Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Chytili sme zlodeja a dozerali na mládež v posledný školský deň (zásahy hliadok 26.6. - 2.7.)

Dátum: 04.07.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Chytili sme zlodeja a dozerali na mládež v posledný školský deň (zásahy hliadok 26.6. - 2.7.)

Aj na prelome júna a júla sa museli bratislavské hliadky mestskej polície vysporiadať s viacerými zaujímavými situáciami. Chytili muža podozrivého z krádeže, odhalili človeka v pátraní a v piatok, v posledný školský deň, posilnili hliadkovú činnosť vo všetkých častiach Bratislavy.

Celkovo sa mestské policajtky a policajti zaoberali viac ako 2 500 udalosťami, z ktorých najčastejšie išlo o priestupky v oblasti dopravy. Druhými najzastúpenejšími boli prípady nerešpektovania všeobecne záväzných nariadení hlavného mesta a jednotlivých mestských častí. Najviac týchto porušení - 21 sme zaznamenali a riešili v Starom Meste.

Častokrát sme sa zaoberali aj narúšaním verejného poriadku a majiteľmi psov, ktorí sa dopúšťali pri venčení svojich štvornohých miláčikov najrôznejšej škály priestupkov, napríklad nerešpektovali zákaz voľného pohybu psov či nemali pri vychádzkach so svojimi psíkmi ich evidenčnú známku, ktorou sa hliadke preukážu, že pes je zapísaný v evidencii danej mestskej časti. Počas týždňa hliadky zamestnávalo aj riešenie priestupkov proti občianskemu spolunažívaniu a majetku.

V teréne sme našli 9 vrakov vozidiel, ktoré sme hlásili príslušným miestnym úradom. Mestské policajtky a policajti sa v uliciach mesta stretli aj s prípadmi fajčenia na zastávkach mestskej hromadnej dopravytaxikármi, ktorí nerešpektovali ustanovenia zákona o cestnej doprave. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Cesta Mládeže, z ktorej evidujeme 46 porušení.9 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 1-krát s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru a 9-krát so Slobodou zvierat. 

IMG_20210625_103506_(Veľké)Hasičov najčastejšie privolávame k padnutým stromom alebo požiarom. Niekedy im však asistujeme aj pri situáciách, kedy je potrebné vyslobodzovať ľudí z vozidiel po dopravných nehodách. Fotografia je spred dvoch rokov, kedy mestskí policajti z Petržalky objavili prevrátené auto na Dudovej ulici. Spomedzi bezpečnostných a záchranných zložiek pomohli ako prví seniorovi, ktorý v ňom zostal uväznený. Vytiahli ho napokon až hasiči cez kufor vozidla. Foto: Mestská polícia Bratislava

Chytili sme zlodeja

Hliadka z okresného veliteľstva v Starom Mesta pomáhala vstať človeku na Kamennom námestí. Vtedy si všimla utekajúceho muža a za ním čašníka, ktorý kričal, aby okamžite zastavil. Dvojica policajtov neváhala a za zlodejom s ukradnutou tržbou sa rozbehla. Vyzývali ho, aby okamžite zastal, ale zlodej sa naďalej snažil uniknúť. Podozrivého aj tak čoskoro dobehli a keďže kládol aktívny odpor, tak prvý policajt použil hmaty a chvaty a druhý mu nasadil putá.

Muž spočiatku nespolupracoval, po chvíli sa však ku krádeži priznal a dobrovoľne vydal ukradnutú sumu hliadke Policajného zboru. Tá sa zhodovala so sumou ukradnutou z prevádzky, ktorú vyčíslili po uzávierke. Vzhľadom na to, že odcudzená hotovosť nepresiahla sumu 266 eur, nešlo o spáchanie trestného činu, ale o priestupok proti majetku. Zlodej nebol v pátraní a ani sa v posledných 12 mesiacoch nedopustil inej krádeže. Hliadka ho preto na mieste doriešila uložením blokovej pokuty.

Parkovanie cez dva ZŤP boxy ho vyšlo drahšie ako si myslel

Mestskí policajti z okresného veliteľstva v Petržalke prišli preveriť oznam o vodičovi, ktorý si to odparkoval pred reštauráciou s rýchlym občerstvením na dvoch miestach pre ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím. Len čo si ich všimol, vydal sa na útek. Policajti neváhali, zapli majáky a pustili sa do prenasledovania vozidla. V snahe nevzbudiť zbytočnú pozornosť vodič po dvesto metroch radšej zastavil a s policajtmi spolupracoval. Dokonca bol ochotný zaplatiť blokovú pokutu vo výške 140 €.

