Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachránili sme život mužovi a trénovali so záchrannými zložkami (zásahy hliadok 19. - 25. júna)

Dátum: 28.06.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachránili sme život mužovi a trénovali so záchrannými zložkami (zásahy hliadok 19. - 25. júna)

Minulý týždeň priniesol hliadkam mestskej polície 2 662 udalostí, s ktorými sa museli v uliciach hlavného mesta vysporiadať. Zachraňovali muža v ohrození života, zúčastnili sa spoločného cvičenia so záchrannými zložkami a takmer v dvadsiatke prípadov spolupracovali so zdravotníkmi.

Najčastejšie museli hliadky mestskej polície zasahovať pri dopravných priestupkoch. Tých bolo celkom 968, pričom 57 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Okrem priestupkov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky sme sa pomere často zaoberali prípadmi znečisťovania verejných priestranstiev odpadom, ale napríklad aj porušeniami na úseku verejného poriadku, ktorých bolo celkom 23.

Riešiť sme museli aj fajčenie na zastávkach mestskej hromadnej dopravy či porušenia, ktorých sa dopustili vodiči taxislužieb. Nechýbali prípady nepovolenej konzumácie alkoholu na verejnosti, priestupky proti občianskemu spolunažívaniumajetku. Policajtov a policajtky zamestnávali aj prípady nerešpektovania zákona o lesoch a aj nezodpovední majiteľov psov, ktorí si neplnili povinnosti, ktoré im ukladá zákon, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov a príslušné všeobecne záväzné nariadenia.

Na príslušné úrady sme tentokrát nahlasovali 9 starých vozidiel1 nelegálnu skládku odpadu. Najviac priestupkov evidujeme z Klobučníckej ulice v centre mesta, zistili sme ich tam celkom 49. V 17 prípadoch hliadky mestskej polície spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci, 4-krát s hasičmi a s pracovníkmi Slobody zvierat celkom v 8 prípadoch.

Zachránili sme život

V minulom týždni došlo na Hornej ulici v Rači k život ohrozujúcej situácii. V byte na druhom poschodí sa nachádzal 61-ročný muž, ktorému zlyhávali základné životné funkcie. Čas v tomto prípade zohrával tú najdôležitejšiu úlohu.

O spoluprácu nás požiadali kolegovia zo záchrannej zdravotnej služby. Hliadka mestskej polície z Nového Mesta bola v čase prijatia oznamu operačným strediskom záchranárov k miestu udalosti najbližšie, preto okamžite smerovala na adresu. Policajti ihneď po príchode na miesto začali s oživovaním a použili aj automatický externý defibrilátor. Po chvíli sa im podarilo muža úspešne resuscitovať.

20191204_103648_(Veľké)Automatické externé defibrilátory máme umiestnené v služobných vozidlách na každom okresnom veliteľstve a aj na Útvare zásahovej jednotky a kynológie. Vieme tak efektívne a rýchlo zasiahnuť tam, kde sme potrební. Foto: Mestská polícia Bratislava

So situáciami, kedy si zdravotný stav ľudí vyžaduje poskytnutie prvej pomoci, sa stretávame takmer denne. Od začiatku roka do dnešného dňa sme so záchrannou zdravotnou službou spolupracovali už v 232 prípadoch. Mestské policajtky a policajti ovládajú základy poskytovania prvej pomoci a sú kedykoľvek pripravení pomôcť človeku v núdzi. Vedia to aj samotní zdravotníci, ktorí sa na nás pravidelne obracajú so žiadosťami o spoluprácu či asistenciu v najrôznejších prípadoch.

Mestská polícia Bratislava má k dispozícii 6 defibrilátorov, ktoré sú v umiestnené v služobných vozidlách jednotlivých okresných veliteľstiev a Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Aj vďaka tomu vieme rýchlo zasiahnuť tam, kde sme potrební. V tomto roku sme boli záchranármi oslovení už 26-krát o zásah práve s použitím AED v život ohrozujúcich situáciách.

AED zvyšujú šancu na prežitie až na 93% v prípade, ak sú použité včas. Ich samotné použitie pritom nie je zložité, práve naopak, obslúžiť ho dokáže aj úplný laik. Prístup k nim máte aj na viacerých miestach v Bratislave. Ich presnú polohu si môžete pozrieť na mape https://155.sk/mapa-aed/ alebo vám ju povedia operátori na linke 112 a 155.

So zdravotníkmi sme spolupracovali pri takmer dvadsiatke prípadov

Hliadky mestskej polície v minulom týždni spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci v 17 prípadoch. Hneď v úvode týždňa, v pondelok popoludní, si napríklad jedna z hliadok mestskej polície všimla na Šancovej ulici nešťastný pád ženy priamo na priechode pre chodcov. Policajti jej šli ihneď na pomoc a zistili, že má krvácajúce zranenie na zátylku hlavy. Preto jej prvotne ranu ošetrili a privolali záchranárov, ktorí sa o ňu postarali.

Vo štvrtok v skorých ranných hodinách si zas ružinovskí policajti všimli na chodníku, na Okružnej ulici, ležať staršieho muža so zjavnými zdravotnými problémami. Z jeho prejavov nadobudli podozrenie, že by pravdepodobne mohlo ísť o Parkinsonovu chorobu. O bezvládneho muža sa postarali až do príchodu privolanej posádky rýchlej zdravotnej pomoci.

V piatok v noci dobehol na stanicu na Obchodnej ulici muž s masívne krvácajúcim zranením. Ako sám uviedol, neznáma osoba mu v jednom z podnikov rozbila pohár priamo o hlavu. Zranenému sme ihneď poskytli prvú pomoc a vyrozumeli pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci. Prípad si zároveň prevzali na doriešenie privolaní kolegovia z Policajného zboru.

118602779_1639303796230233_994125760033917214_o_(Veľké)Spolupráca so záchranármi pre nás nie je ojedinelá, práve naopak, v najrôznejších prípadoch s nimi kooperujeme takmer denne. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Spoločného cvičenia záchranných zložiek sa zúčastnili aj hliadky mestskej polície

V minulom týždni sme boli príslušníkmi Hasičského a záchranného zboru prizvaní na spoločné cvičenie záchranných zložiek. Počas modelovej situácie sa museli zúčastnení vysporiadať až so 40 zranenými ľuďmi. Pri nehode autobusu a osobného auta zasahoval Hasičský a záchranný zbor, ktorý mal celú akciu pod palcom, pomáhala im Záchranná zdravotná služba Bratislava, Policajný zbor, ale aj policajtky a policajti z Mestskej polície Bratislava. Figurantov robili študenti a študentky zo Strednej zdravotníckej školy na Záhradníckej ulici.

Medzi úlohy mestskej polície patrila napríklad pomoc s prenosom zranených do hniezda záchrany, zabezpečenie oblasti, pomoc pri ošetrovaní menších zranení, ale aj hľadanie zranených, ktorí sa mohli v šoku vzdialiť od miesta nehody.

výcvik_8_(Veľké)Spoločné cvičenie hasičov, záchranárov, štátnej a mestskej polície v Rusovciach. Foto: Mestská polícia Bratislava

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.