Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ani na minútku! Vodič nesmie zastaviť a stáť na cestičke pre cyklistov

Dátum: 13.07.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Ani na minútku! Vodič nesmie zastaviť a stáť na cestičke pre cyklistov

Bezpečný priestor pre cyklistov pomáha aj všetkým ľuďom, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu alebo nechcú vymeniť auto za verejnú dopravu a bicykel. Aj preto sa púšťame do intenzívnej kontroly cyklociest. 

Bratislavský magistrát spúšťa kampaň „Ani na minútku“. Jej cieľom je pripomenúť šoférkam a vodičom áut, že jazda, státie alebo zastavenie na cyklocestách nie je v žiadnom prípade povolené.  

Cyklotrasy pod zvýšeným dohľadom mestskej polície 

Hliadky mestskej polície sa denne stretávajú s prípadmi, kedy sa vodiči neštítia zastaviť uprostred cyklotrasy a blokovať tak cyklistom nielen prejazd, ale navyše ohrozovať ich bezpečnosť. Šoférky a vodiči obhajujú svoje priestupky rôzne, ale najčastejšie sa nám snažia vysvetliť, že zastavil iba na minútku, veď v okolí nie je práve žiaden cyklista alebo sa nás pýtajú, kde inde majú zastaviť, aby napríklad vyložili tovar. 

Zákon však hovorí jasne, vodič nesmie zastaviť a stáť na cestičke pre cyklistov, cyklistickom pruhu a na ochrannom pruhu pre cyklistov, na mieste na prechádzanie, na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako päť metrov pred priechodom pre cyklistov . 

Sýto červenú farbu neprehliadnete 

Spolu s oddelením cyklodopravy bratislavského magistrátu a aj s verejnosťou, ktorá nám často zasiela fotografie prípadov porušovania dopravných predpisov, sme vybrali viacero miest v celom meste, kde najčastejšie dochádza k porušovaniu pravidiel. Naše policajtky a policajti sa v nasledujúcom období zamerajú práve na tieto úseky, ale kontrolovať budú aj menej frekventované oblasti. 

Navyše, oddelenie cyklodopravy v posledných dňoch oživilo za pomoci čerstvého náteru viac ako 9 kilometrov cyklostrás. Veríme, že aj ten pomôže šoférom a vodičkám lepšie rozpoznať, kde môžu zastať a kde ohrozujú slabších účastníkov premávky. 

PB-_(Veľké)Cyklisti sú plnohodnotnými účastníkmi cestnej premávky, tak ako napríklad vodiči áut či chodci. Ak chceme žiť v bezpečnom meste, musíme byť k sebe navzájom ohľaduplní. Foto: Mestská polícia Bratislava

Aké sú základné povinnosti vodičov voči cyklistom? 

  • vodič má povinnosť dbať na zvýšenú opatrnosť; 
  • nesmie ohroziť cyklistov na cestičke pre cyklistov (vrátane spoločnej a oddelenej cestičky pre cyklistov a chodcov), na priechode pre cyklistov, pri odbočovaní, pri vchádzaní na cestu, pri otáčaní alebo pri cúvaní; 
  • nesmie zastaviť a stáť na cestičke pre cyklistov, cyklistickom pruhu a na ochrannom pruhu pre cyklistov, na mieste na prechádzanie, na priechode pre cyklistov a vo vzdialenosti kratšej ako 5 m pred priechodom - zákaz zastavenia a státia platí na všetkej cyklistickej infraštruktúre, ako na pozdĺžnej, tak aj priečnej (koridor nie je cyklistická infraštruktúra); 
  • nesmie sa otáčať a cúvať na mieste na prechádzanie alebo na priechode pre cyklistov;; 
  • vodič samovyvažovacieho vozidla a vodič kolobežky s pomocným motorčekom smie jazdiť po pravej strane cyklistického pruhu, cestičky pre cyklistov alebo priechodu pre cyklistov, nesmie však pritom cyklistov v žiadnom prípade ohroziť a obmedziť; 
  • po cestičke pre cyklistov smie jazdiť aj osoba pohybujúca sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde alebo na obdobnom športovom vybavení, ak tým neobmedzí ani neohrozí cyklistov. 

Rešpektujme sa navzájom 

Nezabúdajte, že jeden cyklista na ceste znamená o jedno auto menej. Menej o auto, ktoré ničí vozovku, tvorí výtlky a znečisťuje životné prostredie. O auto, ktoré stojí pred vami na červenej a tvorí zápchy, v ktorých sa vodiči pravidelne ocitajú. Motoristi, prosíme, akceptuje cyklistov na cestách a nezabúdajte, že ulice Bratislavy nepatria len vám, ale naopak, že ich zdieľajú aj iní účastníci cestnej premávky. Neohrozujte preto nezodpovedným správaním ich bezpečnosť. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.