Čím dlhšie sa však s mužom rozprávali, tým bol viac nevrlý. Nervózne pôsobil aj prísediaci muž a žena. Vozidlo malo navyše znaky nedávnej škodovej udalosti, o ktorej sa vodič s hliadkou odmietal rozprávať. Zvláštne správanie vodiča, prísediacich a snaha utiecť z miesta priestupku napovedalo, že nemusí byť všetko v poriadku a preto požiadali policajti operačného o lustráciu osoby. Odpoveď operátora hliadku neprekvapila – po mužovi bolo vyhlásené pátranie v Schengenskom priestore. Preto ihneď kontaktovali kolegov z Policajného zboru.

Štyridsaťosemročný vodič vyšiel z auta von a vyzýval prísediaceho, aby s vozidlom odišiel preč. Keďže hliadka už mala informáciu o mužovi v pátraní a o tom, že sa už raz v minulosti pokúsil o útek, nasadila mu putá a nedovolila prísediacim, aby s vozidlom utiekli. Kolegovia z Policajného zboru si po príchode muža prevzali na ďalšie konanie a navyše ku všetkému našli v jeho aute injekčné striekačky a neznámu kryštalickú látku. Petržalskí policajti dali ešte mužovi blok na pokutu nezaplatenú na mieste, ktorú si prevzal a následne si ho už odviedli štátni policajti.

parkovanie_cez_2_boxy_ZŤP_(Veľké)Vodič zaparkoval šikmo cez dve parkovacie miesta vyhradené pre osoby ZŤP, čím na seba nechtiac upozornil. Foto: Mestská polícia Bratislava

Posledný školský deň pod zvýšeným dohľadom mestskej polície

Hliadky mestskej polície sú posilnené každý týždeň, najmä počas piatkových a sobotných večerov a nocí, kedy ľudia vo väčšej miere prichádzajú za zábavou do centra mesta. Uplynulý piatok bol však ešte o niečo výnimočnejší, pretože žiaci a študenti ukončili školský rok a bol predpoklad, že v uliciach mesta sa bude pohybovať viac ľudí, najmä študentov oslavujúcich začiatok letných prázdnin.

Pod zvýšeným dohľadom hliadok mestskej polície boli počas celého dňa vo všetkých častiach Bratislavy predovšetkým oblasti jazier a verejných parkov, detských ihrísk, školských dvorov, športovísk a námestí, na ktorých najčastejšie dochádza, aj z našich doterajších skúseností, k združovaniu ľudí a aj k porušovaniu predpisov. Pozornosť sme venovali najmä požívaniu alkoholu mladistvými a maloletými osobami, nepovolenej konzumácii alkoholu na verejných priestranstvách ako takej a aj dodržiavaniu verejného poriadku. Mestské policajtky a policajti mali pod kontrolou aj večernú Bratislavu, a to nielen s dôrazom na centrum.

Viackrát sme počas prvej prázdninovej noci museli riešiť ľudí, ktorí požívali alkohol na verejnosti, čo je zakázané. Väčšine z nich bola na mieste uložená pokuta v blokovom konaní. Upozorňovať sme museli aj skupinky, zväčša mladých ľudí, ktorí svojim hlučným správaním rušili obyvateľov Bratislavy. Po polnoci sme boli privolaní k skupinke mladých žien, ktoré boli značne pod vplyvom alkoholu. Jedna z nich bola intoxikovaná až natoľko, že sme jej museli poskytnúť prvú pomoc a privolali sme posádku rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju previezla na ďalšie vyšetrenia do nemocnice. Iné závažnejšie prípady sme riešiť nemuseli.

piatková_nočná_3_ilustrák_(Veľké)Pod dohľadom sme počas posledného školského dňa mali napríklad aj oblasti vodných plôch. V ich kontrolách budeme pokračovať aj počas celej letnej sezóny. Foto: Mestská polícia Bratislava

Počas letnej sezóny nepoľavujeme

Hliadky mestskej polície sú posilnené počas celej letnej sezóny, ľudia ich môžu vo zvýšenej miere vídať na najviac vyťažených miestach, kde sa v lete pohybuje viac ľudí, napríklad v historickom centre mesta, v lokalite osobného prístavu, pri turistických atrakciách akou je Bratislavský hrad či Hrad Devín a podobne.

Prítomnosť mestských policajtiek a policajtov je citeľnejšia aj v oblastiach vodných plôch alebo v blízkosti nákupných centier. Preventívnou činnosťou chceme zamedziť najmä prípadom krádeží, vlámaní sa do vozidiel alebo ponechaniu detí a zvierat v rozhorúčených vozidlách. Počas leta sme pripravení tiež participovať na zabezpečovaní verejného poriadku počas kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, ktoré sa budú v hlavnom meste konať.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.