Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zaútočil na vás pes? Zistite, ako riešiť takéto prípady

Dátum: 27.06.2023
Autor: Barbora Krajčovičová
Zaútočil na vás pes? Zistite, ako riešiť takéto prípady

Útoky psov na ľudí alebo iné zvieratá nie sú ojedinelé. Počas prvej polovice roka sme riešilidvadsaťtri takýchto prípadov. Trikrát psi útočili na človeka a v dvadsaťkrát na iného psa alebo zviera.  

V článku vám prinášame najnovšie informácie k prípadu napadnutia, ktorý sme zverejnili na sociálnych sieťach v uplynulom čase a žiadali sme verejnosť o pomoc pri hľadaní útočiaceho psa. Status zo sociálnej sieti nájdete na konci článku.  

Zároveň vám priblížime ako sa zachovať v prípade, ak vás alebo vášho domáceho maznáčika napadne cudzí pes a aj čo hrozí jeho majiteľovi. 

Útočiaceho psa sme vypátrali aj vďaka našim fanúšikom 

Prostredníctvom sociálnych sietí sme v minulých týždňoch hľadali svedkov útoku psa, ku ktorému došlo na Tematínskej ulici v lokalite Veľkého Draždiaku. Útočiaci pes, pustený na voľno, spôsobil yorkshírskemu teriérovi značné poranenia, ktoré si vyžadovali urýchlené veterinárne ošetrenie. Majiteľ útočiaceho psa bezprostredne po incidente z miesta útoku ušiel.  

Vďaka mnohým zdieľaniam nášho príspevku a následnej spätnej odozve viacerých ľudí, ktorí útok videli alebo spoznali psa s majiteľom na zverejnenej fotografii, sa nám v krátkom čase podarilo vypátrať vinníka.  

Priestupkár Okresného veliteľstva Bratislava V predvolal majiteľa psa podozrivého z priestupku za účelom podania vysvetlenia. Zistiť sa nám podarilo aj to, že nešlo o prvý takýto incident. V apríli tohto roka jeho pes totiž na Gessayovej ulici napadol iného psa, trpasličieho špica, ktorému spôsobil viaceré zranenia. Jeho stav si taktiež vyžadoval ošetrenie veterinárom. K obom útokom sa v rámci procesu objasňovania priestupku priznal. Ďalej ho bude riešiť príslušný správny orgán mestskej polície v rámci správneho konania. 

utok_psa_draždiakMajiteľ útočiaceho psa z miesta incidentov odišiel bez toho, aby poškodeným na seba uviedol kontaktné údaje. Teraz ho rieši polícia. Foto: Mestská polícia Bratislava

Najčastejším dôvodom útokov je nepozornosť 

Psa môže vodiť len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii. Zároveň je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá a zabraňovať tiež vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.  

Z našich skúseností práve skutočnosť, že sa majitelia dostatočne nevenovali venčeniu psov, prípadne ich nedokázali ovládať, bola najčastejším dôvodom toho, že pes niekoho napadol.   

Ako postupovať, ak vás alebo vášho domáceho miláčika napadne iný pes? 

  • Vypýtajte si od majiteľa psa, ktorý útočil resp. osoby, ktorá ho viedla kontaktné údaje (zo zákona vyplýva majiteľovi psa, ktorý útočil, povinnosť poskytnúť poškodenému svoje údaje - meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu; na škodu určite nebude ani vyžiadanie si telefonického kontaktu). 
  • Ak sa na mieste nachádzajú prípadní svedkovia, skúste ich tiež požiadať o poskytnutie kontaktných údajov a ochotu podať z ich strany, v prípade potreby, svedeckú výpoveď. 
  • K incidentu privolajte bezodkladne hliadku mestskej polície prostredníctvom linky 159, ktorá aj v závislosti od závažnosti situácie, bude zistený priestupok buď riešiť priamo na mieste - uložením blokovej pokuty alebo prípad odstúpi na objasňovanie priestupkárovi. 
  • Ak potrebujete z miesta incidentu urýchlene odísť, napríklad z dôvodu potreby bezodkladného lekárskeho/veterinárneho ošetrenia, podajte čo najskôr oznámenie o priestupku osobne na príslušnom okresnom veliteľstve mestskej polície alebo obvodnom oddelení Policajného zboru. 

Čo sa deje po nahlásení skutku? 

  • Prípadu útoku psa sa ujíma poverený príslušník mestskej polície – priestupkár. 
  • Priestupkár v rámci objasňovania priestupku predvolá všetky zúčastnené strany, teda poškodeného a osobu, ktorá je za jemu spôsobenú ujmu zodpovedná, ako aj svedkov incidentu. Po ich vypočutí a získaní potrebných dôkazových materiálov prípad postupuje do správneho konania.
  • V prípade, ak však priestupkár v rámci objasňovania priestupku nadobudne podozrenie, že konkrétny skutok spĺňa znaky trestného činu, odstupuje ho na doriešenie orgánom činným v trestnom konaní. 
  • Správne konanie môže byť ukončené dvoma spôsobmi. Ak sa nepreukáže spôsobená škoda a nárok na ňu, je uzavreté v skrátenom konaní – vydaním rozkazu o uložení pokuty. V takom prípade je priestupca riešený len za samotný skutok. Ak sa preukáže spôsobená škoda a nárok na ňu, tak je priestupcovi uložená nielen pokuta za skutok, ale správny orgán mu spravidla nariadi aj náhradu škody spôsobenej poškodenému.  
  • Za útok psa na človeka alebo iného psa, prípadne iné zviera hrozí v správnom konaní priestupcovi pokuta do výšky 165 eur. Výška náhrady škody sa posudzuje individuálne, prípad od prípadu.  

foto_z_terénu_4Nezabúdajte, pes nesmie byť na voľno pustený ani v lesoch. Foto: Mestská polícia Bratislava 

Psíčkari, dbajte na svoje povinnosti 

Nie sú to, samozrejme, len útoky psov, ktorými sa zaoberáme. V uliciach Bratislavy riešime psíčkarov najčastejšie za to, že psov venčia na voľno na miestach, kde to je zakázané, nerešpektujú zákaz vstupu so psom alebo napríklad za to, že ich domáci miláčik nemá na obojku počas prechádzky pripevnenú evidenčnú známku. V blokovom konaní môže byť za tieto skutky uložená priestupcovi pokuta do 33 eur. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.