Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vysoké počty prípadov neklesajú. Zadržali sme muža v pátraní a pracujeme na stanici vo Vrakuni (zásahy hliadok 14. - 20. február)

VIDEO
Dátum: 24.02.2022
Autor: Mgr. Peter Borko
Vysoké počty prípadov neklesajú. Zadržali sme muža v pátraní a pracujeme na stanici vo Vrakuni (zásahy hliadok 14. - 20. február)

Mestské policajtky a policajti riešili predošlý týždeň 1 959 prípadov. Ako obvykle, takmer 60 percent sa týkalo bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. 

Zaujímavosťou je, že už viac týždňov po sebe sa nám darí držať počet riešených priestupkov na pomerne vysokých číslach a to okolo 2 000. V rovnakom období pred rokom, bolo prípadov v priemere len 1 000.

Navzdory karanténam a PNkám 

Za vysokým počtom priestupkov nestojí zhoršené správanie obyvateliek a obyvateľov Bratislavy. Myslíme si, že ide o súbeh viacerých faktorov. V prvom rade, v minulom roku sme prijali dve triedy nových mestských policajtov z nášho školiaceho strediska. Aj keď mestská polícia v týchto dňoch trpí kvôli karanténam a PNkám, pomerne dobre sa nám darí vykrývať služby - za čo patrí veľká vďaka policajtkám a policajtom, ktorí chodia do práce aj nad rámec.

Pomáha nám aj objektívna zodpovednosť, ktorú využívame nie len na kontrolu parkovania v regulovaných zónach, ale aj v celej Bratislave. Tento proces je rýchlejší a pre potreby mestskej polície efektívnejší. Vďaka tomu majú príslušníci viac času na policajnú prácu.

V neposlednom rade, veľkou zmenou oproti minulému roku, je aj operačné stredisko. Aj vďaka nemu vieme efektívnejšie riadiť naše hliadky v teréne.

Novomestsí policajti zadržali agresívneho muža v pátraní

V piatok, približne o pol piatej, zadržali policajti z Nového Mesta muža v pátraní. K tamojšej osobnej železničnej stanici prišli na základe telefonického oznamu, v ktorom oznamovateľ hovoril o mužovi, ktorí slovne napáda cestujúcich. Muž sa správal podľa policajtov od začiatku podozrivo, nemala u seba žiadny doklad totožnosti a tvrdil, že nikoho neobťažovala a že je len turista. Policajtom poskytol svoje meno a dátum narodenia, na základe ktorého zistili, že je v pátraní. Obmedzili ho preto na osobnej slobode a privolali hliadku Policajného zboru, ktorá si ho prevzala.

zadrzanieMuža v pátraní si po zadržaní mestskou políciou prevzal Policajný zbor. Foto: Mestská polícia Bratislava

Ak sa stretnete s podobným správaním, nezostávajte ľahostajní a privolajte hliadku mestskej polície. A je jedno, či sa týka slovného napádania, sexuálneho obťažovania alebo fyzických útokov. Človek, ktorý si v jednej chvíli dovolí len málo, môže prekročiť o pár minút všetky hranice. Je dôležité, aby sme prišli na miesto a zamedzili stupňovaniu útokov.

Diviaky stále trápia Bratislavu, pomáha aj mestská polícia

V médiách v posledných dňoch rezonuje téma diviakov v uliciach hlavného mesta. Dotýka sa to nie len Karlovej Vsi, Dlhých Dielov, ale dokonca aj Starého Mesta. Oznamy o divých svinkách, ktoré sa potulujú ulicami, máme takmer denne.

Ak ste svedkami takejto situácie privolajte mestských policajtov. Tí síce odchyt divých prasiatok vykonávať nemôžu, ale dokážu pomôcť, ak je potrebné zabezpečiť ochranu života a zdravia, poprípade majetku. Operátori mestskej polície privolávajú na miesto Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu a v prípade potreby aj príslušný poľovnícky zväz. Tí rozhodnú, ako sa s návštevníkmi vysporiadajú.

Radi by sme upozornili verejnosť aj touto cestou, aby neprikrmovali diviaky. Tie si takto môžu vybudovať návyk, stratiť zábrany a v konečnom dôsledku ich to môže stáť život. Taktiež diviaky neprenasledujte a nestresujte. Zviera zahnané do kúta sa môže správať nepredvídateľne.

Ľudia bez domova majú rovnaké práva, ako tí s domovom

Mestská polícia nemôže bez dôvodu vykázať ľudí z verejného priestoru. Nie je možné ani správne zakazovať ľuďom prítomnosť vo verejnom priestore iba na základe výzoru. Mestskí policajti nerobia rozdiely, medzi ľuďmi bez domova a ľuďmi s domovom a pristupujú ku nim rovnako. Nevhodné správanie však polícia ihneď rieši. 

WhatsApp_Image_2022-02-17_at_11.45.44Mestská polícia Bratislava dohliada na poriadok v oblasti Trnavského mýta. Foto: Mestská polícia Bratislava

V prípadoch, v ktorých dôjde k porušovaniu všeobecne záväzných nariadení, ako napríklad konzumácia alkoholu na verejnosti alebo znečisťovanie priestoru, zasahujú policajti bezodkladne. Situáciu v meste kontrolujú nielen hliadkujúci policajti, ale aj zamestnanci kamerového strediska, ktorí policajtov v teréne priebežne informujú. Aj na základe týchto informácií sú policajné zložky oprávnené adekvátne zasiahnuť v závislosti od rozsahu a závažnosti priestupku napomenutím, pokutou alebo zabezpečením nápravy.

Bratislava nie je výnimkou. Všetky svetové metropole sú prirodzeným cieľom množstva ľudí, ktorí z rozličných príčin žijú bez strechy nad hlavou. Ich počet v hlavnom meste sa odhaduje na približne 4 000. Niektoré odhady dokonca hovoria o šiestich tisícoch. Magistrát mapuje situáciu ľudí bez domova na území Bratislavy prostredníctvom aktivít Mestského terénneho tímu a zároveň podniká množstvo krokov, ktoré majú týmto ľuďom pomôcť zlepšiť ich život. Je to dlhodobý proces, ktorý nebude nikdy úplne na konci. Mestskí policajti sociálnym pracovníkom v teréne často asistujú a snažia sa pomôcť v ich práci.

Pracujeme na stanici v Pentagone

V súčasnosti búrame a čistíme. Mesto kúpilo na prelome rokov nebytové priestory na Stavbárskej ulici 42. V týchto chvíľach uskutočňujeme prípravné práce. Zároveň, architektka pracuje na projekte novej stanice. Tá bude slúžiť ako vysunuté pracovisko pre policajtky a policajtov najmä z Ružinova a z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Stanica sa bude vizuálne aj funkčne podobať na priestory, ktoré máme na Obchodnej ulici.

PB-8Bývale pohostinstvo sa zmení na policajnú stanicu. Foto: Mestská polícia Bratislava

V jej prednej časti bude takzvaný front office, kde sa budeme môcť stretávať s verejnosťou. V zadnej časti budú spoločné priestory s kuchynkou a zázemím pre slúžiacich. Kolegyne a kolegovia, ktorí sem budú prichádzať, budú mať na starosti nie len okolie Stavbárskej ulice, ale v prípade potreby budú vedieť zasiahnuť aj v celej Vrakuni alebo Podunajských Biskupiciach.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.