Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stretávate v meste diviaky? Zachovajte pokoj a riaďte sa základnými pravidlami

Dátum: 21.07.2023
Autor: Mgr. Peter Borko
Stretávate v meste diviaky? Zachovajte pokoj a riaďte sa základnými pravidlami

Diviačie rodinky po niekoľkomesačnej odmlke v posledných týždňoch opäť vyrážajú čoraz častejšie do osídlených častí Bratislavy. Ich zvýšený pohyb v intraviláne mesta evidujeme aj my, a to predovšetkým v neskorých večerných a nočných hodinách.

Od začiatku júna sme prostredníctvom linky 159 prijali a následne priamo v teréne preverovali viac ako štyridsiatku oznamov. Najčastejšie sa na nás s prosbou o riešenie situácie obracajú obyvatelia Nového Mesta, najmä z oblasti Kramárov, z Karlovej Vsi, zväčša z lokality Líčšieho údolia alebo Dlhých dielov, ale aj ľudia žijúci v Dúbravke a jej okolí. Výskyt diviakov bol zaznamenaný aj v oblasti Rače.

Diviaky sú vo všeobecnosti známe skôr ako plaché zvieratá, málokedy bezdôvodne zaútočia. Potenciálne riziko však môžu predstavovať samice s mláďatami alebo samci v období párenia. Ak sa cítia kýmkoľvek ohrození, prejaviť sa u nich môže agresia. Skupiny diviakov prichádzajúce priamo k obydliam ľudí navyše postupne strácajú plachosť. Neboja sa preto vyhľadávať "dobroty" v smetných nádobách a málokedy sa niekým pri tom nechajú vyrušiť. 

V prípade, ak natrafíte na diviaky v meste, dodržiavajte základné pravidlá:

  • Prvoradá je vlastná bezpečnosť, k diviakom sa preto zbytočne nepribližujte.
  • V žiadnom prípade ich nekŕmte a ani nefotografujte/nenatáčajte z tesnej blízkosti.
  • Neprovokujte ich, napríklad hádzaním kameňov či iných predmetov a neupozorňujte na seba zbytočne, napríklad snahou prejsť pomedzi väčšie stádo.
  • Psíčkari, buďte obozretní a držte si psíkov na vôdzke.
  • Nesnažte sa ich odplašiť svojpomocne, počkajte kým sa vzdialia, prípadne prejdite po druhej strane ulice.
  • Ak sa cítite ohrození, mestská polícia je pre vás nonstop k dispozícii na linke 159.

295929536_574102584325870_2409509226218406137_nDiviaky majú v opustených záhradách najjednoduchší prístup k potrave. Foto: FB/Jakub Mrva je Team Bratislava 

Úlohou mestskej polície je v prvom rade zabezpečiť, aby zver neohrozovala život a zdravie obyvateľov a nespôsobila prípadné škody na ich majetku a majetku mesta. Aj naše možnosti sú však pomerne obmedzené. Hliadky mestskej polície môžu napríklad dostať chodcov do bezpečia, usmerniť dopravu alebo sa pokúsiť pomocou majákov diviaky opatrne zahnať späť do lesa. Rozhodne však na ne nemôžeme strieľať ani ich svojpomocne odchytávať.

O zvýšenom výskyte diviačej zvery informujeme zároveň kompetentné inštitúcie, napríklad Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu, príslušné mestské časti, Mestské lesy v Bratislave či poľovné združenia.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.