov - 47 evidujeme z Námestia SNP v centre mesta. V 8 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci a 4 -krát s hasičmi aj so Slobodou zvierat.

Išlo mu o život

Vo štvrtok večer sme na linku 159 prijali oznam, že na Budatínskej ulici v jednom z vnútroblokov sa nachádza skupina osôb, ktoré znečisťujú verejné priestranstvo odpadom a konzumujú alkoholické nápoje. Do lokality preto smerovala najbližšia petržalská hliadka preveriť a riešiť situáciu.

Mestskí policajti si hneď pri príchode všimli muža nehybne ležiaceho na zemi s rozťatou hlavou v oblasti nad pravým okom. Bol v bezvedomí, ale dýchal. Rana mu masívne krvácala. Uložili ho do stabilizovanej polohyzastavili mu krvácanie. Prostredníctvom operačného pracoviska bola zároveň privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Mužov stav sa však náhle skomplikoval a zdravotníci museli pristúpiť k resuscitácii. Tá bola našťastie úspešná. Následne bol prevezený na ďalšie odborné vyšetrenia do nemocnice na Antolskej ulici.

dehydratovaná_dievčina_v_Petržalke_(Vlastné)Každý týždeň riešime niekoľko situácií, kedy si stav zranených vyžaduje prítomnosť záchranárov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Nesprávne parkovanie sa mu vypomstilo

Petržalská hliadka riešila v utorok v neskorších večerných hodinách nesprávne zaparkované vozidlá na Námestí hraničiarov. Voči odjazdu zabezpečili imobilizérom aj čierne vozidlo značky BMW. Pri evidovaní priestupku a zadávaní údajov do informačného systému však operačný pracovník zistil, že auto sa nachádza v policajnom pátraní.

O zistení boli preto informovaní kolegovia zo štátnej polície. Na miesto sa následne dostavila hliadka príslušného obvodného oddelenia Policajného zboru spolu s technikom, ktorí si prípad prevzali na ďalšie riešenie.

V intenzívnych kontrolách cyklotrás pokračujeme spoločne aj s Policajným zborom

Ani na minútku. Aj to je odpoveď policajtiek a policajtov na najčastejšiu výhovorku priestupcov, ktorí ohrozujú a obmedzujú slušnú majoritu obyvateľov Bratislavy. Cyklopruhy denne využívajú tisícky cyklistov a cyklistiek a medzi nimi aj množstvo detí na bežný pohyb v meste. Auto blokujúce cyklopruh ich reálne ohrozuje a pri obchádzaní vznikajú nebezpečné situácie.  

Aj preto sa v tieto dni vo výraznejšej miere zameriavame na kontrolu cyklistických cestičiek. Okrem kampane hlavného mesta s príznačným názvom "ANI NA MINÚTKU" a kontrol mestskej polície zlepšuje magistrát aj bezpečnosť cyklotrás maľovaním na červenú farbu, tento rok bude takto vyznačených 9 kilometrov cyklopruhov.

Vodičom, ktorí porušia zákon a zastavia na cyklistickej infraštruktúre, hrozí bloková pokuta do 50 eur. V spoločných kontrolách s kolegami z Policajného zboru pokračujeme aj naďalej.

cykloZastavenie a státie vozidiel na cyklotrasách je zakázané. Intenzívne sa na dodržiavanie tohto zákazu zameriavame aj s kolegami a kolegyňami z Policajného zboru. Foto: Mestská polícia Bratislava

Bitka či zdravotné ťažkosti?

V sobotu krátko po 21.00 hod. nás cez linku 159 kontaktoval oznamovateľ, ktorý v tom čase prechádzal Parkom SNP v Líščom údolí a mal podozrenie, že tam dochádza k potýčke viacerých osôb a jedna z nich leží nehybne na zemi. Situáciu išla okamžite preveriť hliadka z dúbravského veliteľstva.

Policajti po preverení situácie zistili, že k žiadnej potýčke nedošlo, ale dotyčného muža náhle postihol epileptický záchvatpri páde si silno udrel hlavu o betón. Poskytli sme mu preto bezodkladnú predlekársku pomoc a privolali posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ho previezla do nemocnice na Kramároch.

Komunikácia je prvoradá

Staromestské hliadky smerovali v utorok podvečer na zastávku MHD Chatam Sófer, kde malo dôjsť k útoku psa na iného psa a aj človeka. Na mieste sa po príchode policajtov nachádzala oznamovateľka, ktorá bola zároveň aj napadnutou osobou. Uviedla, že majiteľka útočiaceho psa z miesta odišla, pričom nereagovala na jej žiadosť, aby uviedla na seba kontaktné údaje a aby situáciu riešili.

Policajtom sa aj za pomoci oznamovateľky podarilo zistiť, že žena vošla do jedného z domov na Žižkovej ulici, kde ju následne aj našli. Medzi oboma ženami došlo za prítomnosti policajných hliadok napokon k vzájomnej dohode. Poranenia napadnutej ženy a jej psa boli nepatrné. Majiteľku útočiaceho psa sme preto za priestupok riešili uložením blokovej pokuty priamo na mieste.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.